Dodaj do ulubionych

Pytanie do księgowej.kadrowej-L4, macierzynski

01.09.11, 21:26
Nie wiem czy piszę na odpowiedni forum (zwrocilam sie tez o pomoc na forum praca), ale moze ktos mi poradzi...

..., bo spodziewałam sie innej wypłaty a tu się dziś trochę zdziwiłam. Zacznę może od tego, że jestem nauczycielem i moja sytuacja wyglada nastepujaco
-mam podpisaną umowę na 11/18 etatu na czas nieokreślony (od 1.09.10 roku)
- we wrzesniu 2010 roku podpisalam tez aneks na dodatkowe 4 godziny do konca sierpnia 2011 roku
- do grudnia 2010 roku otrzymywałam ok. 1550 zl miesiecznie wyplaty(godziny dydaktyczne+ dodatki motywacyjne i za wychowawstwo)
- od stycznia wypłata zmniejszyla mi sie do 1300 (oddałam wychowawstwo czyli zabrano mi dodatki)
- od połowy marca 2011 byłam na zwolnieniu lekarskim z powodu zagrozonej ciazy i tu dostawalam 1700 zl az do sierpnia 2011 roku(na zwolnieniu bylam od polowy marca do polowy maja, wrocilam na 2 tygodnie do pracy, ale z powodow zdrowotnych musialm z powrotem isc na zwolnienie na ktorym bede juz do konca ciazy)
-Na zwolnieniu jestem dalej (rodzę w pażdzierniku), ale moja wypłata za wrzesień jest mniejsza o 500 zl (dowiedziaąłam sie od pani ksiegowej, ze skonczyl mi sie ankes do umowy na te 4 godziny i mam teraz naliczana wyplate od tych 11 godzin z umowy)

Czy to jest zgodne z prawem? Czy nie jest tak, ze skoro jestem na zwolnieniu to najpierw na zwolnieniu, a pozniej na macerzynskim powinnam dostawac kwote, ktora mi zostala wyliczona w pierwszym miesiacu tego dlugiego zwolnienia????

Z gory dziekuje za odp.
Obserwuj wątek
    • aniela_z_gazowni Re: Pytanie do księgowej.kadrowej-L4, macierzynsk 02.09.11, 07:47
      z Twojego postu wynika, że nie przepracowałaś ani jednego dnia po zakończeniu trwania tego aneksu
      jeśli się mylę - popraw
      jeśli faktycznie tak jest to księgowa nie powinna na nowo naliczać Ci wymiaru zasiłku, tylko - niezależnie od zmian w Twojej umowie - do końca ciągłości zwolnienia wypłacać Ci zasiłek w poprzednio naliczonej wysokości
      być może zasugerowała się art. 40 ustawy o świadczeniach pieniężnych, ale ma on zastosowanie wtedy, gdy między zwolnieniami miałabyś przerwę i przepracowałabyś w okresie trwania już tej umowy bez aneksu choć jeden dzień
      • firlii Re: Pytanie do księgowej.kadrowej-L4, macierzynsk 02.09.11, 09:40
        Nie, nie przepracowałam ani dnia...
        Kurcze konsultowałam sie z jeszcze jedną księgową, pracującą w skzole i ona mi mowiła, ze jest dobrze naliczone. Natomaist na necie wyczytuje - ze pwoinnam dostawac tyle pieniązków ile dostawałam wczesniej.
        Czy Zus moze mi udzielic telefonicznej porady? Czy oni sie w to nie bawią?
        • jul-kaa Re: Pytanie do księgowej.kadrowej-L4, macierzynsk 03.09.11, 21:38
          Ja dzwoniłam w podobnych sprawach do ZUSu, dostawałam porady, nawet nie było niemiło wink
    • ib_k Re: Pytanie do księgowej.kadrowej-L4, macierzynsk 02.09.11, 10:35
      naliczono ci prawidłowo, podstawę wymiaru zasiłku zmienia każdy akt zmieniający wymiar czasu pracy (etat)
      • aniela_z_gazowni Re: Pytanie do księgowej.kadrowej-L4, macierzynsk 03.09.11, 08:09
        ib_k, nie chcę firlii mącić w głowie, poza tym nie param się tą działką już od jakiegoś czasu i mogę mieć spore luki w pamięci, ale to naprawdę nie jest tak, że zmiana wymiaru czasu pracy w trakcie trwania zwolnienia nie skutkuje przeliczeniem podstawy wymiaru zasiłku?
        oświeć mnie proszę dobra kobieto big_grin
        • ib_k Re: Pytanie do księgowej.kadrowej-L4, macierzynsk 03.09.11, 09:12
          ale to naprawdę nie jest tak,
          > że zmiana wymiaru czasu pracy w trakcie trwania zwolnienia nie skutkuje przelic
          > zeniem podstawy wymiaru zasiłku?

nie, każda zmiana wymiaru godzin (bez względu na moment) powoduje konieczność przeliczenia podstawy
          • baltycki Re: Pytanie do księgowej.kadrowej-L4, macierzynsk 03.09.11, 09:27

Ustawa o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa z dnia 25 czerwca 1999, Dz.U. z 1999 roku, Nr 60, poz. 636;

art. 40
            W razie zmiany umowy o pracę lub innego aktu, na podstawie którego powstał stosunek pracy, polegającej na zmianie wymiaru czasu pracy, podstawę wymiaru zasiłku chorobowego stanowi wynagrodzenie ustalone dla nowego wymiaru czasu pracy, jeżeli zmiana ta nastąpiła w miesiącu, w którym powstała niezdolność do pracy, lub w miesiącach, o których mowa w art. 36.

art. 36
            1. Podstawę wymiaru zasiłku chorobowego przysługującego ubezpieczonemu będącemu pracownikiem stanowi przeciętne miesięczne wynagrodzenie wypłacone za okres 12 miesięcy kalendarzowych poprzedzających miesiąc, w którym powstała niezdolność do pracy.

2. Jeżeli niezdolność do pracy powstała przed upływem okresu, o którym mowa w ust. 1, podstawę wymiaru zasiłku chorobowego stanowi przeciętne miesięczne wynagrodzenie za pełne miesiące kalendarzowe ubezpieczenia.
    • joanah2o Re: Pytanie do księgowej.kadrowej-L4, macierzynsk 03.09.11, 19:49
      Jeśli nie przepracowałaś ani jednego dnia w nowym wymiarze etatu, to nie przelicza się wysokości zasiłku w trakcie trwania zwolnienia/urlopu macierzyńsko. Wiem to z własnego doświadczenia.

j.
    • firlii Re: Pytanie do księgowej.kadrowej-L4, macierzynsk 16.09.11, 20:27
      Dziewczyny!

Dzwonilam do zusu i do innej ksiegowej i wszytsko jest ok smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka