dahhag
10.08.06, 18:12
Chciałem podzielić się swoimi zpostrzeżeniami na ten temat i jednocześnie szukam odpowiedzi na kilka pytań.
Więc zostało ustalone, że becikowe należy się matce czy kobiecie, która urodziła dziecko. Nie wiem czy konkretnie taki jest artykół prawny,ale powiedzmy,że coś koło tego.
Więc moja dziewczyna urodziła dziecko przed ukończeniem 18stu lat.
Po zgłoszeniu się do urzędu powiadomiono nas,że nie moze otrzymać becikowego.
Poniewarz: dziecko musi mieć prawnego opiekuna np.matka mojej dziewczyny... odnosząc się do tego to, ja nie jestem prawnym opiekunem mimo że jestem ojcem,nie można bylo dać mojego nazwiska dziecku,ale jeżeli podać mnie o alimenty to już można by było, teraz zastanawiając sie dalej, po co prawny opiekun skoro nie można odebrać dziecka mojej dziewczynie??? (chyba że specjalne uzasadnienie),w ogóle to jakaś paranoje skoro urodziła dziecko to becikowe jej się należy poniewarz tak chyba stanowi prawo nie zależnie od tego czy ma 18 lat czy nie.
Myśląc dalej można powiedziećweście ślub albo załatwcie tego prawnego opiekuna dla dziecka, więc ok mozna sie starać, ale teraz niech mi ktoś powie ile bedzie trwala sprawa w sadzie, poniewarz z tego co wiem to tylko przez 3 miesiące można sie starać (składać) podania o becikowe. LOL ???
Z tego co szukałem wychodzi, że sprawa o opikuna miała by przynajmniej 2 spotkania w sadzie, na tomiast o zgopde na ślub 1 spotkanie.Tylko czy później urząd cywilny da nam ślub odrazu.. no to sie okarze. Myśle,że w 3 miechy nie zdąrzymy.
Tak naprawde nie zdawałem sobie sprawy, że taka prosta sprawa może byćtak spartolona przez naszych polityków. Jak bym wiedział o tym wcześniej, poczynił bym odpowiednie przygotowania czy do ślubu czy prawnego opiekuna, niestety nie wiedziałem, że ktos ma taką fantazję.Należy udzielić politykom nagany!!! Ewetualnie wykopać na bruk bo nie spełniają swojej funkcji. W normalnych zakładach pracy by tak było, ale polityk sam siebie nie zwolni...
Nie wiem czy ktoś to przeczyta, fakt jest taki
obiecanki cacanki a gupiemu radość.
Szkoda że sprawa becikowego ucichła, jest to bardzo źle zorganizowana sprawa.
Pozdrawiam wszystkich,
i pamietajcie, nie wierzcie politykom oni myśla jak nas oślepić martwymi ustawami i ogłuszyć słodkimi słowami, rzucając nam jakieś ochłapy rzeby ludzie nie wyszli na ulice.