pokusa84 12.09.06, 00:13 Kto wypłaca wynagrodzenie na urlopie macierzynskim? pracodawca czy zus??? I jaka wysokosc jest takiego urlopu???? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
m125 Re: Urlop macierzyński kto płaci???PILNE 12.09.06, 00:26 ZUS, 100 % wynagrodzenia z umowy o prace Odpowiedz Link Zgłoś
lidia.d Re: Urlop macierzyński kto płaci???PILNE 12.09.06, 07:38 Niedawno to sprawdzałam. Koszty zasiłku macierzyńskiego ponosi ZUS. Jeżeli podczas pobierania zasiłku już nie jesteś zatrudniona albo pracujesz w małym zakładzie (chyba do 20 osób), to zasiłek wypłaca bezpośrednio ZUS, a jeśli pracujesz w dużej firmie, to wypłaca Ci go pracodawca, ale potem potrąca sobie wypłacone Ci pieniądze ze składek przekazywanych ZUS-owi.Tak więc jedyne koszty, jakie ponosi pracodawca, to koszty obsłużenia całego procesu przed księgową. Takie informacje uzyskałam jakiś miesiąc temu telefonicznie w centrali ZUS. Pozdrowienia Lidka Odpowiedz Link Zgłoś
zabusia83 Re: Urlop macierzyński kto płaci???PILNE 12.09.06, 09:11 A jezeli np. teraz bede na okresie probnym 2,5 w miedzy czasie zajde w ciaze i szefowa podpisze ze mna umowe juz po okresie probnym to czy jak jej powiem po podpisaniu umowy dajmy nato po 2 tyg. To bedzie mi przyslugiwal macierzynski. Bo chce lekko zakabinowac i specjalnie wlasnie sie zatrudnic zeby dostawac macierzynski Odpowiedz Link Zgłoś
barbarita5 Re: Urlop macierzyński kto płaci???PILNE-do zabusi 12.09.06, 09:26 Niestety możesz wtedy zasilku nie otrzymać od ZUS. Z tego co się orientuję koleżanka nie dostała zasilku bo była zatrudniona miesiąc przed zajściem w ciążę i ZUS potraktował to jako wyłudzenie.Oni dokładnie sprawdzają papiery i nawet czasem zadają pytania(tak mi powiedziano w ZUS), bo się bronią. Ale nie wiem jak może być w twoim przypadku, bo ZUS rozpatruje indywidualnie. Odpowiedz Link Zgłoś
deela ojej to chyba 1000 raz 12.09.06, 09:26 ZUSP PLACI SREDNIA DOCHODOW OD KTORYCH ODPROWADZNE BYLY SKLADKI Z OSTATNICH 12 M-CY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Urlop macierzyński kto płaci???PILNE 12.09.06, 09:28 A nie można zajrzeć trochę powyżej jest czerwoną szpileczką "przyszpilone" "Zwolnienia L-4,urlopy macierzyński"tam są zawarte przepisy i dużo foremek pisało. Podaję linka abyś się nie przemęczała szukajc. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=42594078 Odpowiedz Link Zgłoś
agawa5 Re: Urlop macierzyński kto płaci???PILNE 12.09.06, 10:58 a jeśli umowa konczy sie w trakcie macierzynskiego? kto wypłaca resztę? Odpowiedz Link Zgłoś
deela agawa5 12.09.06, 13:26 umowa nie konczy sie w tarkcie macierzynskiego tylko jest automatycznie przedluzona do konca macierzynskiego ps a co za roznica zreszta skoro placi ZUS? Odpowiedz Link Zgłoś
agawa5 Re: agawa5 12.09.06, 14:06 dziękuję Ci. Powiedz mi jeszcze czy musze zgłosic Zusowi ze skonczyła mi sie umowa w danym dniu czy nie musze? Odpowiedz Link Zgłoś
deela o ile wiem to nie 12.09.06, 14:10 bo z przepisow prawa wynika ze do konca macierzynskiego jestes na umowie i juz Odpowiedz Link Zgłoś
ozega Re: Urlop macierzyński kto płaci???PILNE 12.09.06, 13:24 ZUS płaci biorąc pod uwagę zarobki z 12 miesięcy (kiedyś z 3 miesięcy)-olicza tzw.średnią Odpowiedz Link Zgłoś
agawa5 Re: Urlop macierzyński kto płaci???PILNE 12.09.06, 14:08 a jesli pracowało sie np. 7 miesiecy bo wczesniej bylo sie na bezpłatnym wychowawczym? liczą srednią z 7 czy z 12 a za pozostae 5 miesięcy wliczają kwoty= 0 zl? To by było niedobrze bo niski bym miala ten zasilek macierzyński. Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: Urlop macierzyński kto płaci???PILNE 12.09.06, 14:14 ojej z 12 to z 12 to znaczy ze za nieprzepracowane miesiace licza ci zero czyli faktycznie zaniza to macierzynski Odpowiedz Link Zgłoś
goniam26 byłam w takiej sytuacji jak Ty 12.09.06, 18:49 tez znajoma mnie zatrudniła jak sie juz okazalo ze jestem w ciązy po to aby brac pieniązki na zwolnieniu i miec macierzynski, w takiej sytuacji aby przysługiwal Ci macierzynski musisz byc zatrudniona 6 miesiecy ( mozesz w tym czasie przepracowac np miesiac a pozostały czas byc na zwolnieni) liczy sie tylko to aby do dnia porodu była zatrudniona od pół roku ( nie musi byc ciąglości , mozesz byc zatrudniona w tej firmie miesiac jesli np wczesniej pracowałas gdzie indziej conajmniej 5 miesięcy to i tak jzu ci przysługuje macierzyński, jesli chodzi o wysokośc to normalne ze własnei jesli pracowalas krocej to bierze srednią z tego okresu, nonsensem jest to ze zmniejsza Ci sie jego wysokość ( poprostu jest to srednie miesieczne wynagrodzenie) jesli masz jeszcze jakeis pyta to pisz bo troszke w tym siedze ze względu na to ze tez przykombinowalam i musialam sie wiele na ten temat dowiedziec Odpowiedz Link Zgłoś
kocio-kocio Re: Urlop macierzyński kto płaci???PILNE 12.09.06, 19:06 Deela, nie masz racji. Umowa nie przedłuża się do końca macierzyńskiego, tylko się kończy. Resztę zasiłku wypłaca ZUS. To pracodawca zawiadamia ZUS, że umowa się skończyła. Zasiłek to 100% średniej za ostatnie 12 miesięcy, ale jeśli nie ma przepracowanych 12, to średnią liczy się z tylu ile było. Odpowiedz Link Zgłoś