Dodaj do ulubionych

pytania o zasiłek macierzyński

24.07.13, 11:04
Umowę mam do 31 sierpnia więc do tego dnia jestem na URLOPIE macierzyńskim, potem przechodzę na ZASIŁEK macierzyński.

Teraz mam pytania:
1. rozumiem, że urlop macierzyński liczy się do lat pracy... a co z zasiłkiem macierzyńskim ? Też się liczy do lat pracy, czy nie ? Przeraża mnie to, ze się nie liczy i będę musiała pracować do 70....
2. ile wynosi zasiłek macierzyński ? czy też mam wybór ( taki jakbym miała w przypadku urlopu macierzyńskiego, że przez rok najpierw 100% a potem 60% albo cały czas 80% wynagrodzenia)

Proszę o jakieś podstawy prawne, bo przyznam że się trochę gubię. Znalazłam wiele artykułów w necie ale starych a mi zależy na aktualnych danych.

Dziękuję.
Obserwuj wątek
    • black_tulipanna Re: pytania o zasiłek macierzyński 26.07.13, 09:44
      strona rządowa, bardzo przyzwoita, istnieje od chwili wejścia ustawy:
      www.rodzicielski.gov.pl
      • mojemieszkanie24 Re: pytania o zasiłek macierzyński 26.07.13, 09:59
        Nie znalazłam odpowiedzi czy zasiłek macierzyński liczy się do lat pracy ale z tego co czytałam na rożnych stronach to niestety nie ( nie znalazłam podstawy prawnej..)
        • d.d.00 Re: pytania o zasiłek macierzyński 26.07.13, 11:06
          mieszkanie, www.zus.pl/default.asp?p=4&id=431
          najlepiej szukać u źródła
        • una_mujer Re: pytania o zasiłek macierzyński 26.07.13, 11:22
          Odpowiedź brzmi:
          1) do lat pracy to nie (nie ma takiego sformułowania w przepisach; jest staż pracy), ale stanowi podstawę naliczania składek na ubezpieczenie emerytalne i rentowe, finansowanych przez Skarb Państwa (art. 6.1.19 Ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych).
          2) tak.
          • mojemieszkanie24 Re: pytania o zasiłek macierzyński 26.07.13, 11:25
            dziękuję smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka