Dodaj do ulubionych

dwa konta w ZUS

22.04.06, 10:28
Czy któraś z Was też ma ten problem? Wyszłam za mąż w przerwie między jedną
pracą a drugą, tak że drugą podejmowałam już z innym nazwiskiem. W ZUS-ie
utworzono więc omyłkowo drugie konto - widać wg nich mogą być dwie osoby z
takim samym NIP i PESEL. W efekcie moje składki nie są przekazywane do OFE.
Interweniuję bezskutecznie - ZUS jest bezradny. Czy ktoś wie co mam zrobić?
Obserwuj wątek
    • cocosek1 Re: dwa konta w ZUS 22.04.06, 14:07
      ja mam dokładnie tę samą sytuacje, tyle że mam... 3 konta w ZUS. Jedno na stare
      nazwisko, drugie na nowe, a trzecie na działalność gospodarczą którą niedawno
      otworzyłam. Rok temu mi obiecali że wkrótce nastapi scalenie kont. miesiąc temu
      napisałam do nich pismo z oburzeniem czemu do tej pory nic nie zrobili. Czekam
      co mi odpowiedzą. W II filarze dziwia się że nie mam żadnych składek.
      Proponuję i nekaj ich pismami, żądaj deklaracji kiedy scalą ci konto (podobno
      rok temu nie mieli odpowiedniego programu, potem mi mówili że już jest napisany
      ale nie wdrożony, potem ze niektórym już scalili, no to czekam i się wkurzam
      powoli)
      Zastanawiam się czy nie zwrócić na tę sprawę uwagi "UWAGI" w TVN, oni
      tak "lubią" ZUS...
      • elag3 Re: dwa konta w ZUS 22.04.06, 15:07
        Ja myslałam czy nie zadzwonić do Weissa. Jakiś czas temu był artykuł w
        Wyborczej na ten temat ale nic nie doradzili tylko wspomnieli o problemie że dla
        ZUSu panna po ślubie to innna osoba. Nie mam już siły na handryczenie się z nimi
        ale co innego mi pozostaje. Myślę też o sprawie w sądzie za utracone korzyści.
        • cocosek1 Re: dwa konta w ZUS 22.04.06, 18:18
          w sądzie nie wygrasz, bo ZUS ma obowiazek zapłacić ci odsetki od zaległych
          kwot, musiałabyś udowodnić że twoje pieniądze byłyby w funduszu obrócone w
          większą kwotę niż odsetki ZUS
        • elag3 Re: dwa konta w ZUS 26.04.06, 13:47
          dzwoniłam przed chwilą i niesamowita sprawa - konta zostały scalone i właśnie
          dzisiaj mają przejść składki za 2004rok - jakoś wierzyć mi się w to nie chce.
          Sprawdzę to. Jeśli natomiast chcę szczegółowe informacje to niestety muszę pisać
          pismo że mam wolę dowiedzieć się co się dzieje z moimi pieniędzmi. Trzymajcie
          mnie w pięciu - bo nie wytrzymam. Ale przynajmiej jest jakaś szansa.
        • elag3 Re: dwa konta w ZUS 26.04.06, 13:56
          właśnie zadzwoniłam i rzecz niewiarygodna - konta zostały scalone. Dziś też
          podobno jest ten szczęśliwy dzień w którym mają wysłać moje składki za 2004r do
          OFE - wierzyć mi się nie chce. Ale sprawdzę. Natomiast jeśli mam wolę wiedzieć
          coś więcej to muszę złożyc pismo bo szanowny ZUS z własnej inicjatywy informowac
          nie zamierza. Trzymajcie mnie w pięciu!! Ale jest przynajmniej szansa że nasze
          pieniądze trafią tam gdzie trzeba.
          • elag3 Re: dwa konta w ZUS 26.04.06, 13:58
            ha ha myślałam że nie wysłałam poprzedniego postu a on ci tu się ulokował. To z
            radości. Wybaczcie.
    • guga74 Re: dwa konta w ZUS 22.04.06, 17:08
      Melduje się jeszcze jadna włascicielka dwóch kont w ZUS - nic się nie da z tym zrobić, przynajmniej na razie... Może jakąś petycję napiszemy???
    • agacz2905 Re: dwa konta w ZUS 22.04.06, 19:01
      Ja mam trzy konta w ZUS, chociaż w życiu nie zmieniałam pracy, raz zdarzyło mi
      się natomiast zmienić nazwisko. Korespondencja z tą nienormalną instytucją jest
      kuriozalna, absurdalna, a podsumowując: kompletnie bezcelowa. Oni swoje, ja
      swoje. Mimo, że sama jestem z zawodu urzędnikiem, z wykształcenia prawnikiem
      (więc wszalakie pisma raczej czytać umiem i śmiem twierdzić - z większym lub
      mniejszym zrozumieniem) - takiego bełkotu, jaki kilkakrotnie serwował mi na
      piśmie ZUS nigdzie nie widziałam. Szkoda zdrowia. I szkoda niestety gadać.
      Składki na moje konto w OFE nie wpływaja od 2002r. - wyobrażacie sobie??
      Kończę, bo dostanę zaraz nerwowej wysypki.
      Agnieszka
    • mamajuniorka Re: dwa konta w ZUS 22.04.06, 19:24
      melduje sie nastepna posiadaczka dwoch kont w ZUS-ie.tez interweniujaca bez
      rezultatu. tez skrajnie wnerwiona ta sytuacja i bezsilnoscia. mnie natomiast
      kazali SOBIE SAMEJ interweniowac w Warszawie. ech,szkoda slow.
      • cocosek1 Re: dwa konta w ZUS 22.04.06, 22:20
        ja też jestem prawnikiem...i co z tego?!
        Słuchajcie, śledźmy ten wątek bo może ktoś jeszcze się trafi a potem piszemy do
        UWAGI, może jak nagłośnią sprawe to coś się ruszy.
    • cocosek1 niewiarygodne 25.04.06, 19:33
      słuchajcie udało się!
      wczoraj napisałam do UWAGI i dostałam odpowiedż że już 2 x zajmowali się sprawą
      scalania kont i już ten temat ich nie interesuje. A dziś .... dostałam
      odpowiedż na moje ostatnie pismo z ZUS i ....... napisali mi że konta zostały
      scalone!! że teraz liczą ile mi się należy i wkrótce prześlą kasę do filaru.
      Czekam bo nie wiem czy dadzą odsetki, ale jest postęp.
      Nękajcie ich pismami. Ja jestem z Krakowa ale napisałam tym razem do Warszawy i
      taką odpowiedż dostałam.
      • elag3 Re: niewiarygodne 26.04.06, 13:26
        Zaraz zadzwonię do ZUSu. Dzieki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka