Dodaj do ulubionych

praca na macierzyńskim

19.03.04, 21:23
mam problem, ponieważ przez 6 miesięcy w roku mam okazję dorobić do pensji.
Jest to praca na umowę o dzieło. Tak się składa że najbliższy termin
rozpoczęcia tej dodatkowej pracy bedzie miał miejsce gdy będę na
macierzyńkim. Czy jest mozliwośc podjecia pracy na umowe o dzieło, będąc na
urlopie macierzyńskim? czy nie będę miała z tego tytułu kłopotów w zusie?
Obserwuj wątek
    • paulinapaulinapaulina Re: praca na macierzyńskim 22.03.04, 17:18
      Urlop macierzyński nie jest udzielany "w celu", lecz jest konsekwencją pewnego
      zdarzenia medyczno - prawno - społecznego tj. porodu. Urlop macierzyński służy
      przede wszystkim regeneracji sił po porodzie i opiece nad dzieckiem w pierwszym
      okresie jego życia. Żaden przepis prawa nie wskazuje, na czym owa regeneracja
      sił i opieka ma polegać. W przeciwieństwie do urlopu wychowawczego nie ma
      obowiązku sprawowania tej opieki osobiście.

W związku z powyższym, trudno byłoby orzec, że urlop macierzyński jest
      wykorzystywany niezgodnie z przeznaczeniem. A już zupełnie nie widzę możliwości
      pozbawienia pracownicy zasiłku macierzyńskiego (jeżeli tylko uczciwie nabyła do
      niego prawo), skoro ma on niejako charakter obligatoryjny.

Pozdrawiam.
      Paulina
      • asialub1 Re: praca na macierzyńskim 22.03.04, 19:18
        Prawo do zasiłku nabędę w uczciwy sposób, pracuje piaty rok na pełnym etacie na
        umowe o pracę. Mogę jednak dorobić, mam to szczęście i nie chciałabym
        rezygnowac, szczególnie,że praca dodatkowa zacznie sie półtora miesiąca po
        porodzie. Z tego co przeczytałam od Ciebie moge spokojnie sobie popracować te
        pare godzin w tygodniu, na dodatek pięć metrów od domu. Bałam sie,że trzeba by
        to bylo inaczej zorganizowac. Pozdrawiam
        • pearl24 Re: praca na macierzyńskim 01.04.04, 14:48
          Na pewno nie zabiora ci zasiłku macierzyńskiego i możesz w tym czasie pracować-
          nawet podpisać umowe o pracę.Dowiadywałam sie o to ostatnio w zusie i nie ma
          problemu-tylko jeśli jest to umowa o pracę to wtedy trzeba wypełnic taki
          druczek żeby zus nie płacił za ciebie ubezp tylko pracodawca.
          miłego zarabiania smile)
          pozdr
          • morkisowie Re: praca na macierzyńskim 22.04.04, 21:43
            w 2000 roku miałam podobną sytuację a w dodatku wracałam do tego samego
            miejsca pracy (szkoły) o rodziłam na początku lipca. Dostałam zasiłek
            macierzyński i pisemko z zusu o które poprosiłam że mogę podjąć pracę więc
            wróciłam od września na parę godzinek do szkółki. Ciekawe czy teraz muszę
            zwrócić się znowu po takie pisemko czy dru z 2000 roku jeszcze będzie
            obowiązywał. Bo wolałabym mieć jakąś podkładkę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka