Dodaj do ulubionych

allegro - problem ze sprzedawcą :( help!!!

19.10.05, 08:05
wiem,wiem... mój błąd! kupiłam BUTY na allegro - nigdy tego nie rozbiłam ale
te były tak ładne i cena bardzo atrakcyjna... wysokie kozaki , kolor ciemna
czekolada , ocieplane , ze skóry... a cena tylko 200zł...
buty przyszły , skórze do koloru czekolady daleko... jest jasno brązowa w
jakies mazie , wykonanie dramatyczne... jedna cholewka ma 18 cm druga 19 cm ,
w ogóle buty w łydce sa strasznie duże , lataja na wszystkie strony...
poprosiłam o zwrot pieniędzy a Pan z uśmiechem mi odpisała że nie ma takiej
opcji , że moze mi wymienić na inne ale kasy nie odda...
dodam że gosc sprzedał ponad 1400 butów i wiekszość to poztywne komentarze!!!
ja nie wiem czy ci ludzie są slepi...
mój faecet który sie nie zna na rzeczy sam stwierdził że buty pozostawiają
wiele do życzenia....
wymiana mnie nie interesuje - wiem że kolejna para będzie taka sama! ja chce
sobie kupic ciepłe buty a nie bawic sie w wysyłanie i odsyłanie...
poradźcie co teraz zrobić?????????
napisałam już do gościa kilka razy.... a on mi mówi ze chyba zły dzień mam i
więcej życzliwości mi pozyczył... no normalnie szlag mnie trafia!!!
Obserwuj wątek
    • rybkaisia Re: allegro - problem ze sprzedawcą :( help!!! 19.10.05, 08:13
      Sowa, wróć się jeszcze na stronę aukcji i poczytaj dokładnie jej warunki - był
      amowa, że kolor taki jak na zdjęciu czy tylko opis??. Zapoznaj się również z
      warunkami sprzedaży allegro. Wiem, wiem sama nigdy nie czytałam - ale regulamin
      allegro jest - zobacz czy dopuszczają zwrot towaru. Powinni. Zawsze możesz
      zadzwoinić do PIH-u przecież to jest normalna sprzedaż - skoro tyle butów to
      chyba firma. Dostałaś paragon?
      • kkatie Re: allegro - problem ze sprzedawcą :( help!!! 19.10.05, 08:20
        moze rzeczywiscie mialas pecha, sprobuj wymienic. jesli znow bedzie porazka
        zrob facetowi "reklame". na allegro ludziom zalezy na opiniach, bo to podstawa
        wiarygodnosci. jak mu wpiszesz negatywna, to moze poskutkuje.
        a, i tez proponuje zrobic tak jak pisze rybkaisia.
        • sowa_hu_hu nie ma paragonu!!!!!!!!!!!!!!!! 19.10.05, 08:25
          czy to jest zgodne z prawem sprzedawac bez paragonu???

negatyw nic nie zmieni... tyle tylko że i ja go dostane od gościa...

sad
          • kkatie Re: nie ma paragonu!!!!!!!!!!!!!!!! 19.10.05, 08:39
            na allegro raczej nie slyszalam, zeby ktos z paragonem sprzedawal sad
            mozesz jedynie liczyc na "uczciwosc" sprzedajacego, ale w tym przypadku to
            chyba raczej niemozliwe sad
            • sowa_hu_hu Re: nie ma paragonu!!!!!!!!!!!!!!!! 19.10.05, 08:45
              najgorsze jest to że prawie 2000 ty sosób uwaza ze buty sa zgodne z opisem - tzn
              nie wszyscy na temat tych butów które ja kupiałam ale czyatlam pozytywne
              komentarze o tych butach...naprawde nie wiem jak mozna byc zadowolonym z takiego
              towaru...
              jesli u mnie zdarza sie cos nie tak to odsyłam kase i po sprawie...
              a tu facet sprzedał tyle butów i za jedną pare nie chce oddać kasy...

ja mam mu je odesłac do 10 dni??? skąd wiem że on mi wtedy odesle pieniądze???
    • kammik Re: allegro - problem ze sprzedawcą :( help!!! 19.10.05, 08:24
      W ciagu 10 dni od daty zakupu mozesz oddac buty bez podania przyczyny. Powolaj
      sie na ustawe o ochronie niektorych praw konsumentow. Cytat ze strony UOKiK:
      "Wyjątek stanowi ujęta w ustawie o ochronie niektórych praw konsumentów
      sytuacja, kiedy dany towar nabyliśmy na podstawie umowy zawartej poza lokalem
      przedsiębiorstwa umowy zawartej na odległość (na przykład zakup towaru od
      akwizytora) lub (na przykład z katalogu wysyłkowego, przez internet). Wówczas
      można od niej odstąpić zwracając towar bez podania przyczyn, składając stosowne
      oświadczenie na piśmie w terminie 10 dni od zawarcia umowy. Do zachowania tego
      terminu wystarczy wysłanie oświadczenia przed jego upływem. W takiej sytuacji
      sprzedawca ma obowiązek niezwłocznie (maksymalnie w terminie 14 dni) zwrócić
      całą uiszczoną przez nas kwotę."
      • rybkaisia dzięki kammik 19.10.05, 08:41
        Myślę, że większości z nas się przyda ten przepis. A ty Sowa zacytuj go teraz
        miłemu panu. Co do paragonu - mogą sprzedawać bez, nie muszą być na kasie no
        ale rachynek na taką kwotę chociaż powinni wystawić. A co by było jakby się
        rozleciały po miesiącu??? Co z gwarancją?
        • sowa_hu_hu nie ma żadnej gwarancjii :( 19.10.05, 08:46

• kammik Re: nie ma żadnej gwarancjii :( 19.10.05, 08:49
            Sowa, machnij panu maila, powolujac sie na te ustawe. W pe-esie mozesz
            przypomniec o istnieniu szacownego Urzedu Skarbowego, ktory z wielkim
            zainteresowaniem przyjrzy sie firmie sprzedajacej spore ilosci towaru bez
            faktur/paragonow.
      • rob30 Re: allegro - problem ze sprzedawcą :( help!!! 19.10.05, 15:16
        Niestety, nie dotyczy to sprzedaży prywatnej w formie aukcji. Ale nie ma tego
        złego, co by na dobre nie wyszło: jeśli poczuwa się do handlowania, to musi ci
        oddać pieniądze z tytułu ww przepisu. Jeśli nie poczuwa się, to zapytaj go o
        paragon - bo chcesz oficjalnie reklamować zakup zgodnie z ww przepisem. Jeśli
        odmówi wydania paragonu, to poinformuj, że wyczerpawszy ugodowe metody pójdziesz
        zgłosić w US nierejestrowaną sprzedaż na dużą skalę, jeśli dobrze słyszałem, to
        niektóre US (np. w Łodzi) ostro się takim allegrowiczom do d... dobrały. Być
        może stracisz ostatecznie możliwości reklamacji, ale facet konsekwencje swojej
        nieuczciwej działalności ponieść powinien.

Powodzenia
        Rob
        • sowa_hu_hu Re: allegro - problem ze sprzedawcą :( help!!! 19.10.05, 15:40
          facet był uparty...

ale napisałam do niego długiego maila i przedstawiłam jak wygląda sprawa - na
          temat zakupionego towaru wysyłkowego i mozliwości zwrotu do 10 dni...
          zgodził sie!!!
          mam odesłac buty za pobraniem....
          ale chyba musze wysłac jeszcze to pismo poleconym żeby mieć dowód...
    • mynia_pynia Re: allegro - problem ze sprzedawcą :( help!!! 19.10.05, 08:52
      A ja często dostaje paragony, ale od osób które mają nowe rzeczy.
      A jeśli ja sprzedaję jakąś rzecz którą kupiłam ale mi się odwidziało to też
      zawsze wrzucam paragon ze sklepu.
    • gagunia Re: allegro - problem ze sprzedawcą :( help!!! 19.10.05, 09:00
      Sowa, niekoniecznie druga para bedzie taka sama. Ja kiedys kupilam klapki na
      obcasie. Przyszla paczka, a tam kazdy w innym odcieniu, na obu ten sam rozmiar,
      ale jeden wyraznie wiekszy od drugiego i jakis niedoklejony. Napisalam maila.
      Facet sie bardzo zdziwil, stwierdzil, ze to niedopatrzenie pracownika, bo
      wysylaja buty hurtem. Odeslalam paczke i za pare dni dostalam buty we wlsaciwym
      rozmiarze, kolorze i dobrej jakosci. Przyslali na swoj koszt.
      • beata985 Re: allegro - problem ze sprzedawcą :( help!!! 19.10.05, 09:29
        szczerze mówiąc podziwiam kupujących buty czy inną odzież na odległośc.ja bym
        się w życiu nie zdecydowała.przeciez buty trzeba przymierzyć nie da się tego
        zrobić poprzez ekran.ile razy super buty na wystawie po przymierzeniu jednak
        nie "leżały" czy pomimo numeru rozmiar był nie ten.a za 200 pln to wsklepie
        można wybrać cos konkretnego.
        • ada_zie Re: allegro - problem ze sprzedawcą :( help!!! 19.10.05, 09:47
          Ja też nie zdecydowałabym się na kupno butów bez przymierzenia... no ale w
          Twoim przypadku - mądry Polak po szkodzie.
          Jeżeli mi sie coś takiego przytrafi czuję się potwornie - nabita w butelkę,
          rozgoryczona, zła na siebie!
          Mam nadzieję, że uda Ci sie odmienić lub zwrócić te buty.
          • polka3 inni z tego samego powodu nie wystawili negatywa 19.10.05, 09:58
            pewnie
            i dlatego facet jest bezkarny i jeszce robi niezłe interesy..przypadkiem nie
            wystawiaj neutrala,lepiej nic, bo wielu wystawia negatywa za neutrala-sam ma
            neutraly cwaniak a innym bach negatywy i to chamskie...
            A swoją droga czasem kupuje na allegro, ale tylko ubranka dziecięce,
            możesz mi Sowo napisać na priwa co to za cwaniak Cię oszukał?? Będę omijała
            szerokim łukiemsmile)))))))A może chcesz tu napisać, żeby innych ustrzecsmile
          • alutka100 Re: allegro - problem ze sprzedawcą :( help!!! 19.10.05, 10:20
            ada_zie napisała:

> Ja też nie zdecydowałabym się na kupno butów bez przymierzenia

Ja też! Sa granice poswięceń dla urody!
            Dla mnie dziwne jest, że sowa nrzekająca na kłopoty finansowe kupuje sobie buty
            za 200zł, spokojnie mozna w sklepach wybrać cos za pół ceny.
            Zycie ponad stan, to chyba coś z hazardu?
            • sowa_hu_hu alutka100 co ty bredzisz?????????????????? 19.10.05, 11:06
              gdzie ja narzekam na kłopoty finansowe??? żyje nam sie dobrze - bez rozrzutności
              ale dobrze.
              splacam ogromny kredyt ale to nie znaczy że mam kłopoty finansowe!!!
              poza tym gdybyś chciala wiedzieć jesli coś kupuje to nie sa to pieniądze z
              wypłaty mojego faceta ale moje własne - żeby kupić coś nowego wyprzedaje na
              allegro rzeczy z zeszłego sezonu - żeby kupić te buty muisłam sprzedac 2 kurtki....
              więc sie zastanów zanim coś napiszesz!!!
              i łaskawie nie interesuj sie moimi finansami bo guzik ci do tego!
            • balba_77 "troskliwa" Alutka ;-) 19.10.05, 14:31
              troska ludzi o Twoj status życiowy i materialny potrafi być po prostu
              powalająca... o mały włos zachłysnęłabym się kawą...
        • gagunia Re: allegro - problem ze sprzedawcą :( help!!! 19.10.05, 09:52
          Ja juz zakupilam 3 pary butw: sportowe, klapki na obcasie i kozaki. Wszystkie
          leza idealnie. Klapki mierzylam w sklepie - byly identyczne, tyle, ze drozsze.
          Przy pumach nie mialam watliwosci, bo wiem jaka rozmiarowke tej firmy nosze, a
          kozaki kazalam sobie szczegolowo zmierzyc - byly plaskie, wiec bez problemu ze
          zle wyprofilowanym obcasem. Akurat tych 2 ostatnich w sklepie i na niczyich
          nogach nigdy nie spotkalam, bo pierwsze sprowadzono ze szwajcarii, drugie z
          hiszpanii. Lubie miec cos, czego nie maja inni.
          • gagunia Re: allegro - problem ze sprzedawcą :( help!!! 19.10.05, 09:54
            wlasnie mi sie przypomnialo, ze mam jeszcze czerwono- czarne grindersy z
            allegro. Wyszly znacznie taniej niz w sklepie, a rozmiarowka typowa, wiec bez
            obaw. Wszystko gra.
            • ada_zie Re: allegro - problem ze sprzedawcą :( help!!! 19.10.05, 09:58
              Gaguniu - mimo to nie przekonałaś mnie smile))
              Coś oryginalnego można tez kupić w sklepie - wszystko to kwestia ceny...
              Wolę obejrzeć, dotknąć, pięć razy przymierzyć.
              • kkatie kammik masz racje 19.10.05, 10:02
                uwazam, ze mozna postraszyc faceta. Tobie to nie zaszkodzi, a on moze
                zareaguje smile
                sprobowac nie zaszkodzi, moze sie uda
    • agnisiaz Re: allegro - problem ze sprzedawcą :( help!!! 19.10.05, 10:04
      witaj
      ostatnio na sprzedam wózki było o oszustce która sprzedała wadliwy towar na
      allegro tam odezwał sie Pan który jest prawnikiem i pisał co nalezy zrobic,
      wysyła się list polecony za potwierdzeniem odbbioru z taka formułka jaka była
      zacytowana przy tych postach (nie mam ale poszukacj było to niedawno)własnie w
      takich przypadkach jesli towar odbiega od rzeczywistego, u nich sie sprawdziło
      i oszutka oddała kasę
      wiec i może Tobie sie uda
      w razie czego pisz na priv
      aga mama wiki
      • sowa_hu_hu agnisiaz 19.10.05, 10:11
        szukałam ale nie znalazłam sad moglabys mi to odnaleźć jeśli to nie byłby wielki
        problem???
        • dokopota Re: Sowo.. 19.10.05, 10:26

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=676&w=30027986
          Proszę ja znalazłam, mam nadzieję, że Ci pomoże..
          Pozdrawiam
          • sowa_hu_hu Re: Sowo.. 19.10.05, 11:02
            dziekuje bardzo!!! skopiowałam sobie ten list!
      • sowa_hu_hu Re: allegro - problem ze sprzedawcą :( help!!! 19.10.05, 10:15
        nie twierdze ze facet jest jakimś mega oszustem - ale na pewno nie jest
        profesjonalistą!!! jesli ja coś sprzedawałam i komuś nie pasowało to zwracałam
        kase i już! mimo iż moje dochody sa z pewnoscią kilkadziesiąt razy mniejsze niz
        tego Pana... w tym momencie nie moge iśc do sklepu i kupic drugiej pary bo kasy
        nie mam sad buuuu
        buty na zdjęciu wyglądają imponująco - przynajmniej wg mnie - proste , klasyczne
        , piękna skóra... a w rzeczywistości wyglądaja jak jakieś jarmarczne chodaki...
        że tez ludziom to odpowiada....

nick tego Pana to wzam
        sprawdziłam w necie - jest to polska firma...
        a jak pytałam go w pierwszym emailu czy sprowadza te buty z zagranicy bo sa
        super a cena niska nie odpisał...
    • karola.v Re: allegro - problem ze sprzedawcą :( help!!! 19.10.05, 11:00
      Zgłoś problem do adminów allegro(wyślij im zdjecie butów które dostałaś,i wyslij
      zdjecie butów które zlicytowalś/kupiłaś),popros o interwencję.
      Pisz do faceta mnóstwo meili(wszystkie chwyty dozwolone smile,napisz mu to co
      podpowiedziała ci kammik,postrasz US.
      Mozesz tez próbować wymienić buty(ja zaczełabym od tego).
      Przedewszystkim nie daj sie oszustowi(bo tak trzeba faceta nazwać).
      Ja będziesz go gnębić meilami,to moze dla świetego spokoju odda ci pieniądze.
      powodzenia i pamietaj nie odpuszczaj!
      P.S
      Już raz przeszłam taką batalię z "oszustką"
      Kobieta chciała mnie naciągnąc,ale dzięki mojemu uporowi nie udało jej się.
      Odzyskałam pieniadze.
      • wieczna-gosia Re: allegro - problem ze sprzedawcą :( help!!! 19.10.05, 14:44
        napisz do allegro.
        negatywy to nie wszystko- oszustowi mozna wystawic punkty karne, ktore po 3
        razach zablokuja mu konto. Z tymi zdjeciami tez niezly pomysl.

Kupuje buty na allegro, bez mierzenia, na ogol sportowe albo glany smile

za male czy za duze to jedna sprawa a druga- jak sie taka sprawe rozwiazuje. Pan
        rozwiazuje ja zle.
        • allaxx2 Sowa --mam pytanie 19.10.05, 14:55
          dlaczego masz zawieszone konto "heymama2" i drugie konto "hayamama" tez
          zawieszone?

Kiedyś sprzedawałas/reklamowałaś sprzedaz na allegro jako "albio_n"smile))
          • sowa_hu_hu Re: Sowa --mam pytanie 19.10.05, 15:17
            dlatego że na koncie heymama miałam nieuregulowany rachunek - a dlaczego?
            dlatego że miałam pewną sume do zapłacenia - połowe z tej sumy zapłaciłam (to
            był rachunek za jeden miesiąc) - jednak "super" firma allegro nie zaksięgowała
            mi wpłaty do dnia dzisiejszego - pomimo moich próśb i wysyłanych do nich
            wiadomości... byłam zmuszona załozyć drugie konto...
            allegro wysyła mi listy że mam zapłacic CAŁĄ SUME za konto heymama - a ta kasa
            która wplaciłam jakby sie rozpłyneła...
            dlatego tez zablokowali mi drugie konto - bo nie miałam opłaconego pierwszego...
            teraz prowadze z nimi korespondencje mailową... musze im wysłac potwierdzenie
            mojej wpłaty zeby ja łaskawie zaksięgowali... wtedy tez wpłace druga czesc i
            może mi odblokuja moje konta... konto heymama2 było regulowane na bieżąco i
            kwoty były na szczeście księgowane...
            i teraz niestety nie z mojej winy mam blokade dwóch kont...
            ale dobre jest to że w końcu ktos odpowiada na moje emaile - mam nawet nazwiko
            osoby z która to załatwiam...
            co do konta heymama wysyłałam sporo maili , prsby o kontakt dlaczego moja
            wpłata nie jest zaksegowana , dostałma jedną odpowiedź - że MAM ZAPŁACIĆ...
            pisałam że wpłaciłam ale nikt sie juz nie odezwał... dopiero teraz po kilku
            miesiącach...
            szkoda gadac - mam takie nerwy od wczoraj....
            • allaxx2 pytałam bo myślałam że sprzedawca 19.10.05, 18:36
              ten od butów zablokował Ci kontosmile
              Odeślij mu i poproś nową parę a jeśli ona będzie nie teges to admini allegro
              powinni zostać powiadomieni.
    • kubusala Re: allegro - problem ze sprzedawcą :( help!!! 19.10.05, 15:09
      Sowa co Ci odbiło,zeby na allegro kupowac kozaki, przecież rozmiar buta to nie
      wszystko, but musi jeszcze pasowac do nogi. To raz, a dwa to chciałam tylko
      nawiązać do tych pozytywów na Allegro, wkurza mnie to właśnie,że jak komus dasz
      negatyw to ten ktos odrazu tobie tez daje negatyw, pomimo iz Ty byłas w
      porządku. Jest taki gośc na allegro, który jawnie robi ludzi w balona, ja
      czekałam na towar 4 tygodnie, nawet maila, nic mi nie wysłał, chociaz pieniądze
      przesyłam internetem w tym samym dniu. I co sie okazało, wchodze na konto
      kolesia a On pełno pozytywów z komentarzem.... troche długo czekałam na
      przesyłke , ale wszystko ok itd, a jak ktos dał mu negatyw to koleś momentalnie
      jemu tez wystawiał negatyw. Więc w obawie przed negatywami wszyscy dają mu
      pozytywy. Wystawiłam mu kometarz neutralny, bo towar faktycznie ok, ale misiąc
      czekac??? i co? i koles wystawił mi tez neutralny! chociaz kase miał w dniu
      zakupu juz na koncie! Napisałam w tej sprawie do allegro, ale mają to w d....
      byle obrót był.
    • sowa_hu_hu ale numer......................................... 19.10.05, 21:40
      dzisiaj przychodzi listonosz i przynosi mi co????? drugą pare butów!!! tamtych
      jeszcze nie zdązyłam wysłać...
      facet gazał mi odesłać buty za pobraniem czyli zrozumiałam ze odda mi kase...
      a tu dziś przychodzi kolejna paczka - buty troche lepsze - tzn skóra ładniejsza
      - kolor podobny jak na zdjęciu - ale niestety nadal starsznie wielkie w łydce -
      tak ze zjężdżaja mi do kostki... no i to wykonanie brrrr
      i oczywiście brak jakiegokolwiek paragonu czy gwarancji...
      napisałam do Pana w tej sprawie ale na razie cisza...

ale z tego wynika ze facet zdawał sobie sprawe że wysyła mi buty z jakiejś
      beznadziejnej pomazianej skóry skoro teraz przysłał z normalnej (chodzi mi o kolor)
      bo co do gatunku to ta skóra jest cienka jak papier - inne moje kozaki miały
      taka skóre ze jak stały to sie nie wyginaly w każda strone a tutaj cholewki leżą
      na podłodze bo skóra jest tak cienka , no i spływa dosłonie z nóg , marszczy sie
      - okropmność...
      • polka3 Re: ale numer.................................... 19.10.05, 23:48
        To masz farta, sa tacy co na twój neutral odpowiadają negatywem-masz karę za
        wystawianie meutrala..to dopiero paranoja..dlatego nim cos kupię dokładnie
        czytam opinie i odpowiedzi na te opinie...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka