Dodaj do ulubionych

nachodzenie terminów L4

06.01.12, 14:37
Przebywam na zwolnieniu lekarskim poszpitalnym. L4 kończy mi się 11 stycznia. Lekarz prowadzący przyjmuje 10 i 13 stycznia. Czy może mi wypisać kolejne L4 10 stycznia tzn. czy terminy mogą się nakładać. Jakie dokumenty muszę zabrać aby wypisał mi L4: wypis ze szpitala. NIP moj i pracodawcy czy jeszcze coś? Pozdr
Obserwuj wątek
    • anyx27 Re: nachodzenie terminów L4 06.01.12, 14:40
      Powinien wypisać jak pójdziesz do niego 13.01 zwolnienie od 12.01.
    • angazetka Re: nachodzenie terminów L4 06.01.12, 15:00
      NIP-u nie trzeba.
      • iwles Re: nachodzenie terminów L4 06.01.12, 15:06

nip swoj niepotrzebny, ale nip pracodawcy tak. Twój pesel tez potrzebny bedzie.
        • kondolyza Re: nachodzenie terminów L4 12.01.12, 21:43
          jak to? swój nip jest konieczny! nowe druki tego wymagają, miałam ZUS ZLA wypisywane wczoraj, nip mókj i pracodawcy-były konieczne.
          • binkaa Re: nachodzenie terminów L4 12.01.12, 23:09
            od tego roku
            osoba fizyczna nie musi posiadać nipu wcale
    • azarek Re: nachodzenie terminów L4 06.01.12, 15:21
      zwolnienia nie mogą się pokrywać. można wypisać zwolnienie dzień do przodu i trzy dni do tyłu - czyli np. 10 stycznia można wypisać zwolnienie zaczynające się od 11 (jeden dzień do przodu) bądź 10 wypisać zwolnienie zaczynające się 7 (trzy dni do tyłu).

tak mi to tłumaczyła pielęgniarka gdy byłam na długim zwolnieniu po kontuzji kolana, a które przez niesprzyjające terminy wizyt u specjalistów w pewnym momencie przedłużał mi lekarz z poz.
      • anulla1 Re: nachodzenie terminów L4 06.01.12, 15:27
        Twój nip też jest potrzebny, niedawno zmieniły się druki.
        • yorkterrier Re: nachodzenie terminów L4 06.01.12, 15:48
          Problem jest w tym, że mam lekarza prowadzącego w Krakowie, a aktualnie mieszkam w Katowicach. Zwolnienie mam po pobycie na oddziale nerwic. Nie jestem w stanie sama dojechać do Krakowa a ojciec może mnie zawieźć tylko we wtorek . Mam nadzieję, że lekarz nie będzie robić problemu
        • binkaa Re: nachodzenie terminów L4 12.01.12, 23:10
          a jak to sie ma do tego
          ze nipu osobom fizycznym sie juz nie nadaje od tego roku
          hmm ?
          • binkaa Re: nachodzenie terminów L4 12.01.12, 23:15
            Od dnia 1 września br., za sprawą ustawy o zmianie ustawy o zasadach, ewidencji i identyfikacji podatników i płatników, do identyfikacji osoby ubezpieczonej służy numer PESEL, a w razie gdy danej osobie nie nadano tego numeru - seria i numer dowodu osobistego lub paszportu.

Osoby fizyczne niebędące przedsiębiorcami w postępowaniach przed ZUS powinny więc posługiwać się numerem PESEL, zamiast dotychczasowych dwóch identyfikatorów (NIP i PESEL). Pociąga to za sobą konieczność zmian również innych aktów prawnych niższej rangi, w tym m.in. rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej w sprawie szczegółowych zasad i trybu wystawiania zaświadczeń lekarskich (…wink. Określone w nim wzory zaświadczeń lekarskich ZUS ZLA oraz ZUS ZLA/K (wydawanego w wyniku kontroli lekarza orzecznika ZUS) muszą zostać dostosowane do obowiązującego prawa.

W związku z tym MPiPS przygotowało i udostępniło na swojej stronie internetowej (www.mpips.gov.pl.) projekt zmieniający wymienione rozporządzenie. Zostały w nim określone nowe wzory zaświadczeń lekarskich, tym razem bez rubryki na NIP. Proponowana zmiana ma wejść w życie po upływie 3 miesięcy od dnia ogłoszenia w Dzienniku Ustaw. Okres ten jest niezbędny, aby dostosować system informatyczny ZUS do obsługi nowego wzoru formularzy.

Warto jednak dodać, że - jak poinformował ZUS na swojej stronie internetowej (www.zus.pl) - nadanego wcześniej NIP nie trzeba wpisywać w dokumentach przekazywanych do ZUS, w tym m.in. w zaświadczeniu lekarskim ZUS ZLA, mimo że obecnie obowiązujące formularze zawierają taką pozycję. Jego brak nie będzie stanowił przeszkody w ustaleniu prawa do świadczenia chorobowego.
            • binkaa Re: nachodzenie terminów L4 12.01.12, 23:15
              oczywiscie 2011 roku smile
        • binkaa Re: nachodzenie terminów L4 12.01.12, 23:18
          info ze strony zus
          nie trzeba wpisywac nic w to miejsce

www.zus.pl/default.asp?id=1&p=1&idk=1831
          PESEL zastępuje NIP jako identyfikator ubezpieczonego
          NIP wychodzi z użytku jako identyfikator osoby ubezpieczonej w ZUS. Pozostaje natomiast podstawowym identyfikatorem płatnika składek.

Od 1 września 2011 r. uległ zmianie zakres danych identyfikacyjnych osoby ubezpieczonej, podawany w dokumentach ubezpieczeniowych przekazywanych do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych.

W dokumentach ubezpieczeniowych (np. ZUS ZUA) w bloku danych identyfikacyjnych osoby ubezpieczonej należy podawać jako numer identyfikacyjny numer PESEL, a w razie gdy ubezpieczonemu nie nadano tego numeru - serię i numer dowodu osobistego lub paszportu.

Zatem w dokumentach ubezpieczeniowych składanych od 1 września 2011 r., nie powinien być używany numer NIP jako numer identyfikacyjny osoby ubezpieczonej ani osób zgłaszanych jako członkowie rodziny. Numer NIP osoby ubezpieczonej nie musi być także podawany w drukach zwolnień lekarskich - ZUS ZLA (ale dotyczy to tylko numeru NIP osoby ubezpieczonej, nie dotyczy natomiast numeru NIP płatnika, czyli pracodawcy, który to numer nadal musi być wpisywany w ZUS ZLA).

Numer NIP nadal obowiązuje jako identyfikator płatników składek.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka