Dodaj do ulubionych

jak liczy sie dochod na osobe?

29.12.05, 13:19
czy jezeli mieszkam z mama i bratem,mieszka u mnie bez zameldowania
narzeczony, jestem w ciazy to dochodem jestem 1. ja , mama, brat 2. ja, mama
brat, dziecko(jeszcze w brzuszku) 3. ja, dziecko(w brzuszku) 4. ja , mama,
brat, narzeczony, 4. ja, mama, brat, narzeczony, dziecko w brzuszku 5. ja sama
pytam bo slyszalam tyle opcji ze ZGLUPIALAM...
Obserwuj wątek
    • guderianka Re: jak liczy sie dochod na osobe? 29.12.05, 13:20
      do dochodu liczą się osoby które są TWOIM gospodarstwem domowym. teraz jestes
      to tylko ty a jak narodzi sie maluszek to ty i dziecko.
      • cn_tower Re: jak liczy sie dochod na osobe? 29.12.05, 13:27
        czyli jezeli zarabiam 950zl to moj dochod nie przekroczy magicznego 504zl na
        osobe, mam ciezka syt. i pytam gdyz pomoc poporodowa postawila by troszke na
        nogi zakupy dla dzidka...dziekuje za odp. i pozdrawiam
        • guderianka Re: jak liczy sie dochod na osobe? 29.12.05, 13:32
          dochód do wszelkich zasiłków bierze się za rok poprzedni (z urzędu skarbowego)-
          czyli jesli urodzisz w 2006 to za rok 2005 i podejrzewam że będzie on dzielony
          na dwa(czyli na ciebie i malucha). wtedy zmieścisz sie w tym progu. poza tym te
          504 to jest netto a nie brutto. czyli jesli zarabiasz 950brutto to do
          wyliczenia faktycznego dochodu bedzie wliczona pensja netto.
          • setia Re: jak liczy sie dochod na osobe? 29.12.05, 14:18
            guderianka napisała:
            > dochód do wszelkich zasiłków bierze się za rok poprzedni (z urzędu
            skarbowego)-
            >
            > czyli jesli urodzisz w 2006 to za rok 2005

niezupełnie. jesli urodzisz do 1.09.2006 to dochod bierzesz za rok 2004.
            • kejti_82 Re: jak liczy sie dochod na osobe? 29.12.05, 14:26
              ...w 2006 r. dochody z 2004 r.?? Przeciez to jest paranoja. Ja rodze w lipcu
              2006 r. jestem studentka. nie pracuje. Ale w 2004 r. pojechalam na wakacje na 3
              m-ce za granice i zarobilam troche kasy na slub i urzadzenie mieszkania.
              pracowalam legalnie, wiec sie rozliczylam. I co, teraz beda mnie rozliczac z
              tych funtow, ktorych nie mam juz od ponad 1,5 roku?? Chory kraj!!! Jesli mozesz,
              to naspisz mi dokladniej o co chodzi, bede bardzo wdzieczna. Pozdrawiamkiss
            • guderianka Re: jak liczy sie dochod na osobe? 29.12.05, 14:37
              setia dlaczego za 2004? w tym roku juz nie przeskakuje sie jednego roku-tak
              było rok temu gdy we wrzesniu 2005 weszła nowa ustawa o zasiłkach rodzinnych i
              były brane pod uwage dochody z 2003. w roku 2006 na przykład a konkretnie do
              marca chcąc uzyskac z opieki zasiłek rodzinny nalezy przedstawic dochód z 2005.
              skoro taki wymóg jest na rodzinny to na inne dodatki do zasiłku tez
              • setia Re: jak liczy sie dochod na osobe? 29.12.05, 14:57
                okresy zasilkowe trwaja od wrzesnia do wrzesnia, czyli starajac sie o
                jakikolwiek zasilek w terminie od 01.09.2005-01.09.2006 przedstawiasz dochod z
                roku poprzedniego - 2004.
                • guderianka Re: jak liczy sie dochod na osobe? 29.12.05, 15:02
                  seti dzieki za odpowiedz.cos tu i tak jest nie tak-tzn. nie rozumiem dlaczego
                  mam w marcu dostarczyc dochód za 2005r. dla mnie w sumie jest obojętne czy to
                  rok 2004 czy 2005 bierze sie pod uwage choc w kwestii becikowego zastanawia
                  mnie jedno- czy bedzie w nim tylko brany pod uwage dochód 504zl równiez dla
                  rodzin z dzieckiem niepełnosprawnym?może wiesz?
                  • setia Re: jak liczy sie dochod na osobe? 29.12.05, 15:07
                    hmmm, jesli przez becikowe rozumie sie dodatek porodowy to na dziecko
                    niepelnospr. jest on odpowiednio wyzszy, ale tak na pewno to musialabym
                    wieczorem zapytac meza, on jest domowym prawnikiemsmile
                    • guderianka do setia 29.12.05, 15:11
                      nie chodzi mi czy dodatek w postaci porodowego na urodzone dziecko bedzie
                      niepełnosprawne tylko jak liczyc dochód. mam starsze niepełnosprawne i jestem
                      ciekawa czy w związku z tym po urodzeniu malucha będzie brane pod uwage
                      kryterium 504 czy 583smile
                      • setia Re: do setia 29.12.05, 15:20
                        pojecia nie mamsmile, rzuc moze temat na prawo i pieniadze, jest tam grono
                        prawniczek, chetnie Ci pomoga.
                        • guderianka do setia 29.12.05, 15:22
                          dzieki za pomoc. ale chyba nawet prawniczki nie orientuja sie na bieżaco jak
                          jest z zusem i opieką skoro nawet pracownicy tych przybytków często nie
                          potrafią dać odpowiedzi. pozdrawiamwink
                          • setia Re: do setia 29.12.05, 15:24
                            ee nie mam nic wspolnego z Zusemsmile jestem tylko zwyklym bankowcem, a ustawe
                            czytal mi i tlumaczyl mazwink
                            • guderianka do setia 29.12.05, 15:28
                              heheh- w takim razie jak bede miała pytanie natury bankowej bede wiedziała
                              gdzie sie zgłosicwink
    • kinia_1979 Re: jak liczy sie dochod na osobe? 29.12.05, 13:32
      No właśnie mam to samo pytanie. Tyle, że właściwie zarabia tylko mój mąż. Ja
      jestem na wychowawczym (płatnym), a z tego co wiem to do obliczenia dochodu
      tego się nie bierze. Czy rzeczywiście??
      • guderianka Re: jak liczy sie dochod na osobe? 29.12.05, 13:33
        wychowawczy i związane z nim dodatki do zasiłku są zaliczone do
        tzw.bezskładkowych i również nie zalicza się ich do dochodu ponieważ nie
        odlicza się od nich podatku. więc masz "dochód zerowy" i liczy sie tylko pensja
        męża
        • cn_tower Re: jak liczy sie dochod na osobe? 29.12.05, 13:37
          czyli ja od 01.2005-06.2005 bedac jeszcze studentka dostawalam 350zl
          stypendium, potem nic a od wrzesnia br pracuje z tym ze od listopada jestem na
          zwolnieniu do konca ciazy czyli zasilku chorobowym, a to 950 to juz jest
          netto... wiec powinnam sie zalapac, bardzo dziekuje za odp.
          • guderianka Re: jak liczy sie dochod na osobe? 29.12.05, 13:40
            powinnaś sie załapac-stypendium to nie dochód, przeciez uczelnia nie odprowadza
            za to podatku czyli twoje faktyczne zarobki to "zaledwie" 3800netto/12-mcy/2
            osoby=158 zł dochodu.
            ale i tak radzie sie upewnic w opiece lub zusiewinkpozdrawiam
            • cn_tower Re: jak liczy sie dochod na osobe? 29.12.05, 13:42
              Jestes naprawde kochana ze zainteresowalas sie moim pytaniem, dowiem sie
              jeszcze, bardzo dziekuje i pozdrawiam goraco...
          • cn_tower Re: jak liczy sie dochod na osobe? 29.12.05, 13:41
            nawet jakbym miala liczony dochod wylacznie na siebie sama to nie przekracza...
            • guderianka Re: jak liczy sie dochod na osobe? 29.12.05, 13:44
              winkczyli możesz liczyc na 2tyswinka w zaleznosci od tego jaką umowę o prace masz
              byc może na wychowawczywink
            • tsunami05 cn_tower 29.12.05, 16:00
              Jeśli dziecko jest twoje i narzeczonego i nie masz zasądzonych alimentów to
              liczą się również dochody ojca, nie tylko twoje... A! i stypendium się liczy do
              dochodów - ja w 2004 miałam 1000 zł stypendium, od października 2004 już nie a
              ono i tak się liczy sad Pyatałam. Jest szansa, że twoje 350 zł to mało i jesli
              narzeczony nie zarabia to łapiesz się w te widełki.
        • niunia782 Re: jak liczy sie dochod na osobe? 29.12.05, 14:35
          Mam pytanie jestem mężatką ale mamy inne zameldowanie z mężem. Mój mąz tylko
          pracuje a ja jestem bezrobotna. I czy w naszym przypadku jeżeli mieszkamy z
          rodzicami to mamy szansę na becikowe i zasiłek poporodowy. A może będą liczone
          dochody domowników. I to że jeżeli pracują to będą w stanie nam pomóc i nas
          utrzymywać. Może mi któraś odpowie jak to jest. Pozdrawiam
          • guderianka Re: jak liczy sie dochod na osobe? 29.12.05, 14:38
            nie jest ważne zameldowanie ale fakt ze macie wspólnote majątkową. i nie liczą
            sie domownicy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka