migotka1968
11.08.13, 21:08
Witam.Czy mogę wnosić o alimety na dziecko 11 letnie i pewną kwotę jako część na utrzymanie domu(woda,prąd,gaz i inne wydatki związane z opłatami)od męża.NIe chcę rozwodu ani separacji bo mam nadzieję,że mąż się opamięta.Jednak a dzień dzisiejszy sytuacja jest taka,że mąż podejmuje ryzykowne decyzje finansowe,pożycza pieniądze,sprzedaje na razie drobne sprzęty domowe.Robi to wszystko bez porozumienia za mną.Na wszelkie próby sprzeciwu reaguje agresją,piciem, wymawaniem ,iż żyjemy z jego pieniędzy.Ja pracuję jednak zarabiam najniższą krajową.Na utrzymaniu mamy córkę oraz dom .Mąż w domu nie robi nic,wszelkie prace domowe wykonuję tylko ja sprzątam,piorę ,gotuję,reguluję rachunki,robę zakupy itd.Mąż wymaga podawania śniadania ,obiadów i kolacji,Nie robi sam nawet kanapek,jak nie dostanie wg,swojego życzenia wymawia i grozi ,że nie da nam pieniędzy.(dodam ,że mąż nie pracuje,siedzi w domu bo jest emerytem góniczym)Chciałabym uregulować kwestie finansowe bo mam już dość,dodam,że na razie nie ma możliwośći rozstania i oddzielnego mieszkania.Prosze o poradę i określenie ewentualnych kosztów.Z góry dziękuję ,pozdrawim