Dodaj do ulubionych

zasiłek macierzyński-zus-pracodawca

08.11.11, 20:01
Pracowałam na umowie na czas określony, która została przedłużona do dnia porodu. Były pracodawca właśnie mnie poinformował, że NIE złożył moich dokumentów do ZUS (mam na myśli świadectwa pracy + formularz zus-3 + akt urodzenia dziacka), tylko wysłał dwa pierwsze na mój adres domowy. I ja sama mam się ubiegać o zasiłek w ZUS.

Czy to jest właściwa procedura?
Jeśli tak, czy o zasiłek macierzyński mogę wnioskować pisemnie wysyłając dokumenty do urzędu zgodnego z miejscem zamieszkania? Czy trzeba osobiście? Czy można upoważnić osobę trzecią?
I czy jeśli to się zrobi z poślizgiem paromiesięcznym (wynikającym z niejasności, co robi b. pracodawca w tej sprawie), zasiłek zostanie wypłacony za minione miesiące od dnia porodu?
Co z urlopem macierzyńskim tzw. fakultatywnym czyli tymi dodatkowymi tygodniami. Skoro nie mam już pracodawcy, do kogo mam napisać wniosek o udzielenie dodatkowego urlopu macierzyńskiego?

Proszę, pomóżcie!
Obserwuj wątek
    • ib_k Re: zasiłek macierzyński-zus-pracodawca 08.11.11, 20:31
      > Czy to jest właściwa procedura?

nie jest zakazana, były pracodawca nie musi już myśleć o twoich zasiłkach

> Jeśli tak, czy o zasiłek macierzyński mogę wnioskować pisemnie wysyłając dokume
      > nty do urzędu zgodnego z miejscem zamieszkania? Czy trzeba osobiście? Czy można
      > upoważnić osobę trzecią?

zgodnego z twoim miejscem zamieszkania, można pocztą, osobiście, przez pełnomocnika (napisać odręcznie pełnomocnictwo)

> I czy jeśli to się zrobi z poślizgiem paromiesięcznym [...], zasiłek zostanie wypłacony za minione miesiące od dnia porodu?

tak, ale bez odsetek

do kogo mam napisać wniosek o udzielenie dodatk
      > owego urlopu macierzyńskiego?

nie urlopu, masz wnioskować o wypłatę zasłku macierzyńskiego, do oddziału zus j.w.
      • tomelanka Re: zasiłek macierzyński-zus-pracodawca 08.11.11, 23:14
        dodatkowy zasilek macierzynski (2 a po nowym roku 4 tyg.) chyba w takiej sytuacji nie przysluguje... ale sprawdz to

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka