Dodaj do ulubionych

alimenty na studia

08.04.13, 22:40
Witam, mam 18 lat, niedługo kończę szkołę i mam zamiar wybrać się na studia dzienne. Wiąże się to z przeprowadzką do większego miasta, wynajęciem pokoju czy wyżywieniem. Moi rodzice rozwiedli się jakieś 5 lat temu. Od tej pory wraz z moim licznym rodzeństwem mieszkamy z mamą. Ojciec wysyła nam alimenty w kwocie 350 zł miesięcznie na każde dziecko (nie zawsze w wyznaczonym terminie). Nie mam z nim zbyt dobrego kontaktu. Mieszka za granicą, a kiedy przyjeżdża nie wyraża chęci do spotkań (o tym, że w ogóle przyjeżdża do Polski dowiaduję się od znajomych). Kiedy nasz kontakt był jeszcze w miarę dobry, mówił, że mam iść do liceum, a on zapłaci mi za studia, a kiedy ostatnio próbowałam się z nim skontaktować przez e-mail, nie otrzymałam żadnej odpowiedzi. Sądzę więc, że czas złożyć pozew do sądu. Nie wiem tylko czy złożyć go już teraz, czy może po napisaniu matury? Do utrzymania się w większym mieście będę potrzebować około 700 zł. Czy mam szansę na podwyższenie alimentów do takiej kwoty? Oczywiście nie jestem w stanie udowodnić mu tego ile zarabia, ponieważ zawsze robił z tego wielką tajemnicę. Ale skoro stać go na podróże po świecie, to chyba stać go również na to, aby chociaż w formie finansowej pomógł swojemu dziecku. Dodam tylko, że moja mama w tamtym roku po raz drugi wyszła za mąż. Wychowuje jeszcze troje mojego młodszego rodzeństwa, a alimenty i zarobki jej oraz jej męża (który płaci również alimenty na swoje dwie córki z poprzedniego małżeństwa) ledwo wystarczają na życie, nie mogę więc liczyć na pomoc z ich strony (chociaż gdyby tylko mogli to z pewnością by dali). Proszę o rady smile
Obserwuj wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka