Dodaj do ulubionych

potrzebuję porady prawnej!!

01.03.06, 14:42
moze któraś z was wie gdzie mogę uzyskać informacje na temat zwolnienia
pracownika z umową na czas nieokreślony. za tydzień rodzę a dziś dowiedziałam
się że zamknięto jeden z zaszych sklepów nie ten w którym pracowałam ale z
tego zamkniętego przeniesiono kierowniczkę do mojego sklepu. obie mamy umowę
na stałe nie wiem co będzie ze mną jak wrócę po macierzyńskim. mogą mnie
zwolnić jeśli tak to na jakiej podstawie bo redukcja etatu chyba nie wchodzi w
grę i czy należy mi się odszkodowanie. może wiecie gdzie mogę szukać
odpowiedzi na moje pytania??? mam jeszcze kilka miesięcy do powrotu do pracy
ale bardzo się zdenerwowałam to rujnuje moje wszystkie plany.
Obserwuj wątek
    • wi0la Re: potrzebuję porady prawnej!! 01.03.06, 14:47
      nie masz sie co martwic.
      Jestes pod ochrona i pracodawca nie moze Cie zwolnic gdy masz umowe na czas
      nieokreslony.Musi Cie przyjac znow do pracy na takie samo stanowisko lub na inne
      za takie samo wynagrodzenie.Tak mowia przepisy
      • mooh Re: potrzebuję porady prawnej!! 01.03.06, 14:50
        Jeśli wolałabyś swój problemm omówić z kimś osbiście, sugerowałabym Ci wizytę w
        Państwowej Inspekcji Pracy. PIP prowadzi nieodpłatne poradnictwo w zakresie
        prawa pracy. Możesz wziąć swoją umowę i przedyskutować wszelkie możliwości z
        prawnikiem.
      • oda100 Re: potrzebuję porady prawnej!! 01.03.06, 14:56
        przez najblizsze miesiace jestes po ochrona i bedziesz miala kase, czy to z zus
        czy od pracodawcy, bo
        -jestes w ciazy
        -masz umowe na czas niokreslony
        po macierzynskim musisz wrocic na to samo stanowisko i za ta sama kase. A
        potem to moga zrobic co zechca np. wypowiedziec ci umowe z tytulu likwidacji
        stanowiska.
        siedz na macierzynskim. potem wez caly zalegly urlop wypoczynkowy, potem jakies
        zwolnienie lekarskie, a nastepnie krotki wychowawczy - maks. 3 m-ce, bo wtedy
        tez nie mozna zwolnic.
        a to pods. prawna

Zgodnie z art. 177 k.p. pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o
        pracę w okresie ciąży a także urlopu macierzyńskiego pracownicy, chyba że
        zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia z
        jej winy i reprezentująca pracownicę zakładowa organizacja związkowa wyraziła
        zgodę na rozwiązanie.

Powyższych przepisów nie stosuje się do pracownicy w okresie próbnym, nie
        przekraczającym jednego miesiąca.

W myśl art. 177 § 4 k.p. rozwiązanie przez pracodawcę umowy o pracę za
        wypowiedzeniem w okresie ciąży lub urlopu macierzyńskiego może nastąpić tylko w
        razie ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy.

W takich przypadkach pracodawca w uzgodnieniu z reprezentującą pracownicę
        zakładową organizacją związkową ustala termin rozwiązania stosunku pracy. W
        okresie do ustania zatrudnienia pracodawca powinien zapewnić pracownicy
        możliwość wykonywania pracy albo dotychczas wykonywanej, albo innej
        odpowiedniej ze względu na jej kwalifikacje i stan ciąży. W razie niemożliwości
        zapewnienia takiej pracy, pracownicy, na podstawie art. 30 ust. 3 ustawy z dnia
        25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w
        razie choroby i macierzyństwa (Dz.U. Nr 60, poz. 646 z późn. zm.), do dnia
        porodu przysługuje zasiłek w wysokości zasiłku macierzyńskiego. Okres
        pobierania tego zasiłku wlicza się do stażu pracy, od którego zależą
        uprawnienia pracownicze. Jest to tzw. powszechny okres zaliczalny, który
        uwzględnia się w stażu pracy w zakresie wszelkich uprawnień pracowniczych
        związanych z przyszłymi okresami zatrudnienia
    • db19 Re: potrzebuję porady prawnej!! 01.03.06, 18:13
      Pomysł z PIP-em jest chyba dobry (ewentualnie wizyta u prawnika), bo musisz
      opisać cały stan faktyczny i pokazać dokumenty. Zasadniczo kobieta w ciąży jest
      super chroniona ale są pewne kruczki (np. przy zwolnieniach grupowych) więc
      lepiej skonsultować z fachowcem. Ale ja radzę nie martwić się na zapas i iść
      dopiero jak pracodawca wykona jakiś ruch.
    • ada828 Re: potrzebuję porady prawnej!! 02.03.06, 13:42
      Istotne jest, ze po powrocie do pracy po macierzyńskim będziesz, w zakresie
      rozwiązania umowy o pracę, traktowana jak każdy pracownik.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka