Dodaj do ulubionych

Problem z ciągłością L-4- - proszę o pomoc.

04.08.10, 16:16
Witam, mam pytanie odnośnie L-4.Jestem w 35 tyg. ciąży. Mam wyznaczoną wizytę na 12.08(czwartek) i do tego też dnia mam L-4. Dzisiaj jednak okazało się że Pani Doktor coś wypadło i w tym dniu w ogóle nie będzie przyjmować. Następną wizytę mogłabym mieć dopiero 17.08(wtorek). Co w takiej sytuacji z ciągłością L-4? Czy lekarka może wystawić L-4 wstecz tzn 17.08 wystawić od 13.08? Jeżeli nie to co byście zrobiły w takiej sytuacji?
Obserwuj wątek
    • gosiaczek265 Re: Problem z ciągłością L-4- - proszę o pomoc. 04.08.10, 16:29
      Ja bym albo poszła do innego lekarza w przychodni albo zapytała się w
      okienku co masz w tej sytuacji zrobić. Jeżeli pani doktor przyjmuje
      któregoś dnia przed 12 to weszlabym pomiędzy pacjentkami i się zapytała
      co mam zrobić...
    • gosia_123456 Re: Problem z ciągłością L-4- - proszę o pomoc. 04.08.10, 16:34
      Zwolnienie można wystawić 2 dni wstecz i nie można wystawić 14.08.
      zwolnienia dopiero od 18.08. W związku z tym skontaktowałałabym się z
      lekarką wcześniej i zapytała, co ci proponuje. Przypuszczalnie powinien ci
      wystawić zwolnienie po prostu inny ginekolog, jeśli jest taka możliwość w
      tej przychodni.
      • marzenagr Re: Problem z ciągłością L-4- - proszę o pomoc. 04.08.10, 16:44
        Problem w tym, że to nie wizyta w przychodni tylko prywatna w domu.Natomiast nie mogę iść wcześniej do tej lekarki ani też się z nią skontaktować bo jak dzisiaj zadzwoniłam to odebrał jakiś mężczyzna (prawdopodobnie syn) i na moje pytanie czy Pani Doktor jest na urlopie to powiedział "no powiedzmy" więc podejrzewam że może chodzi o jakiś pobyt w szpitalu lub coś podobnego bo jak byłam w lipcu to nic nie wspominała żeby jej miało nie być 12.08.
    • koko.100 Re: Problem z ciągłością L-4- - proszę o pomoc. 04.08.10, 16:44
      Witam, z tego co wiem to nie może wystawic wstecz, gdyz ma 3 dni na
      wysłanie do ZUS.Ja na Twoim miejscu poszłabym do innego lekarz po
      samo L4.
      pozdrawiam
      • annajustyna Re: Problem z ciągłością L-4- - proszę o pomoc. 04.08.10, 16:47
        Chocby do rodzinnego!
        • marzenagr Re: Problem z ciągłością L-4- - proszę o pomoc. 04.08.10, 17:16
          Jeżeli pójdę do rodzinnego to nie będzie to miało znaczenia, że to nie ginekolog?
          • kate302 Re: Problem z ciągłością L-4- - proszę o pomoc. 04.08.10, 17:47
            zwolnienie to zwolnienie nie ważne od jakiego lekarza. jak
            rodzinnemu wytłumaczysz sytuację to powinien bez problemu ci
            wystawić
          • gluchoj Re: Problem z ciągłością L-4- - proszę o pomoc. 04.08.10, 19:12
            Dopilnuj tylko żeby rodzinny wpisał na L4 kod B.
            • ania87-2 Re: Problem z ciągłością L-4- - proszę o pomoc. 04.08.10, 22:23
              To prawda, zwolnienie z kodem B(czyli ciąża) może wystawić jakikolwiek lekarz:
              rodzinny, internista, inny ginekolog. Poproś o takie zwolnienie, wytłumacz
              sytuacje. Koleżanka dobrze radzi by dopilnować lekarza żeby wpisał na druku Kod
              B żebyś dostała 100% wynagrodzenia.
              Jeśli jednak będziesz miała problemy ze zwolnieniem, możesz zawsze dogadać się z
              pracodawcą i wypełnić wniosek o urlop na te kilka dni-może nie jest to bardzo
              korzystne dla Ciebie, ale jeśli nie będziesz miała wyjścia lepiej takie
              rozwiązanie niż żadne. Wiem, że niektóre dziewczyny tak właśnie robiły.
              • fka_kp Re: Problem z ciągłością L-4- - proszę o pomoc. 05.08.10, 09:15
                Potwierdzam: moje ostatnie L-4 wystawił już lekarz rodzinny, bo moja gin na
                urlopie. nie było żadnego z tym problemu.
                pozdrawiam !
                • agus7 Re: Problem z ciągłością L-4- - proszę o pomoc. 05.08.10, 11:38
                  Ja bedac w analogicznej sytuacji, tak jak dziewczyny radza, poszlam do
                  "orzygodnego" internisty po brakujace 4 dni zwolnienia. Mysle ze to
                  najbezpieczniejsze i najlatwiejsze rozwiazanie. Nie ma znaczenia jakiej
                  specjalnosci lekarz wystawia L4 w ciazy, jest ono 100% platne pod warunkiem
                  wpisania kodu "B".

A ktoras z Was pisala ze lekarz nie tylko nie moze wystawic L4 "wstecz" ale i
                  "na zaś". Czy rzeczywiscie tak jest? Mam zwolnienie do 23 sierpnia, a u gina
                  bede 19 sierpnia. Czy to znaczy ze nie bedzie mogl mi wystawic zwolnienia
                  zaczynajacego sie 24 sierpnia?
                  • fka_kp do agus 05.08.10, 20:38
                    obawiam się, że nie będzie to możliwe.

druki L-4 to jak druki ścisłego zarachowania wink i musi się wszystko zgadzać:
                    lekarz wystawia L-4 też innym pacjentkom i druki i daty muszą iść po kolei.

dlatego ja z moją gin umawiałyśmy się na wizyty w dniu, w którym kończyło mi się
                    zwolnienie.
                    • ib_k Re: do agus 06.08.10, 09:37
                      Zaświadczenie lekarskie wystawia się na okres od dnia, w którym przeprowadzono
                      badanie lub od dnia bezpośrednio następującego po dniu badania. W niektórych
                      przypadkach zaświadczenie lekarskie może być wystawione na okres rozpoczynający
                      się później niż od dnia następującego po dniu badania, nie później jednak niż
                      od czwartego dnia po dniu badania
                      , jeżeli:
                      -
                      bezpośrednio po badaniu przypadają dni wolne od pracy albo
                      -
                      badanie jest przeprowadzane w okresie wcześniej orzeczonej niezdolności do pracy.

Zaświadczenie lekarskie może być wystawione na okres wsteczny, nie dłuższy
                      niż 3 dni poprzedzające
                      dzień, w którym przeprowadzono badanie, jeżeli jego
                      wyniki wykazują, że ubezpieczony w tym okresie niewątpliwie był niezdolny do pracy.

z Informatora dla lekarzy orzekających o czasowej niezdolności do pracy
                      wydanego przez ZUS
          • meektub I co w końcu zrobiłaś? 05.08.10, 11:37
            Co zdecydowałaś?
            • marzenagr Re: I co w końcu zrobiłaś? 05.08.10, 14:10
              Dziękuję Wam bardzo za pomoc. Zarejestrowałam się dzisiaj na piątek tj 13.08 do innego lekarza ginekologa, choć było ciężko bo to sezon urlopowy. Wiem, że do lekarza internisty byłoby najlepiej pójść ale dopiero co się przeprowadziliśmy i tyle co wypełniłam zgłoszenie do internisty, więc trochę byłoby głupio tak po prostu pójść pierwszy raz i od razu wyskoczyć z L-4.
              Pozdrawiam i dziękuje
              • annajustyna Re: I co w końcu zrobiłaś? 07.08.10, 10:55
                Jestes pewna, ze nie myslisz lekarza internisty (czyli specjalisty od chorob
                wewnetrznych) z lekarzem rodzinnym? wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka