Dodaj do ulubionych

zabranie numeru do innej sieci - problem?

27.09.06, 15:02
mam pytanie, dziewczyny, czy któraś z Was przenosiła się do innej sieci ale
razem z numerem? ja się zabieram do tego i chyba będą mi robić problemy w
Orange. czy jest coś, na co powinnam zwrócić uwagę? muszę uważnie czytać, bo
obawiam się, że mogą tak napisać umowę, że numer odbiorą, a mi na nim zależy.
byłam tam dzisiaj i pani zaczęła mnożyć trudności. zapytałam, czy to
normalne, że tak utrudniają, a ona na to, że przecież nie będą mi ułatwiać,
jak chcę im zabrać numer. mnie nie chodzi, żeby ułatwiali, tylko żeby NIE
UTRUDNIALI.
no i oczywiście gadka "po co pani ten numer, tam pani dadezą nowy" i historia
o prawniku, którego rzekomo przekonała do zmiany numeru, a tylu miał
klientów, którzy znali poprzedni.
Obserwuj wątek
    • mynia_pynia Re: zabranie numeru do innej sieci - problem? 27.09.06, 15:35
      Są problemy, w samej sieci, żeby przenieść nr np z Tak Tak na abonament w
      erze wink
      Oczywiście tylko finansowe, normalnie ręce opadają, musiałam się nieźle
      nakombinować żeby na darmo nie wydawać kasy.

Może zapytaj się najpierw sieci do której chcesz się przenieś ile to będzie
      kosztować później swojej sieci. A później zastanów się czy się to kalkuluje.

Z tego co się orientuje to rok temu jak czytałam to koszt był około 500zł wink
      • jowita771 Re: zabranie numeru do innej sieci - problem? 27.09.06, 15:49
        zabranie numeru kosztuje 61 zł, w tej drugiej sieci powiedzieli, że za tyle
        dostanę dodatkowo darmowe minuty. warunki oczywiście dużo lepsze niż w sieci, w
        której jestem teraz.
        • semijo Re: zabranie numeru do innej sieci - problem? 27.09.06, 16:05
          Też próbowalam zabrać z orange mój numer do innej sieci, ale w końcu się
          poddalam i zostalam w orange na te jeszcze 2 lata. Powód: Aktualnie otrzebuje
          mój numer i dostęp do telefonu, a zmieniając sieć musisz się liczyć z tym, ze
          przez tydzień nie będziesz mieć w ogóle komórki. Bowiem sprawa idzie do
          centrali i tam to trochę trwa, a wtedy wylączają Ci numer.

Gadalam z facetem z Ery i mówil mi że ludzie rzadko przenosza numery, bo jest
          to dużo roboty i czasu, no i jednak pieniędzy.
    • nunia01 Re: zabranie numeru do innej sieci - problem? 27.09.06, 16:23
      Nie wiem na jakim forum o tym napisać, więc napiszę tutaj - w odpowiedzi na
      pytanie. To była próba przeniesienia numeru z plusa do ery.
      1. Era nie poinformowała nas o tym, że zawierając z nią umowę będziemy
      traktowani dokładnie tak samo jakklient z ulicy - to znaczy trzeba spełnić
      wszystkie wymagania formalne - legitymować się zaświadczeniem o zatrudnieniu lub
      kartą kredytową (czy co tam jeszcze obowiązuje). Byliśmy zaskoczeni, bo przecież
      przenosimy numer - to znaczy, że korzystaliśmy z usług innej sieci i jesteśmy z
      nią rozliczeni - przy podpisywaniu kolejnej umowy z tym samym operatorem nie
      trzeba już zaświadczeniem się legitymować.
      2. Plus zachowywał się uprzejmie, ale procedury mają powalające - umowę można
      rozwiązać z zachowaniem jakiegośtam okresu wypowiedzenia - to znaczy my
      poszliśmy kiedy kończyła się dwuletnia umowa i pomimo tego jeszcze przez półtora
      miesiąca musieliśmy być w plusie - ze względów proceduralnych. Przepadły więc te
      promocje, które nam odpowiadały, a kolejne nie były już tak atrakcyjne.
      3. Ze względu na dwa powyższe punkty podjeliśmy decyzję o pozostaniu w Plusie -
      plus nawet wysłał do nas w międzyczasie list, że możemy zostać i mieć z tego
      tytułu dodatkowe profity. Na kilka dni przed ostatecznym rozwiązaniem umowy
      udaliśmy się do autoryzowanego przedstawiciela, podpisaliśmy nową umoę,
      wybraliśmy nowy abonament i zakupiliśmy nowy aparat telefoniczy - o specjalnych
      ofertach pan z plusa nic nie wiedział - nic nie wiedział rówież o promocjach dla
      stałych abonentów - no ale nam niezależało.
      5. Jakież było nasze zdumienie gdy w niedzielę telefon zamilkł. W niedzielę
      oczywiście nie ożna się do biura obsługi klienta dodzwonić. Udaliśmy sie
      ponownie do innego tym razem przedstawiciela plusa, który stwierdził, że nie
      dopełniliśmy formalności - to znaczy nie złożyliśmy rezygnacji z rezygnacjismile
      Czyli podpisanie nowej umowy nie jest jednoznaczne wg plusa z chęcią pozostania
      w ich sieci. W niedzielę złożyliśmy stoswnu druczek, dopełniając tym samym
      formalności o której nie mieliśmy pojęcia i o której nie zostaliśmy przez
      poprzedniego przedstawiciela poinformowani.
      6. Już w poniedziałek po południu plus uprzejmie włączył telefon - po
      kilkakrotnych telefonach i wizycie w tym ich centralnym punkcie obsługi.

Tak, że jak widać, nieudana próba zmiany operatora skończyła się szczęśliwie po
      kupie nerwów i załatwiania.

Czyli przygotuj sie na:
      - długą procedurę (może spróbuj zagwarantować sobie na piśmie tą konkretną
      ofertę, która Cię u nowego operatora interesuje)
      - konieczność opłaty (to akurat we wszystkich sieciach, ale ta sieć do której
      przychodzisz powinna Ci to oddać w minutach)
      - konieczność okazania zaświadczenia o zatrudnieniu (bądź innego dokumetu
      zgodnie z wymogamidanej sieci) - dowiedz się tego wcześniej tam gdzie będziesz
      podpisywała nową umowę.

W kwestii numeru bądź asertywna - mają obowiązek ci go oddać - potrzebujesz
      tylko zaświadczenia z sieci do której przechodzisz, że go wezmą.
      A i jeszcze jedno na tym zaświadczeniu, że wzemą Twój numer pojawia się data w
      jakim terminie - uwaga ta data jest znacznie bliższa niż termin ostatecznego
      rozwiązania umowy ze starym operatorem (tak było w naszym przypadku) - tak więc
      każ sobie wystawić pismo z odpowiedznio długim terminem ważności - bo po naszych
      problemach zaczynam wszędzie widzieć trudności.
    • b-e-a-t-k-a Re: zabranie numeru do innej sieci - problem? 27.09.06, 17:23
      Ja przenosilam z plusa do orange bez problemu, ale jak z orange to niestety nie
      wiem sad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka