damakama 11.04.06, 13:43 wiecie? mam zsumować rachunki za cały rok czy od kwietnia - wtedy chyba weszła ta ulga? pomóżcie - czasu coraz mniej... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
damakama Re: jak odliczyć internet? 11.04.06, 14:02 dzięki - ale to wiem - mam wątpliwości, czy mogę zsumować cały rok - to będzie 600zł - więc nie przekroczę określonej kwoty, czy dopiero rachunki od kwietnia? Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_sk Re: jak odliczyć internet? 11.04.06, 14:27 Wydaje mi sie ze ta ulga jest od początku ubiegłego roku Odpowiedz Link Zgłoś
m_o_k_o Re: jak odliczyć internet? 11.04.06, 18:06 ulga za internet obowiazuje od 01,01,2005 roku, sumujesz wszystkie rachunki tak by nie przekroczyc limitu 760 zł. Wazne jest też to, ze na fakturze istnieje Twoje imię i adres gdzie uzytkujesz internet. Odpowiedz Link Zgłoś
aluniaaa Re: jak odliczyć internet? 11.04.06, 21:05 jesli rozliczasz sie wspólnie z mezem to koniecznie umowa o uslugi internetowe musi byc zawarta na Was dwoje, bo inaczej klops Odpowiedz Link Zgłoś
mami2 Re: jak odliczyć internet? 11.04.06, 21:38 Naprawde? To mnie załamałas teraz, jutro ide do księgowej z papierami. Skonczyłam kompletowac faktury za internet. Tepsa wystawia je na męża, a rozliczamy sie wspólnie. Naprawde nie mozemy odliczyc? Wydaje mi sie ze czytałam gdzies ze jak masz fakturę na dwie osoby (zone i męza) to mnozysz tę kwotę 760 zł razy 2. Prosze niech mnie ktos sprostuje jezeli głupio gadam. Byłabym wdzięczna. Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: jak odliczyć internet? 11.04.06, 22:39 może ta symulacja w czymś ci pomoże? www.forweb.pl/pl/aktualno%B6%E6/jak-skorzysta%E6-z-ulgi-internetowej/ jak nie to prześlę ci dokładne info na priv. oczywiście wiesz że kwotę odliczenia obliczasz w PIT -0 Odpowiedz Link Zgłoś
mami2 Re: jak odliczyć internet? 12.04.06, 09:34 No niestety nie doszukałam się wyraźnej odpowiedzi na moje pytanie. Czy mozemy odliczyć to czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
aniask_mama Re: jak odliczyć internet? 12.04.06, 10:13 Nie musisz mieć umowy na 2 osoby!!! Wystarczy, że na fakturze są i Twoje i męża dane. Ale... To nie jest tak, że wydaliście w sumie 760zł razem i każde z Was wpisuje kwotę w swój PIT!!! Ty odpisujesz za część faktur i mąż za część (jeśli macie wiecej niż 760zł razem). Innymi słowy: faktura odliczona w jednym PIcie nie może byc odliczona podownie w drugim!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wenecka odliczenie za połączenie wdzwaniane? 18.04.06, 22:36 doczytałam się w przepisach, że: "Do kwoty 760,00 zł zaliczyć można tylko i wyłącznie koszt abonamentu, nie uwzględnia się w niej innych poniesionych wydatków związanych z Internetem np. aktywacji, koszty podpisywanych aneksów, koszt używania zewnętrznego adresu IP, koszty za sprzęt t.j.: karta sieciowa, switch, router, modem itp." czy to oznacza, że jak łączyłam się z siecią przez modem, to nie mogę odliczyć tego od podatku, mimo, że na fakturach wystawianych na mnie figuruje oddzielna pozycja "połączenia do sieci internet"??? Odpowiedz Link Zgłoś