Dodaj do ulubionych

zwolnienie na dziecko

28.11.04, 20:18
czy dają zwolnienie na dziecko gdy ono przebywa w szpitalu i siedzi się tam z dzieckiem? Proszę o pomoc bo nie wiem czy muszę brać urlop czy dostanę zwolnienie.
Obserwuj wątek
    • mieszko02 Re: zwolnienie na dziecko 28.11.04, 20:26
      dają zwolnienie, płatne 80% podstawy wynagrodzenia (srednia z 6 m-cy jeśli
      ostatnio nie korzystałaś z zasiłków chorobowych).
    • kokolores Re: zwolnienie na dziecko 28.11.04, 20:29
      Wydaje mi sie ,ze to zalerzy od tego czy Twoja obecnosc w szpitalu jest
      konieczna.
      Ja nie dostalam bo moje dziecko (tak mi wytlumaczono) bylo pod opieka personalu
      szpitalnego i moja obecnosc nie byla niezbedna.
      Spytaj w szpitalu ,moze wydadza Ci zaswiadczenie ,ze Twoja obecnosc jest
      konieczna,( to zalezy co Twojemu maluszkowi dolega).
      Pozdrawiam.

P.S. Ja bralam wtedy urlop , bo moim skromnym zdaniem moje dziecko mnie
      potrzebowalo.Corka miala wtedy niecale 2 lata i lezala ponad 3 tygodnie w
      szpitalu.
      • hugo6528 Re: zwolnienie na dziecko 28.11.04, 20:36
        Dziękuję za odpowiedź. W szpitalu wszystkie dzieci na odziale są z rodzicami. Tylko 2 dzieci z domu dziecka są same. Pielęgniarki i tak nie zajmują się dzieciakami więc rodzice są jak najbardziej potrzebni, szczególnie że dzieci są małe. Z dzieckiem przebywa ciągle mąż bo ja karmię piersią młodszego. Jutro po prostu zapytam o to zwolnienie, bo kończy się miesiąc i nie wiem co w pracy powiedzieć. A jak nie dadzą to mąż weźmie urlop. W życiu nie zostawiłabym swego dziecka samego w tym szpitalu. Pozdrawiam
        • mgurniak Re: zwolnienie na dziecko 29.11.04, 07:52
          ja bylam miesiac temu w szpitalu, mam 3 latka bylam z nim w szpitalu przez caly czas ... w nocy tez i nie bylo dziecka ktore by bylo bez jakiegos opiekuna , zwolnienie dostaniesz ZAWSZE ale dopiero przy wypisie w dniu wyjscia ze szpitala, ja telefonicznie poinformowalam zaklad pracy ze jestem z dzieckiem w szpitalu, jest to opieka czyli 100% platne zwolnienie i ze dostarcze je dopiero przy wyjsciu ze szpitala, praca potrzebuje tylko informacji co sie z Toba dzieje zeby mogli wyliczyc płace .....
          • klubiale1 Re: zwolnienie na dziecko 29.11.04, 08:35
            Czy jesteś pewna, że zwolnienie na opiekę nad dzieckiem jest płatne 100%? Z
            tego co wiem z doświadczenia, w przypadku choroby dziecka w domu, to zwolnienie
            na dziecko jest płatne 80%. Czy aby było 100% płatne to potrzebny jest inny
            rodzaj zwolnienia- coś tam trzeba zaznaczyć? Bo np w ciąży było płatne 100% jak
            lekarz odznaczył literkę B symbol ciąży.
            Pozdr
            • karinka17 Małe wyjaśnienie :) 29.11.04, 09:30
              do ukończenia przez dziecko 3 go roku, życia masz prawo zadac zwolniena na nie
              i powinni Ci je dać! obojętnie czy jest ktos kto może zajac się dzieckiem.

raz jak kiedyś lekarz próbował mi nie dac, to mu powiedziałam, że jako matce na
              chore dziecko mi się należy i ma wypisywać.
              Płatne jet to jak zwykłe chorobowe -
              • karinka17 Re: Małe wyjaśnienie :) 29.11.04, 09:33

> NATOMIAST 100 % to tzw. URLOP OKOLICZNOŚCIOWY Z TYT. OPIEKI NAD DZIECKIEM!!
                > tego urlopu przysługują matce 2 dni smile w ciagu roku - z tym, że trzeba na
                > poczatku roku się zdeklarować który z małżonków będzie z niego korzystał.
                Tzn.
                > 1 z rodziców się go w swoim zakładzie zrzeka i przynosi zaświadczenie
                drugiemu,
                >
                > który je przedkłada w swoim zakładzie

!!!!ten urlop przysługuje 2 dzni jednemu z rodziców!!!
                • barbaram1 Re: Małe wyjaśnienie :) 29.11.04, 09:59
                  Każdemu przysługuje 14 dni opieki nad członkiem rodziny (również dorosłym!)
                  zamieszkującym we wspólnym gospodarstwie, w roku. Wydaje mi się, że 80% płatne.
    • polusiewka Re: zwolnienie na dziecko 29.11.04, 11:24
      Raczej nie przysługuje zwolnienie jeśli dziecko jest w szpitalu, ja miałam taką
      sytuację i zwolnienia nie dostałam musiałam brac urlop
      • klubiale1 Re: zwolnienie na dziecko 29.11.04, 12:05
        No właśnie. Niestety też mam takie doświadczenia jak polusiewka. Lekarze nie
        chcą dać zwolnienia, bo jak dziecko jest w szpitalu, to ma opiekę i rodzice
        mogą chodzić do pracy - aczkolwiek jest to bardzo bezduszne, bo dziecko w
        szpitalu naprawdę bardzo potrzebuje mamy i taty.
        Co innego jeśli matka karmi piersią - może wtedy lekarze dadzą zwolnienie? Albo
        może uda sie znaleźć lekarza z sercem, który wystawi zwolnienie.
        Pozdr
        • hugo6528 Re: zwolnienie na dziecko 02.12.04, 14:00
          Moja historia tak się zakończyła, że lekarz w szpitalu nie dała zwolnienia, bo "nie mieliśmy przypadku żeby ojciec był cały czas z dzieckiem i ja nie wiem czy można w takiej sytuacji dać zwolnienie". Ponieważ chcieliśmy jak najszybciej wrócić do domu olaliśmy to zwolnienie. Zaszłam do przychodni i lekarka powiedziała, że ona nie może wypisać zwolnienia na okres pobytu dziecka w szpitalu, ale za to wypisała zwolnienie na męża. Niektórzy lekarze jednak rozumieją pacjentów. Niestety niewielu.
    • redorek Re: zwolnienie na dziecko 29.11.04, 12:57
      to pewnie zależy od ordynatora na jakiego sie natkniecie
      troche obok tematu - mojemu mężowi nie chieli w szpitalu dać zw. na opieke nade
      mną po wyjściu po porodzie bo stwierdzili że wypuszczają mnie w dobrym stanie i
      opieka męża mi nie potrzebna. Jak mój gin sie o tym dowiedział - wypisał od
      reki.
    • atena74 Re: zwolnienie na dziecko 29.11.04, 14:24
      Byłam z dzieckiem przez 3 dni w szpitalu non - stop. Zwolnienia na te 3 dni
      nie dostałam, gdyż opieka w szpitalu jest i nie jestem tam niezbędna. Lekarz
      dał mi zwolnienie dopiero od dnia następnego po dniu wypisu - 8 dni.
    • kaaama Re: zwolnienie na dziecko 29.11.04, 16:14
      Widocznie to zależy od szpitala. Mój synek leżał w takim, który brał udział w
      akcji "Szpital przyjazny dziecku". Z każdym dzieckiem mogła być jedna osoba
      (matka, ojciec, babcia itp.). Przy wypisie bez problemu wypisano dla mnie
      zwolnienie (opiekę).
      Życzę podejścia "z sercem".
      pozdrawiam
      kaaama
      • hugo6528 Re: zwolnienie na dziecko 02.12.04, 14:08
        Szpital w którym był mo mały taż brał udział w tej akcji. Niestety tylko na papierze. Gdy po przyjęciu do szpitala ok. 16 mały usnął przyszła pielęgniarka zmierzć temp. mąż poprosił żeby zrobić to trochę później bo dziecko jest zestresowane to nawrzeszczała że ona musi to zrobić. On jej powiedział że jest bez serca to ona: że może pan zmienić szpital jak się niepodoba. Oczywiście mały się obudził i ryczał kilka godzin.
        Następnego dnia mały zwymiotował ze stresów to pan doktor powiedział że trzeba dziecko przyzwyczajać do szpitali. Informacji o stanie zdrowia i poczynionym leczeniu zero. Wyszliśmy na własne żądanie bo szkoda dzieciaka. Bał się zasnąć w dzień żeby nikt nie przyszedł do niego z zastrzykiem czy innym cholerstwem. Nawet kroplówka uspakajająca nie podziałałą taki był zestresowany.
        Teraz jest już w domu - zupełnie inny dzieciak niż w tym szpitalu. Przychodzą panie robić zastrzyki, ale tylko przez chwilkę on się stresuje. Mam nadzieję że wkrótce Szpital przyjazny dziecku nie będzie tylko pustym sloganem.
        Pozdrawiam

• miriam_b Re: zwolnienie na dziecko 29.11.04, 18:40
      Ja byłam z córką pięcioletnią tydzień w szpitalu w Żorach i wiem że tam dają
      napewno bo ja dostałam motywują to tym że uważają że do prawidłowego
      wyzdrowienia dziecka tak małego konieczna jest matka...ale wiem że niektóre
      szpitale tego nie dająsadsadmusisz się spytać w samym szpitalu.,.
      • karinka17 Re: zwolnienie na dziecko 29.11.04, 21:49
        Cóż, wszystko zależy od lekarza..sad...niestety...
    • mgurniak Re: zwolnienie na dziecko 30.11.04, 07:50
      troszke bez sensu piszecie ze nie chca Wam dac w szpitalu zwolnienia lek. w koncu jest ono chore ... jakby lezalo w domu to byscie byly na zwolnieniu .... piszecie ze w szpitalu jest opieka w postaci pielegniarek .... ok jesli lekarz szpitalny nie chce dac zwolnienia - w co nie wierze to idzcie do lekarza rodzinnego swojego dziecka ..... napewno wam wypisze ...... jak to czytam to rozszarpalabym tych NIBY lekarzy
    • szymanka trochę prawa 30.11.04, 08:51
      to ja uporządkuję informacjesmile

1. Z tyułu opieki nad dzieckiem do lat 8 (zdrowym) lub chorym dzieckiem do lat
      14, przysługuje zasiłek opiekuńczy w wysokości 80% wynagrodzenia (przeciętne z
      6 pełnych przepracowanych miesięcy)

2. Zasiłek przysługuje do 60 dni w roku. Opieka nad dzieckiem może trwać
      dłużej, ale wtedy opiekun już nie otrzymuje zasiłku.

3. Z tytułu opieki nad chorym członkiem rodziny (dorosłym) zasiłek opiekuńczy
      przysługuje przez 14 dni w roku.
      Okresy zasiłkowe się sumują. Łączny okres pobierania zasiłku opiejuńczego nie
      może przekroczyć 60 dni. To oznacza, że jeżeli zostanie wykorzystane 14 dni na
      opiekę nad dorosłym, na dziecko zostanie 46 dni.

4. Jednemu z rodziców przysługują 2 pełnopłatne, wolne od pracy dni w roku z
      tytułu wychowywania dziecka/dzieci do lat 14.

5. W przypadku nieprzewidzianego zamknięcia placówki wychowawczej (żłobka,
      przedszkola, szkoły) rodzic ma prawo do dnia (dni? - tu niejasność w
      przepisach) wolnego na opiekę nad zdrowym dzieckiem do lat 8.

6. O nieobecności w pracy należy powiadomić pracodawcę najpóźniej 2 dnia
      nieobecności. Może być telefonicznie, ale najlepiej byłoby mieć już zwolnienie
      lekarskie. Zwolnienie powinno być dostarczone do ZUS-u w ciągu 7 dni od daty
      wystawienia, w przeciwnym przypadku Zus potrąca karę - 25% dniówki za każdy
      dzień spóźnienia.

Jak widać, najlepiej prosić lekarza o wypisanie zwolnienia natychmiast, nie
      czekać do końca pobytu w szpitalu, bo lekarz raczej nie wypisze zwolnienia z
      wsteczną datą. Jeżeli lekarz w szpitalu nie chce tego zrobić, bo mu padło na
      umysł albo jakieś wewnętrzne przepisy na to nie pozwalają, poszukałabym innego
      lekarza (może rodzinny?) - nie wyobrażam sobie zostawienia samego dziecka w
      szpitalu.
      • mieszko02 Re: trochę prawa 30.11.04, 09:14
        super synteza.
        To ja tylko dopiszę do p.6, że jeżeli zakład pracy jest upoważniony do wypłaty
        zasiłków ZUS to zwolnienie dostarczamy tam, a nie do Zus-u. Ale tak samo może
        potrącić 25% zasiłku przy tygodniowym spóźnieniu. Bierze się jednak pod uwagę
        datę wypisania zawolnienia, jeśli więc w szpitalu wypiszą zwolnienie w dniu
        wypisu to od tego dnia należy liczyć 7 dni, w ciągu których trzeba dostarczyć
        zwolnienie.
      • kokolores szymanko! 30.11.04, 15:08
        Niestety nigdzie nie znalazlam przypadku ,kiedy dziecko czy inny czlonek
        rodziny przebywa w szpitalu!!
        Wiec dalej nie ma konkretnego paragrafu ,ktory by to uwzglednial.
        :o)
      • rakijka Re: trochę prawa i podstawa prawna 02.12.04, 20:13
        USTAWA
        z dnia 25 czerwca 1999 r.
        o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i
        macierzyństwa.

Zasiłek opiekuńczy

Art. 32. 1. Zasiłek opiekuńczy przysługuje ubezpieczonemu będącemu pracownikiem
        zwolnionemu od wykonywania pracy z powodu konieczności osobistego sprawowania
        opieki nad:

1) dzieckiem w wieku do ukończenia 8 lat w przypadku:

a) nieprzewidzianego zamknięcia żłobka, przedszkola lub szkoły, do których
        dziecko uczęszcza,

b) porodu lub choroby małżonka ubezpieczonego, stale opiekującego się
        dzieckiem, jeżeli poród lub choroba uniemożliwia temu małżonkowi sprawowanie
        opieki,

c) pobytu małżonka ubezpieczonego, stale opiekującego się dzieckiem, w
        stacjonarnym zakładzie opieki zdrowotnej,

2) chorym dzieckiem w wieku do ukończenia 14 lat,

3) innym chorym członkiem rodziny.

2. Za członków rodziny, o których mowa w ust. 1 pkt 3, uważa się małżonka,
        rodziców, teściów, dziadków, wnuki, rodzeństwo oraz dzieci w wieku ponad 14
        lat - jeżeli pozostają we wspólnym gospodarstwie domowym z ubezpieczonym w
        okresie sprawowania opieki.

3. Za dzieci w rozumieniu ust. 1 i 2 uważa się dzieci własne ubezpieczonego lub
        jego małżonka oraz dzieci przysposobione, a także dzieci obce przyjęte na
        wychowanie i utrzymanie.

Art. 33. 1. Zasiłek opiekuńczy przysługuje przez okres zwolnienia od
        wykonywania pracy z powodu konieczności osobistego sprawowania opieki, nie
        dłużej jednak niż przez okres:

1) 60 dni w roku kalendarzowym, jeżeli opieka sprawowana jest nad dziećmi, o
        których mowa w art. 32 ust. 1 pkt 1 i 2,

2) 14 dni w roku kalendarzowym, jeżeli opieka sprawowana jest nad innymi
        członkami rodziny, o których mowa w art. 32 ust. 1 pkt 3.

2. Zasiłek opiekuńczy przysługuje łącznie na opiekę nad dziećmi i innymi
        członkami rodziny za okres nie dłuższy niż 60 dni w roku kalendarzowym.

3. Przepisy ust. 1 i 2 stosuje się niezależnie od liczby członków rodziny
        uprawnionych do zasiłku opiekuńczego oraz bez względu na liczbę dzieci i innych
        członków rodziny wymagających opieki.

Art. 34. Zasiłek opiekuńczy nie przysługuje, jeżeli poza ubezpieczonym są inni
        członkowie rodziny pozostający we wspólnym gospodarstwie domowym, mogący
        zapewnić opiekę dziecku lub choremu członkowi rodziny. Nie dotyczy to jednak
        opieki sprawowanej nad chorym dzieckiem w wieku do 2 lat.

Art. 35. 1. Miesięczny zasiłek opiekuńczy wynosi 80% podstawy wymiaru zasiłku.

Z przedszkolem sprawa jest oczywista, zwolnienie przysluguje tak dlugo, jak
        dlugo przedszkole bedzie nieczynne.

Ustawa mowi wyraznie, ze zasilek przysluguje "z powodu konieczności osobistego
        sprawowania opieki nad:
        chorym dzieckiem w wieku do ukończenia 14 lat,

jeden lekarz widzi taka koniecznosc w czasie pobytu dziecka w spitalu,
        inny niesad(
        Pzdr
    • polusiewka Re: zwolnienie na dziecko 30.11.04, 10:07
      Jeszcze raz ja . Jak nie chcieli mi dać zwolnienia w szpitalu poszłam do
      pediatry, ale ta też twierdziła,że nie może dać zwolnienia jeśli dziecko jest w
      szpitalu
      • karinka17 muszę się spytać koleżanki i dam znać.. 30.11.04, 15:07
        ona robi płace u nas w zakładzie ...
        • mgurniak Re: muszę się spytać koleżanki i dam znać.. 01.12.04, 07:26
          to ja niby co mam szczescie ????? najpierw bylam tydzien na zwolnieniu lek. wypisanym przez pediatre... od.13.10 do 20.10 ... w miedzyczasie znalazłam sie w szpitalu z dzieckiem tj 17.10 , 20 konczylo sie zwolnienie, spytalam sie lekarki w szpitalu czy dostane zwolnienie, powiedziala ze moze mi dac ale dopiero przy wypisie..... i tak było... dokładnie 26.10 dostałam wypis i zwolnienie od 17.10 czyli od dnia przyjscia do szpitala do 26.10...... w miedzyczasie prace poinformowałam ze nie moge dostarczyc zwolnienia bo jestem z dzieckiem w szpitalu, ze bede miala na nie opieke .... i już TO WYSTARCZYLO ....CZYZBYM MIALA UCZCIWEGO PRACODAWCE????
          • mieszko02 Re: muszę się spytać koleżanki i dam znać.. 02.12.04, 14:55
            Twój pracodawca postapił slusznie, wystarczy powiadomić o przyczynie
            nieobecnośc (tego typu). Niektóre szpitale wystawiają zaświadczenia o przyjęciu
            na oddział i można je dostarczyc do zakładu do czasu dostarczenia zwolnienia,
            które dopiero jest podstawą do wypłaty zasiłku. Ja tez pracuję w dziale
            personalnym i zwolnienia z tytułu przebywania z dzieckiem w szpitalu są u nas
            na porządku dziennymsmile
            • zuzka2004 Re: muszę się spytać koleżanki i dam znać.. 05.12.04, 19:27
              oj właśnie ten problem dotknął też mnie. I powiem szczerze to zależy od lekarza
              czy wypisze zwolnienie czy nie. Byłam z dzieckiem w szpitalu od 22.11 do 3.12.
              poinformowałam zakład pracy o mojej nieobecności by mogli mi wyliczyć wypłatę.
              I czekałam do wypisu aby lekarka zechciała wypisać mi zwolnienie bo uważałam że
              wcześniej nie ma co jej mówić o zwolnieniu gdyż nie wiadomo ile może potrwać
              nasz pobyt w szpitalu. I tak przy wipisie powiedziałam że chcę zwolnienie a ona
              na to że ona nie ma obowiązku wystawiać mi zwolnienia gdyż w szpitalu
              zapewniona jest opieka przez personel i moja obecność tu w szpitalu wcale nie
              jest niezbędna ( dodam ze dziecko ma 5 miesięcy i jest karmione piersią)i że
              ona teraz nie może wystawić z datą wseczną itd..... A obok inny lekarz na tym
              samym oddziale bo rozmawiałam z matkami mógł to zrobić i nie widział problemu.
              Jak to jej powiedziałam to tak się wkurzyła że szkoda gadać. Ja sama też się
              zdenerwowałam że powiem szczerze odechciało mi się wszystkiego. Wkońcu końców
              dostałam zwolnienie tylko na 5 dni czyli ostatni tydzień pobytu w szpitalu.
              Jutro idę jeszcze do pediatry rodzinnego bo dziecko nie zostało wyleczone do
              końca i tak sobie myślę żeby go poprosić o zwolnienie na następne dni i jestem
              ciekawa jak on zareaguje na to.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka