Dodaj do ulubionych

zwolnienie w zwiazku z likw stnowisks

16.02.05, 10:29
Po url wychowawczym zostane zwolniona - w zw z likwidacja mego stanowiska.
wiem, ze przysluguje mi odprawa zapisana w (chyba) ust o zwalczaniu bezrobocia
- prosze o uzasadnienie prawne lub jej numer

pozdrawiam,
Renia
Obserwuj wątek
    • katjuszka2 Re: zwolnienie w zwiazku z likw stnowisks 16.02.05, 10:39
      Podaj staż pracy.
    • klubiale1 Re: zwolnienie w zwiazku z likw stnowisks 16.02.05, 13:09
      Od 1 lipca 2003 roku zmieniają się przepisy dotyczące zwolnień grupowych.
      Nowela Kodeksu pracy z 26 lipca 2002 roku (Dz. U. Nr 135, poz. 1146) zmienia
      ustawę z 28 grudnia 1989 roku o zwolnieniach z przyczyn dotyczących pracodawcy
      i z 23 maja 1991 roku o związkach zawodowych (tekst jednolity Dz. U. z 2002 r.
      Nr 112, poz. 980).
      Znowelizowane przepisy pozwalają zwalniać pracowników z przyczyn dotyczących
      zakładu pracy, w zakładach pracy zatrudniających mniej niż 20 osób, bez
      wypłacania odprawy. Pracodawcy zatrudniający mniej niż 20 pracowników mogą
      zwalniać pracowników jedynie w oparciu o przepisy Kodeksu pracy. Oznacza to
      m.in., iż nie mogą wypowiadać umowy pracownikom, którym do emerytury zostały
      dwa lata, lub przebywają na urlopie (macierzyńskim, wychowawczym,
      wypoczynkowym, szkoleniowym). Nie dotyczy to jednak sytuacji, w której zakład
      jest likwidowany.
      Nowe przepisy zniosły prawo do odprawy dla pracowników, którzy mają prawo do
      emerytury lub renty.
      Pracodawca zatrudniający powyżej 20 osób jest zobowiązany do wypłaty odprawy
      zależnie od stażu pracy u danego pracodawcy:
      • odprawa w wysokości jednej pensji, jeżeli pracownik przepracował mniej
      niż dwa lat,
      • odprawa w wysokości dwóch pensji, jeżeli pracownik przepracował od
      dwóch do ośmiu lat,
      • odprawa w wysokości trzech pensji, jeżeli pracownik przepracował
      powyżej ośmiu lat.

pozdr
      • ainer1 Re: zwolnienie w zwiazku z likw stnowisks 18.02.05, 11:51
        Przeczytałam artykuł zamieszczony w Rzeczpospolitej z dnia 2 lutego 2005 r
        (wydanie 424/27 (7016) )dotyczący zwolnień pracowników z przyczyn niedotyczących
        tych osób. Chciałabym upewnić się, czy opisywana sytuacja dotyczy również mnie i
        w konsekwencji przysługuje mi odszkodowanie.

W listopadzie 2001 roku podjęłam prace u obecnego pracodawcy. Po trzech
        miesiącach - zgodnie z planem - podpisano ze mną umowę o pracę na czas
        nieokreślony na stanowisku Senior Brand Managera, dział marketing.

W marcu 2004 roku urodziłam synka, i do dzisiejszego dnia przebywam na urlopie
        wychowawczym (od 25 września 2004 roku na urlopie wychowawczym, wcześniej na
        macierzyńskim oraz wypoczynkowym). Moja obecna (jeszcze ) firma od jesieni 2004
        zmieniała struktury - w związku z tym utrzymywałam stały kontakt z szefem
        nowotworzonego i zmienianego działu marketingu sygnalizując i przypominając, ze
        zgodnie z wysłanym pismem chce wrócić do pracy 3 marca 2005 roku. Wcześniej
        każdy dział miał swój marketing-po zmianie powstał jeden wielki dział marketingu
        z dyrektorem marketingu na czele (nowe stanowisko).
        Przypominałam od września, później intensywniej w okolicach grudnia - cały czas
        uświadamiając przełożonych, że konieczne będzie stworzenie dla mnie miejsca
        pracy, jako ze w wyniku zmian restrukturyzacyjnych zlikwidowano stanowisko brand
        managera, a jego obowiązki przekazano kilku osobom.

Pod koniec stycznia zadzwonił do mnie nowy dyrektor marketingu - mój niedoszły
        szef informując, że jeśli wrócę do pracy 3 marca zostanę zwolniona z powodu
        likwidacji stanowiska.
        Próbowałam dalej rozmawiać proponując pracę na innym stanowisku (mam 5cio letnie
        doświadczenie w marketingu) lub nawet na pół etatu podczas urlopu wychowawczego.
        Niestety, moja elastyczność nie zdała się na nic.

Czytając artykuł widzę, ze jest jedna rzecz o której mnie nie poinformował
        pracodawca: możliwość odszkodowania.
        Stąd też moje pytanie: czy w moim przypadku przysługuje mi ono?
        Mój staż pracy w obecnym zakładzie pracy jest ponad 3-ni, wiec odprawa powinna
        być w wysokości dwóch pensji, nie więcej jednak niż 12 735 (brutto rozumiem).

Mój urlop kończy się 2 marca, czy mogę wrócić 3 marca do pracy bez wysyłania
        dodatkowych pism do pracodawcy o takim zamiarze?

Czy pracodawca może mnie zwolnić już pierwszego dnia po powrocie czyli 3 marca?
        I ostatnie pytanie: kiedy powinien wypłacić odszkodowanie? Wraz z kwota 3
        miesięcznego okresu wypowiedzenia?

Chciałabym wrócić do pracy 3 marca i oczywiście nadal poszukuję nowej pracy: czy
        mogę podjąć nową pracę w czasie okresu wypowiedzenia zakładając ze zostanę
        zwolniona z obowiązku świadczenia pracy?
        Dodam, że nie mam takiego zakazu w umowie o pracę.

Przepraszam, ze zadaje aż tyle pytań, ale niestety mam wykształcenie ekonomiczne
        a firma nie jest mi przychylna, wiec musze mieć solidne podstawy prawne przed
        moim powrotem,

pozdrawiam,
        ainer
        • just6 Re: zwolnienie w zwiazku z likw stnowisks 22.02.05, 23:00
          Cześć,
          przeczytałam twoją wiadomośc. Jestem dokładnie w takiej samej sytuacji co Ty -
          też pracowałam w marketingu smile i też po powrocie do pracy mam obiecane
          zwolnienie.
          Chciałabym wiedzieć czy dowiadywałaś sie w swojej firmie czy rzeczywiście tak
          jest że nalezy się w takiej sytuacji odprawa + 3 pensje za okres na
          wypowiedzeniu.

Bardzo proszę Cię o info na e-mail just001@wp.pl

Dzięki, pozdrawiam,
          Justyna
          • ainer1 Re: zwolnienie w zwiazku z likw stnowisks 24.02.05, 00:58
            w pzrypadku zwolnienia z przyczyn np restrukturyzacji, nie z winy pracownika:
            jezeli pracujesz ok roku - 1 miesiac pensji
            2-8 lat - 2 pensje
            ponad 8 lat - trzy pensje, ale nie wiecej niz 15sto krotnosc minimalnego
            wynagrodzenia (ok 12 750 zl)
            plus oczywiscie tyle ile pzrepracowalas np po 3 latach stazu (do ktoreg sie
            wlicza wychowawczy) - masz 3 miesiace odprawy
            • kropka251 Re: zwolnienie w zwiazku z likw stnowisks 10.03.05, 11:12
              Czesc a jak to bedzie u mnie ja jestem na wych. do 31 maja i umowe o prace tez mam do 31 maja wiec bedzie należal mi sie zasiłek odrazu czy bedzie to zależalo od tego co napisze mój pracodawca???
    • annkier ainer1? 10.03.05, 18:36
      jak Cie zwolnią tz. za wypowiedzeniem, czy za porozumieniem stron, będę miała
      takie same trudności (też jestem na wych.a firma jest nie przychylna)
      wiem że za wypowiedzeniem- źle sie wyglada wobec nowego pracodawcy, ale jeśli
      dobrze pamietam jeśli zwolnienie będzie za porozumieniem str. to żadne
      świadczenia nie przysługują, aha jesli będziesz zwolniona za wypowiedzeniem to
      musisz jeszcze pracować przez 3 miesiące? czy raczej zwolnią Cię z pełnienia
      obowiazków?
      będę śledziła Twoj wątek
      powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka