Dodaj do ulubionych

Urlop po macierzyńskim

12.01.12, 20:45
Zakład robi mi problemy z udzieleniem urlopu.
15 stycznia kończy mi się dodatkowy urlop macierzyński, następnie chciałam wybrać 23 dni urlopu zaległego i 26 dni nowego. Ale firma uważa, że 26 dni mi się nie należy a jedynie 5 dni, proporcjonalnie do roku.
Ja po tym czasie zamierzam wziąć urlop wychowawczy na 2,5 roku. Jestem zatrudniona na czas nieokreślony na umowę o pracę. Zgodnie z kodeksem pracy prawo do kolejnych urlopów wypoczynkowych pracownik nabywa w każdym następnym roku kalendarzowym (art. 153 § 2 k.p.).
Czy warto się kłócić o 21 dni?

proszę Was o pomoc!

Z góry dziękuje!
Obserwuj wątek
    • kondolyza Re: Urlop po macierzyńskim 12.01.12, 21:44
      oczywiście że warto!! nie daj się zmanipulować! to pieniądze, za któ?e przecież utrzymujesz dziecko!
    • nini6 Re: Urlop po macierzyńskim 13.01.12, 11:36
      Warto, dla zasady.
      Poza tym to wynagrodzenie za prawie cały miesiąc, jak nie wykorzystasz -przepadnie po wychowawczym.
      Pracodawca pewnie wie, ze idziesz na wychowawczy i dlatego robi Ci trudności. Jednak przy kolejności urlop macierzyński - urlop wypoczynkowy zaległy - urlop wypoczynkowy aktualny masz prawo całego urlopu wypoczynkowego za 2012 rok, nie proporcjonalnie do urlopu wychowawczego, który dopiero zamierzasz wykorzystać.
      Powołaj się na Kodeks Pracy, ten przepis, który przytoczyłaś, o nabywaniu urlopu z początkiem roku oraz na :
      art. 163 § 3 KP na wniosek pracownicy, należy jej udzielić urlopu bezpośrednio po urlopie macierzyńskim (); odnosi się to również do pracownika - ojca wychowującego dziecko, który korzysta z urlopu macierzyńskiego

I nie zapomnij o dwóch dniach opieki na dziecko zdrowe wink
      • jimmysgirl A urlop po L4 po macierzyńskim? 13.01.12, 11:47
        a może ktoś z was wie jak to będzie, jeśli ja po macierzyńskim wykrozystałam cały zaległy i przysługujący urlop w 11 i 12.2011, od stycznia jestem na zwolnieniu lekarskim na dziecko, czy np. w lutym moge przejść znów na urlop wypoczynkowy skoro zaczął się 2012 a przysługuje mi w nim znów 26 dni? Czy wtedy mogą mnie zwolnić? Czy po tym mogę bez porblemu iść na wychopwawczy? Dodam że pracodawca wie, że zamierzam być na wychowawczym, więc głupio mi skłądać wniosek o wypoczynkowy, bo wiem,że to płaci pracodawca a nie ZUS tak jak L4 na dziecko.
        doradźcie, może ktoś był w takiej sytuacji?
        • bozenka78 Re: A urlop po L4 po macierzyńskim? 13.01.12, 12:58
          Pracodawca musi zgodzić się na wykorzystanie urlopu wypoczynkowego jedynie bezpośrednio po urlopie macierzyńskim. Jeśli później nastąpiło zwolnienie lekarskie, to oczywiście wniosek o wypoczynkowy możesz złożyć, ale mało prawdopodobne, by pracodawca się zgodził - nie musi, to pracodawca by płacił za ten okres.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka