dorota_21 Re: Zasiłek wychowawczy 07.01.05, 08:51 Sorki!! Za wcześnie ENTER. W maju urodzę I dziecko, a od 7.II 2004 jestem mężatką. Po urodzeniu chce najpierw wykorzystać macierzyński a [potem iść na wychowawczy- jeśli będzie mi przysługiwał zasiłek z tego tytułu. Wobec tego mam pytanie. O zasiłek wychowawczy będe się ubiegać w okolicy września/października to za jaki okres muszę przedłożyć zaświadczenie o dochodach żeby dostać zasiłek biorąc pod uwagę że ubiegły rok nie cały byliśmy z mężem małżeństwem. Wg mnie powinni żądać zaświadczenia za 1 pół roku 2005. Proszę pomóżcie bo to dla mnie bardzo ważne "lilypie.com/days/050509/0/0/1/+1" Odpowiedz Link Zgłoś
madzia1708 Re: Zasiłek wychowawczy 11.01.05, 11:08 > O zasiłek wychowawczy będe się ubiegać w okolicy września/października to za > jaki okres muszę przedłożyć zaświadczenie o dochodach żeby dostać zasiłek > biorąc pod uwagę że ubiegły rok nie cały byliśmy z mężem małżeństwem. > Wg mnie powinni żądać zaświadczenia za 1 pół roku 2005. bedziesz musiała przedtawić zaświadczenie o dochodach za 2004 rok wystawione przez urzad skarbowy, twój mąż tez bedzie musiał wziąć takie zaświadczenie - mimo że nie był jeszcze towim mężem. > Proszę pomóżcie bo to dla mnie bardzo ważne > > "<a href="lilypie.com/days/050509/0/0/1/+1"" target="_blank">lilypie.com/days/050509/0/0/1/+1"</a> Odpowiedz Link Zgłoś
71gosik Re: Zasiłek wychowawczy 11.01.05, 12:24 Ja miałam taką sytuację, starając się w 2003r o zasiłek. Wtedy brano dochody z 2001r, w którym w czerwcu wyszłam za mąż. Musieliśmy dołączyć: ja zaświadczenie o dochodach z US, mąż zaświadczenie z zakładu pracy o zarobkach od lipca do grudnia 2001 (czyli od nowego miesiąca po zawarciu małżeństwa). Niestety nie wiem czy to nadal aktualne, najlepiej zadzwonić do Urzędu Miasta lub Gminy do wydziału zasiłkow rodzinnych Malgorzata Odpowiedz Link Zgłoś
a_dobrowolska Re: Zasiłek wychowawczy 14.01.05, 16:41 nie ma znaczenia ze wczesniej nie byliscie malzenstwem.Niedawno tez przerabialam te sprawy i mialam zlozyc dochody moje i meza za 2002 rok pomomo ze jestesmy malzenstwem od 2004 roku. Pani w urzedzie mi powiedziala ze to nie ma wlasnie zadnego znaczenia. Jesli masz jakiekolwiek wztpliwosci co do zasilkow proponuje abys poszla do ZUS lub osrodka pomocy spolecznej tam gdzie w miejscu twojego zamieszkania sklada sie dokumenty o zasile i uzyskala informacje na swoje pytania.Ja tak zrobilam i wszystko wydalo mi sie potem takie proste... Pozdrawiam, Ania Odpowiedz Link Zgłoś
nataliamackowiak Re: Zasiłek wychowawczy 14.01.05, 18:23 Musisz po macieżyńskim iść na bezpłatny wychowawczy. Wtedy z pismem że jestes na bezpłatnym wychowawczym -musisz miesiąc na nim byc w domu-idziesz do opieki. Musisz miec ze soba pismo z US o dochodach osobno twoich z 2004r. i osobno męża z 2004r.Ale widząc pismo z pracy, że jesteś na bezpł. wychow. Twój dochód Opieka uznaje za utracony i wtedy biorą pod uwagę tylko dochody z 2004 Twojego męża. Dzieli sie je przez 3 osoby i przez 12 miesięcy. Musi wyjśc poniżej 504zł. Wtedy dostajesz zas.rodzinny 43zł na dziecko a do tego dodatki:1.porodowy-500zł-jednor azowoi 2.wychowawczy 400zł na mies.przez dwa lata. Mam nadzieje że Ci pomogłam. Może troche zawile to napisąłam ale tak jest na pewno!! Natalia. Odpowiedz Link Zgłoś
71gosik Re: Zasiłek wychowawczy 15.01.05, 12:09 A dlaczego trzeba czekać miesiąc? Ja zrobiłam to 2 tygodnie po rozpoczęciu urlopu wychowawczego (czekałam na dokumenty) i zasiłek przyznano od dnia rozpoczęcia urlopu. Małgorzata Odpowiedz Link Zgłoś