Dodaj do ulubionych

ZUS - pomocy!!!

14.09.05, 11:21
Potrzebuję porady prawnika.
W trakcie ciąży byłam 1,5 miesiąca na zwolnieniu
(Łącznie), a 28 lipca urodziłam synka. Zus nie wypłacił mi żadnych świadczeń,
przeprowadził kontrolę w zakładzie pracy. Kontroler powiedział, że wszystko
jest bez zarzutów. Wczoraj dostłam decyzję, w której odmówiono mi
jakichkolwiek świadczeń, ponieważ wg Zus nie podlegam ubezpieczeniu
społecznemu. Zus "nie kwestionuje wykonywania przeze mnie pracy" na rzecz
mojego pracodawcy, ale uważa, że umowa była fikcyjna sad
Dodam, że pracowałam, wszystkie składki były odprowadzane w terminie.
Proszę o pomoc, bo zostałam bez środków do życia :_( Jeśli ktoś zna prawnika w
Warszawie specjalizującego się w walce z Zusem, proszę o namiary.
Obserwuj wątek
    • alinaw1 Re: ZUS - pomocy!!! 14.09.05, 12:14
      Nie znam się na prawie, nie pomogę- zgłoś się do Fundacji Rodzić po Ludzku, tam
      w środy rad udziela prawnik. ja z tą okropną organizacją ZUS przeszłam piekło 2
      lata temu (nie chcieli mi wypłacić macierzyńskiego, po 2 latach to zrobili!!!
      Przy drugiej ciąży inne problemy- mnostwop telefonów, odwołań itd, wreszcie
      przyznano mi zasiłek rehabilitacyjny, córcia ma 2 mce , muszę zadzwonić, czy
      łaskawie przyślą mi zasiłek macierzyński. Trzymam kciuki!
      • emarz Re: ZUS - pomocy!!! 14.09.05, 13:13
        W Fundacji Rodzić Po Ludzku nie ma prawnika do końca września. Szukam dalej
      • emarz Re: ZUS - pomocy!!! 14.09.05, 13:14
        Sama walczyłaś z Zusem? czy przy czyjejś pomocy? Miałaś sprawę sądową?
        • lusia8 Re: ZUS - pomocy!!! 16.09.05, 14:43
          Ja walczę z ZUSem już dwa lata oczywiście na drodze sądowej. Bezprawie i tyle.
          Tego nawet nie chce się skomentować. Niestety żadnych pieniędzy nie otrzymasz
          dopóki sprawa się nie skończy, czyli dopiero za jakieś dwa, trzy lata. Jeśli
          jesteś w bardzo trudnej sytuacji finansowej to pomoże Ci opieka społeczna, a
          dokładnie pracownik socjalny. Zbadają twoją sytuację materialną i przyznają
          niewielkie świadczenie tylko na pół roku. Jeśli masz do mnie jakieś pytania to
          bardzo chętnie ci pomogę bo ja już przez to przechodzę dwa lata. Odwiedziłam
          kilku prawników, w tym prawnika z fundacji ,,Rodzić po ludzku" i każdy załamuje
          ręce. Trzeba czekać na zakończenie sprawy w sądzie. Dodam, że nie przysługuje
          również zasiłek wychowawczy. Niestety.
          • eni7.08 Re: ZUS - pomocy!!! 16.09.05, 16:53
            ja macierzyński i wychowawczy dostałam, ale teraz po 2 latach muszę go
            zwrócićsad moja umowa też była "fikcyjna" sad
    • gosia_grabosia Re: ZUS - pomocy!!! 16.09.05, 18:52
      Przede wszystkim teraz pilnuj terminów. Tzn na odwolanie czy zażalenie masz
      iles tam dni - na dole pisma to podają. Jesli nie dotrzymasz chociaż jednego
      terminu, to nic z tego nie będzie.

Jednoczesnie szukaj prawnika, bo z Zusem ciężko samemu walczyć.

A w sumie to ciekawa sytuacja, jeśli ZUS "nie kwestionuje wykonywania przeze
      mnie pracy". Tzn o co chodzi?? Bo ja miałam przypaek, że zatrudniłam dziewczynę
      w ciąży i miałam kontrolę, ale przedstawiliśmy dokumenty i swiadków jej pracy i
      bez problemów jej wypacili. Jej nawet nie skontrolowali.

Pozdrawiam i zyczę ci powodzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka