tiggera 23.01.05, 15:58 czy mogę rozliczyć się za rok podatkowy 2004 wspólnie z dzieckiem (jako samotna matka) jeśli urodziłam 10.10.2004. czy może są jakieś ograniczenia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nataliamackowiak Re: wspólne rozliczenie 23.01.05, 18:39 Wg mnie nie możesz-cały rok chyba musi minąć. Natalia. Odpowiedz Link Zgłoś
ggosiek Re: wspólne rozliczenie 24.01.05, 09:43 Dlaczego nie. Jeśli chodzi o osobę samotnie wychowującą dziecko muszą być spoełnione warunki: osoba ta musi być panną, kawalerem, wdowcem lub wdową, musi mieć zasądzone wyrokiem sądu prawo do opieki nad dzieckiem (w przypadku separacji lub rozwodu) itp. Jeśli chodzi o ten rok oczekiwania to dotyczy tylko zawarcia związku małrzeńskiego, a jeśli chodzi o dziecko nie ma takiego wskazania. musisz tylko pamiętać o tym że musisz wraz z zeznaniem rocznym dołączyć osiwadczenie o tym że wychowujesz samotnie dziecko (chyba na formularzu jest tam stosowna kolumna na samej górze). Według mnie masz prawo ale najlepiej pójdź jeszcze do Urzedu Skarbowego, właściwego wg twego zamieszkania i potwierdź to co ci powiedziałam. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_jagodka Re: wspólne rozliczenie 24.01.05, 22:53 Możesz. w stosunku do osób samotnie wychowujących dzieci nie ma tego wymogu co do małżeństw, że trzeba być przez cały rok samotnym rodzicem (małżeństwem). Odpowiedz Link Zgłoś