Dodaj do ulubionych

Chcę odzyskać pieniądze za ziemię

02.08.11, 19:48
Jakiś czas temu wniosłam do pewnego biznesu nieruchomość oraz ruchomości.
Swego czasu byłam udziałowcem owego biznesu.
Później wycofałam się i miałam płacone jak za dzierżawę.
Teraz chcę sprzedać moją własność.
Moi dawni wspólnicy nawet nie chcą o tym słyszeć.
Myślałam, że będzie prościej, a oni mi mówią, że żaden sąd mi nic nie zasądzi, bo mamy umowę.
W umowie jest 3 miesięczny okres wypowiedzenia.
Ale problem polega na tym, że ta działka+pom. gosp. oraz stojąca na niej hala są doposażone przez dzierżawców i wobec tego podwyższyła się ich wartość.
Nie są też w ogóle zbywalne.
Czy należy mi się po prostu zwrot kasy po cenie rynkowej ziemi?
A co z budynkami i halą ?
Ma ktoś pojęcie ?
Obserwuj wątek
    • setia Re: Chcę odzyskać pieniądze za ziemię 02.08.11, 20:36
      no to wypowiedz im umowę i sprzedaj nieruchomość, możesz się już zacząć ogłaszać bo 3 m-ce na sprzedaż nieruchomości komercyjnej to niewiele. albo sprzedaj z najemcą.
    • mynia_pynia Re: Chcę odzyskać pieniądze za ziemię 02.08.11, 21:01
      A ile lat dzierżawią???
      Bo jest coś takiego jak prawo pierwokupu.
      I wogóle to proponuje spytać się kogoś kto zna się na przepisach, normalnie to bym koleżanki się spytała, bo ona dzierżawami się zajmuje i wszelkiego typu oplatmi, wypowiedzeniami umów, zbyciem itp. - ale jest na urlopie.
      I to że nieruchomość dzierżawiona została rozbudowana to nic nowego, bo wiele firm tak robi, ale niestety nie powiem ci jak się to sprzedaje, bo nie interesowałm sie tym zbytnio.
    • esr-esr Re: Chcę odzyskać pieniądze za ziemię 03.08.11, 08:34
      czy budowa/rozbudowa była za Twoją zgodą? możesz wypowiedzieć dzierżawę i próbować sprzedać nieruchomość, możesz ją sprzedać z dzierżawcą - pamiętaj że dzierżawca ma prawo pierwokupu, które nie obowiązuje przy zbywaniu nieruchomości zstępnemu (czyli osobie bliskiej, która będzie po Tobie dziedziczyć).
    • a.va Re: Chcę odzyskać pieniądze za ziemię 03.08.11, 11:38
      Dlaczego sąd ma coś zasądzić? Nakłady poczynione przez dzierżawcę po prostu się rozlicza. Nie macie w umowie dzierżawy nic na ten temat? Ja bym sprzedała dzierżawcy w takiej sytuacji - chodzi o to, że nie mają kasy, żeby kupić?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka