blou1 24.05.06, 15:53 Grunt, działkę czy jak zwał dostał mój brat. Teraz chcemy podzielić się po połowie. Znacie jakiś sposób aby przeprowadzenie tego po jak najmniejszych kosztach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
x-man6 Re: Podział gruntu. 24.05.06, 21:43 blou1 napisała: > Grunt, działkę czy jak zwał dostał mój brat. Teraz chcemy podzielić się po > połowie. Znacie jakiś sposób aby przeprowadzenie tego po jak najmniejszych > kosztach? po pierwsze: geodeta, po drugie: decyzja gminy, po trzecie: notariusz. inaczej nie da się. Odpowiedz Link Zgłoś
blou1 Re: Podział gruntu. 25.05.06, 08:53 Tak, tak wiem o tych formalnościach. Tylko w jaki sposób zminimalizować koszty. Sprawa kosztuje oile wiem ponad 1000. Ale czy ktoś wie coś na temat darowiznay np. w postaci gruntu. Zupełnie się nie orieituję a czas nas goni. Odpowiedz Link Zgłoś
marikaso Re: Podział gruntu. 25.05.06, 13:24 moze odwiedź notariusza-on doradzi (tak mysle...). Zdaje sie , że "najtańsza" bedzie darowizna, którą siostra moze dostac od brata.Pałcicie wtedy pewnie za wpis do ksiegi wieczystej (200 PLN) i takse notarialną. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_mm Re: Podział gruntu. 26.05.06, 19:56 darowizna w pierwszym stopniu pokrewienstwa jest bez podatku - placicie tylko oplaty notarialne za wypisanie aktu - w zaleznosci od wartosci gruntu Odpowiedz Link Zgłoś