Dodaj do ulubionych

przerwanie urlopu wychowawczego

06.03.05, 11:51
Czy możecie mi poradzić?
W 2004 wypisałam urlop wychowawczy na cały 2005 rok. Jednak "przypadek"
zrządził, że jestem znowu w ciąży. Lekarz poradził powrót do pracy - inaczej
bardzo dużo tracę finansowo (łącznie z macierzyńskim). Napisałam do
pracodawcy pismo (dostałam już pozytywną odpowiedź) o zgłoszeniu się do pracy
15 marca. Jak powinnam postąpić? - Przynieść od razu zaświadczenie o ciąży?
Poinformować pracodawcę przed przystąpieniem do pracy? Czy jakieś represję
mogą mnie spotkać ze strony pracodawcy? (chyba nie mogę zostać zwolniona?)
Nie ukrywam, że stresuję się powrotem do pracy...
Pozdrawiam Barbara
Obserwuj wątek
    • kssia Re: przerwanie urlopu wychowawczego 06.03.05, 15:36
      Cześć
      W okresie ciąży pracodawca nie może Cię zwolnić (ani w czasie macierzyńskiego
      czy wychowawczego).Od razu powiadom go o ciąży, ja by, to zrobiła jeszcze przed
      powrotem do pracy. Zdąży to przetrawić zanim sie pojawisz w pracysmile))
      pozdrawiam
    • klubiale1 Re: przerwanie urlopu wychowawczego 07.03.05, 12:42
      Jestem w podobnej sytuacji. Mam wychowawczy do końca sierpnia, a w poł
      października urodzę i zacznę kolejny macierzyński. mogłabym teoretycznie wrócić
      do pracy na te 1,5 msc, lecz prawdopodobnie wylądowałabym na L4. I zastanawiam
      się co zrobić, bo jak wytnę taki numer pracodawcy, to bardzo prawdopodobne
      jest, że na II wychowawczym (którego nie mogą mi odmówic) dostanę wypowiedzenie
      z powodu likwidacji stanowiska i zostanę bezrobotna. A wolałbym aby pracodawca
      zostawił mnie na wychowawczym do końca. I mam dylemat, czy wracać na L4, czy
      przedłużyć wychowawczy do października? Ale wtedy finansowo będzie gorzej.
      pozdr
      • kssia Re: przerwanie urlopu wychowawczego 07.03.05, 20:25
        Uspokoje Cię na urlopie wychowawczym nie mozna zostac zwolnionych z powodu
        likwidacji stanowiska pracy a jedynie likwidacji zakładu pracy czyli w
        przypadku , kiedy cała firma zostanie zlikwidowana.
        pozdrawiam
        • klubiale1 Re: przerwanie urlopu wychowawczego 07.03.05, 20:38
          I tu się mylisz. Na wychowawczym można z powodu restrukturyzacji firmy i
          likwidacji danego stanowiska pracy. Przysyłają wypowiedzenie do domu.
          Tylko na macierzyńskim i w ciąży można kobietę zwolnić jedynie w przypadku
          likwidacji zakładu pracy. Na wychowawczym jest już większe pole do popisu dla
          pracodawcy, zresztą trudno się dziwić skoro wychowawczy może trwać 3 lata, więc
          sytuacja w firmie może się mocno zmienić w tym czasie.
          Jednak z punktu widzenia pracownika trochę mi przykro zostać zwolnioną.
          • kssia Re: przerwanie urlopu wychowawczego 08.03.05, 00:54
            Nie nie mylę się - bardzo precyzyjnie warunki wypowiedzenia umowe o pracę w
            okresie urlopu wychowawczego reguluje art.186 paragraf 1 k.p.Przepis
            brzmitongue_outracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązac umowy o pracę w okresie od
            dnia złożenia przez pracownika wniosku o udzielenie urlopu wychowawczego do
            dnia zakończenia tego urlopu. Rozwiązanie przez pracodacę umowy w tym czasie
            jest dopuszczalne tylko w razie ogłoszenia upadłości lub likwidacji
            pracodawcy , a także gdy zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy o
            pracę bez wypowiedzenia z winy pracownika.
            pozdrawiam
            • klubiale1 Re: przerwanie urlopu wychowawczego 08.03.05, 08:32
              KP mówi dokładnie tak:

"W okresie urlopu wychowawczego pracownik korzysta ze szczególnej ochrony
              stosunku pracy. Ochrona ta obejmuje zakaz wypowiadania oraz rozwiązywania umowy
              o pracę w okresie od złożenia wniosku o urlop do dnia zakończenia urlopu
              wychowawczego. Rozwiązanie umowy o pracę przez pracodawcę w okresie udzielonego
              urlopu jest możliwe w następujących sytuacjach:
              1. zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy o pracę bez
              wypowiedzenia z winy pracownika;
              2. w razie ogłoszenia likwidacji lub upadłości pracodawcy;
              3. w przypadku zwolnień grupowych u pracodawców zatrudniających co
              najmniej 20 pracowników, do których mają zastosowanie przepisy ustawy z dnia 13
              marca 2003 r. o szczególnych zasadach rozwiązywania z pracownikami stosunków
              pracy z przyczyn niedotyczących pracowników (Dz. U. Nr 90, poz. 844);
              4. w przypadku zwolnień indywidualnych u pracodawców zatrudniających co
              najmniej 20 pracowników, stosunek pracy można wypowiedzieć ale tylko pod
              warunkiem niezgłoszenia w odpowiednim terminie sprzeciwu przez zakładową
              organizację związkową (art. 10 ust. 2 pow. ustawy)"

Mnie dotyczyłby akurat punkt 3. Owszem dostałabym odprawę w wysokości 2 pensji,
              ale niestety stałabym się bezrobotną. Znam też dziewczyny, które będąc na
              wychowawczym dostały pocztą wypowiedzenie z powodu likwidacji ich stanowiska
              pracy w małej firmie, zatrudniajacej do 20 osób.
              pozdr
              • ggosiek Re: przerwanie urlopu wychowawczego 08.03.05, 08:46
                Przykro mi, ale twoja poprzedniczka pisała prawdę, nie znamy dokładnie
                szczegółów przyczyny zwolnień w twojej firmie, ale kodeks pracy szczegółowo
                określa że kobietę na wychowawczym można zwolnić tylko w razie likwidacji
                zakładu pracy i kropka, takie same zasady stosuje sie do kobiet w ciaży i na
                macierzyńskim. A odnośnie firm zatrudniajacych do 20 pracowników zakłada pracy
                na bardziej skomplikowane życie gdyż kodeks pracy dość jasno określa, że można
                zwolnić kobietę na wychowawczym tylko w razie likwidacji pracodawcy, twoje
                koleżanki nie można było zwolnić na podstawie likwidacji stanowiska, chyba że
                likwidacja stanowiska była zwiążana z z likwidacją zakładu pracy, ale wówczas
                za powód musi być podane likwidacja pracodawcy. Klasyczny przykład łamania Kp.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka