kina1 26.10.06, 09:36 Czy osoba po rozwodzie może być chrzestną? Zaraz będziecie grzmieć, że skoro się rozwiodła to zła katoliczka itd. a mi chodzi o prawo kościelne, bez zagłębiania się w osobowość osoby. dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anetina Re: Chrzestna rozwódka 26.10.06, 09:41 może być tylko jest jeden problem do chrztu może podejść po spowiedzi a do spowiedzi nie może podejść, bo się rozwiodła Odpowiedz Link Zgłoś
mlody_zonkos Re: Chrzestna rozwódka 26.10.06, 09:42 > a do spowiedzi nie może podejść, bo się rozwiodła nie oszukujcie dziewczyny - do spowiedzi jak najbardziej moze podejsc Odpowiedz Link Zgłoś
anetina Re: Chrzestna rozwódka 26.10.06, 09:46 rozwodnicy nie mogą podejść do spowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
mlody_zonkos Re: Chrzestna rozwódka 26.10.06, 09:49 > rozwodnicy nie mogą podejść do spowiedzi a to dlaczego? i kto jeszcze nie moze podejsc? Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Rozwodnicy MOGĄ dostać rozgrzeszenie 26.10.06, 09:56 Jeżeli kandydatka na chrzestną jest rozwódką w świetle prawa cywilnego, a żoną według kościoła, to może zostać chrzestną, jeśli nie jest związana z kimś innym niż ten, któremu składała przysięgę małżeńską. Odpowiedz Link Zgłoś
anika99 Re: Chrzestna rozwódka 30.10.06, 11:04 mogą i dostana rozgrzeszenie nie powinni natomiast "zyc" z kims innym Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Chrzestna rozwódka 26.10.06, 09:46 anetina napisała: > do chrztu może podejść po spowiedzi > a do spowiedzi nie może podejść, bo się rozwiodła Jesli nie jest z nikim zwiazana, to jak najbardziej moze zostac chrzestna, wyspowiadac sie i dostac rozgrzeszenie. Odpowiedz Link Zgłoś
aniakuz1 Re: Chrzestna rozwódka 26.10.06, 09:47 Nie może byc chrzestna ale świadkiem chrztu, i gdyby ksiądz mówił Ci że nie ma takiej instytucji jak świadek i, że świadkami są wszyscy w kościele to mu nie wierz. Prawo kanoniczne zezwala na świadka chrztu wtedy gdy drugi chrzestny spełnia wszystkie warunki (tzw. chrzestny katolicki), obecnoś wybranego przez ciebie świadka ksiądz musi zapisac w księdze ochrzczonych. Musicie tylko wcześniej zgłosic ,że będzie taka sytuacja. U mnie tak było (chrzestna po cywilnym)i aż kuria metropolitalna nam pomagała bo ksiądz uważał że ze mnie ciemna masa i nic nie wiem na temat prawa kanonicznego. A to sie pomylił Odpowiedz Link Zgłoś
weronikarb Re: Chrzestna rozwódka 26.10.06, 10:06 Jesli jest tylko po rozwodzie - nie ma drugiego slubu cywilnego, to moze. Jesli wezmie drugi slub to nie moze przyjmowac skaramentow Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: Chrzestna rozwódka 26.10.06, 10:35 > Jesli wezmie drugi slub to nie moze przyjmowac skaramentow Nie potrzebuje aż zawierać małżeństwa - wystarczy, że zwiąże się z kimś innym. Chyba, że nie współżyje - jeśli to "biały" związek, to może dostać rozgrzeszenie. Odpowiedz Link Zgłoś
weronikarb Re: Chrzestna rozwódka 26.10.06, 10:47 zona_mi tak jesli uczciwie wyzna na spowiedzi, ze ma kogos to zalezy od ksiedza. Moj proboszcz tlumaczyl mojej mamie, ze dopoki nie wezmie drugiego slubu to jest ze tak powiem "czysta", że w oczach kosciola lepiej neich zyje na tzw "kocia łapę". Wiecej razy mama juz z nim nie dyskutowala dlaczego wziela rozwod i jak zyje nadal. Przychodzil i przychodzi po kledzie, ale nie wdaje sie w szczegoly Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Chrzestna rozwódka 26.10.06, 11:10 weronikarb napisała: > zona_mi tak jesli uczciwie wyzna na spowiedzi, ze ma kogos to zalezy od ksiedza > . > Moj proboszcz tlumaczyl mojej mamie, ze dopoki nie wezmie drugiego slubu to > jest ze tak powiem "czysta", że w oczach kosciola lepiej neich zyje na > tzw "kocia łapę". ale hipokryzja. Odpowiedz Link Zgłoś
weronikarb Re: Chrzestna rozwódka 26.10.06, 13:24 Jowita tak tlumaczyl mojej mamie proboszcz Dlatego juz z nami dyskusji nie podejmuje, po kilku slowach mojej mamy Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Chrzestna rozwódka 27.10.06, 09:34 ale ja właśnie o proboszczu pisałam. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Chrzestna rozwódka 26.10.06, 20:59 weronikarb napisała: > jesli uczciwie wyzna na spowiedzi Przepraszam, ale po co chodzić do spowiedzi i nie wyznawać uczciwie? Przecież taka spowiedź z definicji jest nieważna ("grzechu żadnego nie zataiłam i nie zapomniałam"). Odpowiedz Link Zgłoś
matma100 Chrzestna rozwódka - z drugiej strony 26.10.06, 10:40 Pozwole sobie podczepić sie pod temat. A co w przypadku kiedy chrzestna wyszła za rozwodnika i wiadomo ma tylko slub cywilny - może byś matka chrzestna , czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
aniakuz1 Re: Chrzestna rozwódka - z drugiej strony 26.10.06, 10:43 o tym napisałam już wcześniej...przy cywilnym może byc tylko świadkiem chrztu (wiem napewno). Odpowiedz Link Zgłoś
anika99 Re: Chrzestna rozwódka - z drugiej strony 30.10.06, 11:07 hmm a osobiscie znam osobę (moja koleżanka) wyszła za rozwodnika (maja tylko slub cywilny) i kilka m-cy temu została chrzestną synka swojej siostry Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Chrzestna rozwódka - z drugiej strony 26.10.06, 11:02 Nie moze byc chrzestna. Chyba ze jej malzenstwo jest biale. Odpowiedz Link Zgłoś
corecki Re: Chrzestna rozwódka 26.10.06, 10:48 Może być, jeśli nie jest z nikim związany. Nasze dziecko ma takiego chrzestnego i podczas mszy był do komuni bo wcześniej się wyspowiadał. Odpowiedz Link Zgłoś
mamuskawiki może - a propos spowiedzi 26.10.06, 11:07 www.kosciol.pl/article.php/20040525103844317 Odpowiedz Link Zgłoś
mala_nicki Re: Chrzestna rozwódka 05.11.06, 10:17 Nikt nie napisał jeszcze, że bywaja kościoły w których można wszystko- za odpowiednia opłata. Sama tego doświadczyłam Odpowiedz Link Zgłoś