Dodaj do ulubionych

Z wychowawczego na macierzyński

20.12.05, 23:50
Potrzebuję pomocy osoby znającej się na przepisach prawa pracy.
Ja mam wychowawczy podpisany na dwa lata , kończy mi sie 21 lutego ( a termin
porodu 2 dziecka mam na 20 marca) i nie wiem co jest lepsze przedłużyć sobie
wychowawczy np do kwietnia czy tez wrócić do pracy tego 21 na np 2 dni i iść
na L4? Może jakaś mądra głowa zna się
na przepisach i mi poradzi, może wtedy będe miała 18 tygodni macierzyńskiego
zamiast 16 ? dodam że jestem na umowie na czas nieokreślony

Obserwuj wątek
    • mamad1 Re: Z wychowawczego na macierzyński 21.12.05, 09:54
      Jesli chodzi o finanse to lepiej wrócić do pracy i iść na L-4. Ale pracodawca
      niebyłby pewnie zadowolony.
      Jeśli chodzi o wychowawczy możesz go przedłużyć. Macierzyński jest skracany
      jeżeli w całości przypada w czasie urlopu wychowawczego. Tu mam tylko jedno
      ale. Kiedyś czytałam ,że jeżeli długość wychow. jest do 3 m-cy to jest
      bezpłatny. Nie mam jednak bladego pojęcia czy ten przepis jest jeszcze aktualny
      i czy tobie potraktowaliby jako ciągłość urlopu czy nie.
    • ulka271 Re: Z wychowawczego na macierzyński 21.12.05, 10:26
      Witaj obecnie jestem na wychowawczym pdpisanym na 3 lata obecnie ostatni raz
      dostalam pieniazki a od stycznia jestem na bezplatnym tez jestem w ciazy termin
      na 20 luty po urodzeniu dzidzi mam prawo ubiegac sie o macierzynski pozniej o
      wychowawczy z tego co piszesz bys musiala sobie przedlurzyc wychowawczy do
      kwietnia lub maja najlepiej idz do zusu tam napewno dokladnie ci powiedza pozdrawiam
    • muminkowa Re: Z wychowawczego na macierzyński 21.12.05, 12:00
      Dziewczyny, jestem w podobnej sytuacji - jestem na wychowawczym i spodziewam się
      kolejnego dziecka. Podobno jesli było się zatrudnionym przed ciążą na czas
      nieokreslony, przez co najmniej 6 miesięcy, mozna wrócić z wychowawczego do
      pracy w każdej chwili przed urodzeniem 2 dziecka, będzie się wtedy należał
      duższy wychowawczy (18 tygodni). Napisałam do mojej kadrowej, aby wyjasniłe mi
      te kwestie, jeśli odpisze jak to naprawdę wygląda, przekazę Wam te informacje. A
      i spytałam się, czy będzie mi się należał jakiś urlop wypoczynkowy, jeśli wrócę
      na 1-2 miesiące.

Pozdrawiam
      M.
      • muminkowa Re: Z wychowawczego na macierzyński 21.12.05, 12:02
        nie dłuższy wychowawczy, ale macierzyński (18 tygodni)

pomyłka, przepraszm
        M.
        • jolinek77 Re: Z wychowawczego na macierzyński 21.12.05, 14:22
          dziękuję i bardzo proszę muminkową o dalsze info, a swoją drogą któraś z was
          napisała że pracodawca nie bedzie zadowolony jak wrócimy do pracy i zaraz
          pójdziemy na chorobowe, ale przecież za chorobowe pracodawcy zwraca ZUS czy nie?
          • muminkowa Re: Z wychowawczego na macierzyński 21.12.05, 14:44
            Tak, ale wydaje mi się, że przez pierwsze 30 czy 31 dni za zwolnienie płaci
            pracodawca, po przekroczeniu tego terminu płaci ZUS.

M.
    • mika77ka Re: Z wychowawczego na macierzyński 21.12.05, 15:01
      JA, BĘDĄC NA WYCHOWAWCZYM, ZASZŁAM W CIĄŻĘ. URLOP TEN SKOŃCZYŁ MI SIĘ
      24.11.2005R. 25.11. NIE WRÓCAŁAM DO PRACY TYLKO OD RAZU POSZŁAM NA L-4 I WOGÓLE
      PRACODAWCY NIE POKAZYWAŁAM SIĘ NA OCZY. TERAZ DO PORODU JESTEM NA CHOROBOWYM, A
      PÓŹNIEJ JEŚLI WSZYSTKO BĘDZIE DOBRZE, TO BĘDĘ NA MACIERZŃSKIM. A PÓŹNIEJ MOŻE
      ZNOWU WYCHOWAWCZY?
    • jolinek77 Re: Z wychowawczego na macierzyński 22.12.05, 17:28
      Mika to tez rozwiązanie, dziekuje wszystkim za radysmile
      • jusiagra Re: Z wychowawczego na macierzyński 04.01.06, 20:59
        Muminkowa czy dowiedziałs się już czegos w tej sprawie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka