Dodaj do ulubionych

ZUS do sądu - macierzyński przy samozatrudnieniu

22.09.10, 19:49
A było tak:

prowadzę działalność gospodarczą już jakiś czas. W kwietniu zapadł wyrok Sądu Najwyższego mówiący że ZUS nie może uzależniać wysokości zasiłku macierzyńskiego od osiąganego dochodu z prowadzonej działalności. Po tym wyroku przerwałam więc swoje ubezpieczenie na okres ponad miesiąca aby uzyskać przerwę w ciągłości ubezpieczenia i po tym czasie ubezpieczyłam się ponownie tym razem z maksymalną składką. ZUS powinien uśrednić składki z ostatniej, że tak powiem, ciągłości, i wypłacić mi odpowiedni zasiłek macierzyński. W moim przypadku maksymalny. ZUS oczywiście zupełnie bezpodstawnie wypłaca mi minimalny zasiłek - poniżej 300 zł. Muszę więc walczyć o swoje w sądzie. Myślę o pozwie zbiorowym - czy któraś z Was ma podobne roszczenie wobec ZUS?
Obserwuj wątek
    • kasia_kar Re: ZUS do sądu - macierzyński przy samozatrudnie 23.09.10, 08:57
      Przekombinowałaś chcąc naciągnąć ZUS na wypłatę wyższego zasiłku. Ja też prowadzę DG i otrzymuję teraz normalny zasiłek macierzyński od obowiązkowej minimalnej podstawy składek (z tym że prowadzę działalność dłużej niż 2 lata). Po porodzie zawiesiłam działalność i dzięki temu nie płacę składek kiedy nie zarabiam, bo zajmuję się dzieckiem.
    • z17 Re: ZUS do sądu - macierzyński przy samozatrudnie 23.09.10, 20:11
      Ale co to znaczy "przerwałam ubezpieczenie"? Jeśli nie zawiesiłaś działalności, tylko po prostu miesiąc nie płaciłaś chorobowego, to jesteś przegrana.

ZUS uczepi się dowolnego pretekstu, zwłaszcza gdy chodzi o znaną sprawę zasiłku macierzyńskiego z DG.

Poza tym, przy każdej próbie uzyskania maksymalnego zasiłku zus wysyła kontrolę. Usiłują udowadniać , że działalność jest fikcyjna.
      • zanizony_macierzynski Re: ZUS do sądu - macierzyński przy samozatrudnie 24.09.10, 01:23
        wszystko zrobiłam jak trzeba - www.rp.pl/artykul/472224,472064-Warto-zalozyc-firme-przed-porodem.html

moja DG nie jest fikcyjna, więc kontrola, choć nie jest miłą wizją, nie będzie problemem.
        • z17 Re: ZUS do sądu - macierzyński przy samozatrudnie 24.09.10, 10:23
          No wiesz, poradniki gazetowe często mają się nijak do rzeczywistości. W celu podbicia nakładu i walenia sensacji sprzedają coś czego nie ma, albo dotyczy małej grupy osób. Pamiętam jak wmawiali emerytom, że po 30 mcach pracy na wcześniejszej emeryturze można przeliczyć całe świadczenie od nowej kwoty bazowej - prawda była taka, że nie całe, tylko część, a i to obowiązywało tylko dla osób urodzonych do końca 1948 roku. Ale tego już gazetowi mędrcy w swoich poradnikach nie pisali.

Co do tej sprawy, to zus robi wszystko aby tych zasiłków nie wypłacać. Po publikacjach w Dzienniku Gazecie Prawnej masa kobiet w ciąży zaczęła zakładać DG, aby wycyganić 5700 zł miesięcznie na macierzyńskim. Użyj google , to na pewno znajdziesz monstrualnej wielkości wątek na ten temat na forum goldenline.pl , a także liczne wpisy na blogach itp.

Ogólnie 3mam kciuki i życzę powodzenia!
    • alba27 Re: ZUS do sądu - macierzyński przy samozatrudnie 24.09.10, 09:38
      Żeby dodać ci wsparcia powiem ci tylko że też podałam zus do sądu i wygrałamsmile Wstrzymali mi zasiłek chorobowy jak w 5 miesiącu miałam zagrożoną ciążę i poszłam na L4, nie chcieli też wypłacić macierzyńskiego, bo się zatrudniłam będąc w ciąży, dodam że był to pierwszy miesiąc...Ja stawiam na uczciwość, w moim przypadku byli świadkowie i opinie lekarzy. Powodzenia!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka