Dodaj do ulubionych

szkolenia w dni wolne

28.06.04, 22:58
wróciłam do pracy po dość długiej nieobecności i zdziwiłam się, gdy szef
poinformował,
1. że zakład pracy organizuje szkolenie w NIEDZELĘ, przy czym pracuję w
normalnym trybie pracy 5 dni po 8 godzin i raz w miesiącu jedną sobotę, ale
za to otrzymuję dzień wolny w tygodniu w związku z czym niedziela jest zawsze
dniem wolnym.
2. inna lecz podobna sprawa, firma każe przyjść na szkolenie przed pracą co
powoduje, że de facto jestem do dyspozycji pracodawcy ok. 11 godzin i
oczywiście za to również nie ma zwrotu godzin ani płaconych nadgodzin.

moje pytanie brzmi: czy organizowanie takich szkoleń (w niedzielę, poza
godzinami pracy) bez mozliwości odebrania wolnego dnia czy godzin jest zgodne
z kodeksem pracy?
będę wdzięczna za odpowiedzi bo mając małe dzieci taka dyspozycyjność za
średnie pieniądze jest męcząca,denerwująca itp.
Obserwuj wątek
    • ma0826 Re: szkolenia w dni wolne 28.06.04, 23:01
      napewno nie jest zgodne z prawem,odmów z powodu dzieci.musi zrobic podczas
      godzin pracy.
      • magda9976 Re: szkolenia w dni wolne 29.06.04, 08:19
        Mam wrażenie że w naszym kraju nie ma bezrobocia. Co to znaczy odmów??? O ile
        znam kodeks pracy to nie jest nigdzie napisane że pracodawca ma obowiązak
        organizowania szkolen w godzinach pracy. Dziewczyny, przecież każde szkolenie
        to podnoszenie kwalifikacji, możliwości dalszego rozwoju, a w przyszłości
        lepszej pracy. U nas w firmie chodzimy na szkolenia w soboty i niedziele
        (czasem się to nawet wiąże z wyjazdem do innego miasta). W tygodniu nie ma na
        to czasu bo jest dużo pracy. Ja się cieszę, że mój pracodawca płaci za
        szkolenia i chętnie z nich korzystam. Z drugiej strony nikt nikogo do pracy
        nie zmusza...

Pozdr
        Magda i Oleńka (31.07.03)
        • burza4 Re: szkolenia w dni wolne 29.06.04, 09:52
          Podpisujemy umowę o pracę na okreslonych warunkach, nie akt niewolnictwa.
          Bezrobocie nie ma tu nic do rzeczy. Pracodawca może dysponować naszym czasem
          pracy, a nie nami jak bezwolnymi osobami według własnego widzimisię. Ludzie
          mają własne sprawy, moga np. mieć opłacone kursy weekendowe, studia zaoczne. I
          nie ma żadnego powodu, żeby ktoś miał na tym tracić. To pracodawca potrzebuje
          szkoleń, bo to pracodawca z nich korzysta.
    • nikasob Re: szkolenia w dni wolne 29.06.04, 09:57
      Niestety, za szkolenia nie można brać wolnego. I jak najbardziej może być
      robione w dzień wolny, po pracy i przed pracą. Jeśli masz małe dziecko (do 4
      lat), nie mogą Cię bez Twojej zgody wysłać poza stałe miejsce pracy, ale to
      wszystko. Wszystko zgodnie z kodeksem.
      • asialub1 Re: szkolenia w dni wolne 29.06.04, 11:48
        Jestem nauczycielka i kursy czy szkolenia w dni wolne to normalka, dziwne jest
        gdy dyrektor robi je w dzien pracy ale i tak zawsze po południu. Wszystkie
        zebrania, rady ped, spotkania zespołów, biwaki i inne też sa po godzinach pracy
        i nikt nie martwi sie czy kobieta nauczycielka ma dom i obowiazki, zreszta dla
        matek uczniow tez jest to normalne i nikt nas nie żałuje. W koncu my tez
        jestesmy ludźmi. Ja do pracy dojeżdzam do innej miejscowości i jak jest
        cokolwiek po lekcjach organizowane to w tym dniu jestem po 12 lub 14 godz w
        domu od wyjścia rano o 6.Tak wiec jesli w twojej firmie szef zrobi od wielkiego
        dzwonu szkolenie w wolny dzien to nie ma czym sie oburzac tylko wbrać udział.
        • malowanka Re: szkolenia w dni wolne 30.06.04, 23:03
          dzięki za wypowiedzi,
          zgodzę się, że szkolenia to podnoszenie kwalifikacji i dobrze, że firma robi je
          na swój koszt pod warunkiem, że robi to wyspecjalizowana firma lub osoba ale
          szkolenia o których pisałam to szkolenia przeprowadzane przez innego pracownika
          naszej firmy, który nawet nie jest szkoleniowcem czy trenerem i często
          dotychczasowe szkolenia to w 80% była strata czasu a informacje, które były
          przekazywane zostały zawarte w materiałach szkoleniowych.
          Ponadto nazywają "szkolenie" a tak naprawdę to zebranie na temat zmian jakie
          mają nastąpić.
          ok. pracodawca może robić szkolenia w dni wolne i jest to zgodne z kodeksem
          pracy ale czy te szkolenia są pracą w godzinach nadliczbowych i jako matka 14
          miesięcznego dziecka mogę nie wyrazić zgody na udział w nich?
          • nikasob Re: szkolenia w dni wolne 01.07.04, 08:46
            To niestey nie są nadgodziny sad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka