Dodaj do ulubionych

Czy nie_zapinanie pasów w aucie jest legalne?

18.05.06, 12:26
Witajcie,

wiem wiem, pasy trzeba, zawsze, nawet, jeśli jadę w mieście, blisko domu - to
wiem. Ale wracając z pracy - niestety późnym wieczorem mój brzuszek jest
wielki, napięty i obolały (tak jakoś mam wieczorami) i pas bardzo mnie ciśnie.

Totez chciałam zapytać, czy jego niezapinanie jest legalne, czy to jest gdzieś
w przepisach, czy to tylko taki zwyczaj, którego zatrzymująca mnie policja
wcale nie musi tolerować?

Jak to jest?

Dziękuję za pomoc,
Natalia
Obserwuj wątek
    • olgu78 Re: Czy nie_zapinanie pasów w aucie jest legalne? 18.05.06, 12:35
      Niestety nie znam konkretnego przepisu mówiącego o możliwości braku pasów u
      ciężarnej, ale ja tez nie zawsze zapinam (z podobnych powodów co Ty). Wszyscy
      znani mi kierowcy mówią, ze moge nie zapinać. Staram sie jednak zwalczyc swoją
      niechęć do pasów, bo dzieki nim oststnio moja koleżanka przeżyła wypadek i w
      dodatku nic nie stało się jej maleństwu (7 miesiąc) w brzuszku. Dziewczyna jest
      poobijana i prawdopodobnie ma pęknięte zebro (ale nie moga tego na razie
      sprawdzić, bo nie zrobia jej przecież prześwietlenia w ciąży), ale zyje i
      dziecko tez w porządku, więc o czymś to świadczy. Dodam jeszcze że dziewczyna
      jechała jako pasażerka, jej mąż prowadzi bardzo ostrożnie, zreszta jechali
      powoli, bo wieźli zastawę stołową wink - wjechał w nich po prostu jakis palant,
      który nie zauważył ich samochodu. Tak więc zapinaj pasy mimo nie wygody, bo to
      może uratowac zycie tobie i dzieciątku - pozdrawiam wink
      • nat.wroclaw Re: Czy nie_zapinanie pasów w aucie jest legalne? 18.05.06, 12:38
        Echh, potwierdzasz dokładnie głos mojego sumienia i zdrowego rozsądku. Masz
        pewnie rację z tym, że trzeba chyba po prostu przmóc niechęć do niewygodnych
        psów. Choć z drugiej strony czasem się martwię, że może nie powinnam tak cisnąć
        brzuszka.

No w każdym razie, dalej jestem ciekawa, jak to jest w przepisach.

Pozdrawiam smile
        • olgu78 Re: Czy nie_zapinanie pasów w aucie jest legalne? 18.05.06, 12:41
          Spróbuj ułożyc pas najniżej jak się da pod brzuchem, wtedy tak nie ciśnie i jest
          bardzo bezpieczny dla dziecka - znajoma położna tak poradziła i faktycznie jest
          lepiej trochę! A w którym jesteś miesiącu?
          • nat.wroclaw Re: Czy nie_zapinanie pasów w aucie jest legalne? 18.05.06, 12:48
            Czwarty miesiąc. Pas układam nisko, ale ja sama jakas taka liliputowata jestem,
            że mi podjeżdża do góry. A bębenek mam ja pokaźna piłka lekarska smile)
      • blaszany_dzwoneczek Re: Czy nie_zapinanie pasów w aucie jest legalne? 18.05.06, 12:39
        A co z zastawą stołową - wcale się nie zdziwię jak okaże się, że nietknięta.
        • olgu78 Re: Czy nie_zapinanie pasów w aucie jest legalne? 18.05.06, 12:57
          Hi hi - zastawa poszła w drobny mak. Niestety waza do zupy nie była w pasach i
          poważnie uszkodziła szczekę kierowcy... Teraz młodzi maja kolejne wydatki, bo
          nie dośc ze samochód cały do naprawy (albo kasacji - nie wiem, bo się nie
          dowiadywałam) to jeszcze musza odkupic zastawę na około 100 osób, bo tyle tego
          było (pożyczyli po znajomych na swoje wesele i własnie mieli zamiar to wszystko
          pooddawać, a tu taki klops) wink
          P.S. Mój brzucho jest ogromny jak wielka piłka do kosza, więc się nie przejmuj!
          Zauważyłam, ze im większy mój brzusio, tym lepiej te pasy się pod nim trzymaja i
          tak nie uciskają, więc jest szansa, ze u ciebie też tak będzie niedługo. Pozdrawiam
          • blaszany_dzwoneczek Re: Czy nie_zapinanie pasów w aucie jest legalne? 18.05.06, 14:37
            No to dobrze, że w tym przypadku rzeczy zostały zniszczone a ludzie oszczędzeni.
    • cathy1976 Re: Czy nie_zapinanie pasów w aucie jest legalne? 18.05.06, 13:01
      ja zapinam... choc to strasznie niewygodne, no chyba, ze juz mnie cos bardzo
      uciska- to wtedy odpuszczam i jade ostrozniutko. Jest przepis mowiacy, ze nie
      kobieta w ciazy nie musi zapinac paskow, ale to jest bezpieczniejsze jednak.
      • rengur Re: Czy nie_zapinanie pasów w aucie jest legalne? 18.05.06, 13:06
        Nie wiem jak z przepisami, ale mojej koleżance policjant powiedział, że powinna
        mieć zaświadczenie od lekarza, że nie może zapinać pasów (choć brzuszek miała
        spory), na szczęście skończyło się tylko upomnieniem, ale ona i tak nie zapina
        (przed ciążą też nie zapinała smile)
    • korlewna Re: Czy nie_zapinanie pasów w aucie jest legalne? 18.05.06, 13:06
      To nie jest zwyczaj, tylko zwykły przepis 9choć teraz, "na biegu" nie podam
      szczegulow). Kobieta w widocznej ciązy nie musi zapinac pasów.
      przy czym sama zapinamsmile
    • saskiaplus1 Re: Czy nie_zapinanie pasów w aucie jest legalne? 18.05.06, 13:21
      To jest całkowicie legalne ale całkowicie głupie. Zapinać, zapinać i jeszcze
      raz zapinać. Nawet na krótkich dystansach i jak jedziesz "ostrożniutko" - nie
      wszyscy tak jeżdżą i zawsze ktoś może w Ciebie wjechać.
      • cathy1976 Re: Czy nie_zapinanie pasów w aucie jest legalne? 18.05.06, 14:40
        no coz, ktos moze na mnie najechac rowniez, kiedy przechodze przez jezdnie..
        pewnie, ze lepiej jezdzic w paskach, ale powiedzmy, ze to jest kalkulacja
        ryzyka- kiedy moj brzuszek jest w bardzo zlym stanie, wtedy zdarza mi sie ich
        nie zapiac.
    • madzialu Re: Czy nie_zapinanie pasów w aucie jest legalne? 18.05.06, 14:17
      W szkole rodzenia polożna powiedziała nam, że można nie zapinac, ale musisz
      mieć przy sobie zawsze książeczkę ciąży, na wypadek kontroli. Ja tam pasy
      zapinam bo chcę żyć i w razie czego wolę się zatrzymać na pasie niż wylecieć
      przez szybę.
      • magdalenas10 Re: Czy nie_zapinanie pasów w aucie jest legalne? 19.05.06, 09:21
        dokładnie tak samo uwazam.raczej nie macie szans waląc głowa w szybe..nie
        przezyjiecie ani wy ani dzidzia.a pasy uratuja was oboje.
    • ekaczmarczyk Re: Czy nie_zapinanie pasów w aucie jest legalne? 18.05.06, 14:25
      Kiedyś pytałam mojego gina czy wypisze mi takie zaświadczenie, że nie muszę
      zapinać pasów, a on mi na to że nigdy tego nie praktykował i ze mi tego nie
      wypisze.
      A co do zapinania pasów, to zapinam w ten sposób , że górny jest między
      piersiami, a ten dolny całkiem pod brzuchem i między pasem a brzuszkiem trzymam
      rękę żeby pas nie uciskał mnie aż tak bardzo.

Ewa
    • elmika Re: Czy nie_zapinanie pasów w aucie jest legalne? 18.05.06, 14:32
      Wiesz,
      Teoretycznie rzeczywiście nie trzeba zapinać pasów -
      przytaczam fragment ustawy
      z dnia 20 czerwca 1997 r. – Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2005 r. Nr 108,
      poz. 908, z późn. zm.)

*Art. 39. 1. Kierujący pojazdem samochodowym oraz osoba przewożona takim
      pojazdem wyposażonym w pasy bezpieczeństwa są obowiązani korzystać z tych pasów
      podczas jazdy, z zastrzeżeniem ust. 3.
      2. Obowiązek korzystania z pasów bezpieczeństwa nie dotyczy:
      1) osoby mającej orzeczenie lekarskie o przeciwwskazaniu do używania pasów;
      2) kobiety o widocznej ciąży;
      3) kierującego taksówką osobową podczas przewożenia pasażera;
      4) instruktora lub egzaminatora podczas szkolenia lub egzaminowania;
      5) policjanta, funkcjonariusza Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji
      Wywiadu, Straży Granicznej, inspektora kontroli skarbowej, funkcjonariusza
      celnego i Służby Więziennej, żołnierza Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej -
      podczas przewożenia osoby (osób) zatrzymanej;
      6) funkcjonariusza Biura Ochrony Rządu podczas wykonywania czynności służbowych;
      7) zespołu medycznego w czasie udzielania pomocy medycznej;
      8) konwojenta podczas przewożenia wartości pieniężnych;
      9) osoby chorej lub niepełnosprawnej przewożonej na noszach lub w wózku
      inwalidzkim.
      3. W pojeździe samochodowym wyposażonym w pasy bezpieczeństwa dziecko w wieku
      do 12 lat, nieprzekraczające 150 cm wzrostu, przewozi się w foteliku ochronnym
      lub innym urządzeniu do przewożenia dzieci, odpowiadającym wadze i wzrostowi
      dziecka oraz właściwym warunkom technicznym.
      4. Przepis ust. 3 nie dotyczy przewozu dziecka taksówką osobową, pojazdem
      pogotowia ratunkowego lub Policji.

Tyle sama ustawa, natomiast zapinaj pasy, koniecznie.
      Osobiście miałam wypadek w 7 mies ciąży (jechałam jako kierowca), auto do
      kasacji, a mnie i bobasowi zupełnie nic się nie stało!!!
      Gdybym nie miała zapiętych pasów, to pewnie z nami byłoby jak z autem -
      niewiele by zostało.
      Pozdrowienia, Elmika
      • iwonaw10 Re: Czy nie_zapinanie pasów w aucie jest legalne? 19.05.06, 00:17
        Pamiętać należy, że przepis dotyczy kobiet o WIDOCZNEJ ciąży! Tzn. że jeśli
        jesteś szczuplutka i brzuszka nie widać to policjanta nie musi interesować to,
        że ty jesteś w ciązy - nawet jeśli masz zaświadczenie to nie musi na nie
        patrzeć.
    • kaszka13 zalegalizowana glupota? 18.05.06, 14:51
      pas pod brzuch i juz.
    • gaba36 Re: Czy nie_zapinanie pasów w aucie jest legalne? 18.05.06, 15:03
      Nie zapinanie jest NIESTETY nielegalne, ale są od tego wyjątki. "Niestety" bo
      dla mnie to ograniczanie mojej wolności i możliwości podejmowania decyzji co wg
      mnie jest dla mnie lepsze a co nie. To tak jakby ktoś mi zakazał chodzić po
      ciemku, bo może ktoś mnie napaść, czy zakazał jeść ciężkostrawne potrawy, bo
      mogę sobie zaszkodzić. Ale faktycznie w ciąży zapinałam pasy (tak jakoś je
      ustawiłam, że mi nie przeszkadzały), teraz po porodzie też się staram.
      • magdalenas10 kodeks drogowy 19.05.06, 08:26
        artykuł 39 kodeksu drogowego mówi:
        Art. 39.
        Kierujący pojazdem samochodowym oraz osoba przewożona takim pojazdem
        wyposażonym w pasy bezpieczeństwa są obowiązani korzystać z tych pasów podczas
        jazdy, z zastrzeżeniem ust. 3.
        Obowiązek korzystania z pasów bezpieczeństwa nie dotyczy:
        1) osoby mającej orzeczenie lekarskie o przeciwwskazaniu do używania pasów,
        2) kobiety o widocznej ciąży,
      • iwonaw10 Re: Czy nie_zapinanie pasów w aucie jest legalne? 22.05.06, 22:39
        jest nielegalne, ale nie w przypadku gdy twoja ciąża jest już widoczna - wtedy
        masz prawo jeździć bez pasów jeśli tak chcesz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka