Dodaj do ulubionych

Zwolnienie przed Porodem- krótszy urlop macierzyński?

IP: *.* 15.07.02, 08:58
Drogie e mamusiejesli macie juz jakies doświadczenia z ZUS to prosze doradźcie.W jakim przypadku ZUS zalicza 2 tyg zwolnienia przed porodem już jako urlop macierzyński? Czy dotyczy to tylko zwolnień od położnika, a może sytuacji kiedy kobieta urodziła na zwolnieniu???Własnie zastanawiam się czy nie iśc na takie zwolnienie. Mam 3 tyg do terminu ale szkoda mi macierzyńskiego. Przyda się potem maluszkowi....PozdrawiamDINO
Obserwuj wątek
    • Gość: Bromba Re: Zwolnienie przed Porodem- krótszy urlop macierzyński? IP: *.* 15.07.02, 10:17
      dopiero co była o tym mowa:http://forum.edziecko.pl/view.php?site=edziecko&bn=edziecko_ciaza&key=1024582829BB :hello:
    • Gość: piglecikkolka Re: Zwolnienie przed Porodem- krótszy urlop macierzyński? IP: *.* 15.07.02, 10:25
      Czesc!moge Ci napisac jak to wygladalo u mnie. W piatek bylam na wizycie u mojej lekarki (termin mam na 24 lipca). Powiedziala mi, ze moze mi wystawic zwolnienie do daty porodu. Ale jakbym nie urodzila do 24, to wtedy bedzie mi juz leciaj macierzynski. Druga ewentualnoscia bylo wystawienie zwolnienia przez interniste, ktory w razie przedluzania sie ciazy (czyli gdybym po 24 dalej byla w ciazy) moze mi przedluzyc zwolnienie dalej. Nie bedzie to liczone z macierzynskiego, tylko jako normalne zwolnienie. Wiec wybralysmy ta druga opcje. Zawsze lepiej miec caly macierzynski...Mam nadzieje, ze nie za bardzo zagmatwalam, i ze sie polapiesz o co chodzi.Pozdrawaim, Kolka
      • Gość: Bromba Re: Zwolnienie przed Porodem- krótszy urlop macierzyński? IP: *.* 15.07.02, 10:34
        lekarka nie wystawiła tego zwolnienia, bo zwyczajnie nie chciała. Nie ma przeciwwskazań, żeby - jeżeli do przewidywanej daty porodu rozwiązanie nie nastąpi - lekarz ginekolog wystawił kolejne zwolnienie... Jeśli w trakcie zwolnienia nastąpi poród, wówczas zwolnienie zostaje przerwane i zaczyna się liczyć czas urlopu macierzyńskiego. :)Wszystko na ten temat ;)BB. :hello:
    • Gość: 020502 Re: Zwolnienie przed Porodem- krótszy urlop macierzyński? IP: *.* 15.07.02, 11:56
      Dokładnie Bromba ma rację !!! Lekarz zawsze może dac normalne zwolnienie (nawet po terminie porodu) a ZUS sam z siebie nie moze go przekwalifikowac na macierzyński. Przekwalifikowanie nastepuje automatycznie w chwili porodu. Inna sprawa, ze lekarze często nie chca wystawiac takich "późnych" zwolnień. Dlaczego ???
    • Gość: Berenika Re: Zwolnienie przed Porodem- krótszy urlop macierzyński? IP: *.* 15.07.02, 20:39
      Mnie doktor tłumaczył, że jeśli zwolnienie było wystawione z powodu zagrożenia przedwczesnym porodem, to po wyznaczonym terminie porodu automatycznie przechodzi w urlop macierzyński. Wydaje się to logiczne - po wyznaczonym terminie nie istnieje niebezpieczeństwo porodu przedwczesnego. Natomiast każde inne zwolnienie - np. z powodu nadciśnienia, kataru czy czegokolwiek - można wystawić w dowolnym terminie i ono ma się niejak do urlopu macierzyńskiego. Rozsądny lekarz zawsze znajdzie u kobiety ciężarnej coś, co może być przyczyną zwolnienia. Jeśli twój lekarz nie chce ci takiego zwolnienia wystawić, to idź do innego.
      • Gość: agaraf Re: Zwolnienie przed Porodem- krótszy urlop macierzyński? IP: *.* 15.07.02, 21:28
        2 tygodnie przed porodem lekarz ginekolog nie ma prawa wystawić zwolnienia lekarskiego, musi to być urlop macierzyński. moja rada: jeżeli szkoda Ci macierzyńskiego idz do lekarza rodzinnego, poproś go o zwolnienie {np. z powodu "przeziębienia"}
        • Gość: Bromba Re: Zwolnienie przed Porodem- krótszy urlop macierzyński? IP: *.* 15.07.02, 22:03
          aga napisała/ł:> 2 tygodnie przed porodem lekarz ginekolog nie ma prawa wystawić zwolnienia lekarskiego, musi to być urlop macierzyński. a kto ci takich BZDUR naopowiadał???? :what:proszę, nie dezorientuj dziewczyn wyssanymi z palca informacjami!!! :gun:
    • Gość: cobraverde Re: Zwolnienie przed Porodem- krótszy urlop macierzyński? IP: *.* 16.07.02, 16:26
      Dziewczyny, na poczatku roku sprawe walkowala "Rzeczpospolita" i "Super Express". Dokladnie na to samo pytanie odpowiadali specjalisci w Rzepie. Cytat: "Lekarz powiedział mi, że zaświadczenie lekarskie może wystawić do dwóch tygodni przed porodem, a potem mogę iść na urlop macierzyński lub wypoczynkowy. Czy to prawda?To jakaś pomyłka. Kobieta może wykorzystać dwa tygodnie urlopu macierzyńskiego przed porodem, ale nie musi. Jeżeli jest niezdolna do pracy z powodu choroby, to powinna dostać zwolnienie lekarskie. Podstawa prawna: art. 180 § 3 k.p." Koniec cytatu. A z kolei art. 180 paragraf 3 brzmi: "Co najmniej 2 tygodnie urlopu macierzyńskiego mogą przypadać przed przewidywaną datą porodu". Czyli moga, ale nie musza.Polecam strony: http: //www.rzeczpospolita.pl/prawo/doc/Zasilki/zasilki1.html, jest tam wiele pytan i odpowiedzi na ten temat. Z tego co wiem, wczesniejszego urlopu macierzynskiego udziela sie na wniosek kobiety, a nie ZUS sam z siebie.http://www.rzeczpospolita.pl/prawo/doc/KPracy/kpracy.html#d8 (to link do kodeksu pracy).Wydaje mi sie, ze skoro lekarze opowiadaja takie bzdury warto wczesniej zorientowac sie, co zamierza w tej kwestii lekarz prowadzacy. Jesli moj bedzie mi odmawial zwolnienia na 2 tyg. przed porodem (czego raczej nie przewiduje - od 2 miesiecy jestem na zwolnieniu z powodu nadcisnienia) z jakis niejasnych powodow, poszukam takiego, ktory mi je da. Nawet jesli bedzie juz po terminie (choc mam nadzieje, ze urodze przed terminem, bo juz mam tak wielki brzuch, ze az mnie boli gdy stoje, czy chodze. Chyba sie nie urwiesad?PozdrawiamZuza i 33 tyg. Jaś
    • Gość: luna Re: Zwolnienie przed Porodem- krótszy urlop macierzyński? IP: *.* 16.07.02, 21:42
      lekarz moze wystawic zwykle zwolnienie ciazowe po terminie i nie jest to zaden macierzynski. Ja tak wlasnie mialam, zwolnienie moje konczylo sie 6 dni po terminie porodu, a macierzynski mam liczony od dnia porodu. Bromba ma racje!!!!!!!To niektorzy lekarze opowiadaja bzdury, ze musi to byc macierzynski, tylko tez nie wiem dlaczego???
    • Gość: kabat Re: Zwolnienie przed Porodem- krótszy urlop macierzyński? IP: *.* 17.07.02, 07:30
      Spokojnie możesz do terminu porodu być na zwolnieniu. Nie ma znaczenia lekarz dający zwolnienie, ale kod choroby. szkoda macerzyńskeigo. Od dnia porody idź na macierzyński. Ja tak zrobiłam i było ok.Lidka
    • Gość: sylwiakrol Re: Zwolnienie przed Porodem- krótszy urlop macierzyński? IP: *.* 20.07.02, 18:00
      Nie musisz iść na żaden macierzyński przed porodem.Tak pewnie by chcieli pracodawcy żebyś szybciej wróciła do pracy.Jezeli zwolnienie wypisze ci lekarz pierwszego kontaktu a nie ginekolog to prawdopodobnie dostaniesz nie 100% a 80%wypłaty.
      • Gość: Bromba Re: do Sylwiakrol IP: *.* 20.07.02, 21:36
        A dlaczego 80%? Nie powtarzaj takich bzdur, bo tylko dezorientujesz i straszysz dziewczyny! Kobieta w ciąży ZAWSZE ma prawo do 100% wynagrodzenia niezależnie od tego jaki lekarz wystawia zwolnienie i na jakie choróbsko. Polecam dokładniejsze poczytanie kodeksu pracy... ;)
        • Gość: cobraverde Re: do Bromba i nie tylko IP: *.* 21.07.02, 09:55
          Bromba, zgadzam sie. Wazne jest tylko to, by lekarz na zwolnieniu w okienku przy kodzie choroby wpisal litere B - oznacza to, ze pacjentka jest w ciazy i przysluguje jej 100 proc. wynagrodzenia. Gdy pierwszy raz przynioslam do pracy zwolnienie z litera B natychmiast zadzwonil do mnie personalny z prosba o dostarczenie zaswiadczenia o ciazy (jak powiedzial, wlasnie po to "by mnie nie skrzywdzic przy wyplatach"). Jesli chodzi o ZUS i wczesniejsze naliczanie urlopu macierzynskiego, to choc znam przepisy i ich wykladnie zapytalam o to mojego lekarza. I ON POTWIERDZIL, ze ZUS rzeczywiscie 2 tyg. przed terminem porodu nalicza urlop macierzynski, jesli zwolnienie nie jest spowodowane "internistycznymi" dolegliwosciami np. infekcja gornych drog oddechowych. Szczerze mowiac zatkalo mnie, bo tez sie upieram przy swojej (i z tego co czytam twojej) interpretacji przepisow. Co ciekawe, lekarz nie potrafil mi powiedziec, na jakiej podstawie ZUS tak robi, ale obiecal, ze sie tego dowie. Przy okazji uspokoil mnie, ze jak dotad zadnej jego pacjentce sie to nie przytrafilo i ze jego zwolnienia sa "bezpieczne". Zeby dowiedziec sie czegos wiecej, zadzwonie w poniedzialek do mojego personalnego w pracy (facet ma przepisy w malym palcu i czesto wystepuje jako ekspert) i zapytam go, jak to jest jego zdaniem. Oczywiscie jak sie czegos dowiem, natychmiast Wam doniose.PozdrawiamyZuza i 34 tyg. Jasiek
          • Gość: kabat Re: do Bromba i nie tylko IP: *.* 22.07.02, 07:08
            Mnie personalna powiedziała, że litera B na zwolnieniu wystarczy i nie trzeba żadnego zaświadczenia o ciąży.Lidka
          • Gość: Bromba Re: do Bromba i nie tylko IP: *.* 22.07.02, 08:11
            zuza napisała/ł:> Jesli chodzi o ZUS i wczesniejsze naliczanie urlopu macierzynskiego (...) zapytalam o to mojego lekarza. I ON POTWIERDZIL, ze ZUS rzeczywiscie 2 tyg. przed terminem porodu nalicza urlop macierzynski (...) Przy okazji uspokoil mnie, ze jak dotad zadnej jego pacjentce sie to nie przytrafilo i ze jego zwolnienia sa "bezpieczne". no to jesteśmy w domu: on ma z ciebie kasę (czy to z kasy chorych czy tez prywatnie), więc tylko jego zwolnienia są "bezpieczne" :) A on co? Prezes ZUSu i mu wszystko wolno a innych lekarzy obowiązują inne przepisy? Poza tym na zdrowy chłopski rozum, to niby co? ZUS najpierw mi płaci zasiłek chorobowy (w końcu nie wie kiedy urodzę, bo nie jest wróżką, więc nie wie kiedy te dwa tygodnie przed porodem będą), a potem zamienia mi L4 na urlop, za który płaci już pracodawca i co? Przeksięgowania, przelewy, pisma wyjaśniające między ZUSem a pracodawcą??? Ty myślisz, że w ZUSie nie maja co robić tylko siedzą i sprawdzają od kiedy upitolić kobiecie L4??? Sorry, ale jakoś to do mnie nie przemawia, tym bardziej, że to prawnicy wypowiadają się zgodnie, że kobieta MOŻE wykorzystać dwa tygodnie owego urlopu przed porodem co nie oznacza, że MUSI. I zdanie lekarza nie interesuje mnie zupełnie, bo oni zazwyczaj są najlepszym źródłem dezinformacji - pracuję z nimi to wiem ;)
            • Gość: dino Re: do Bromba i nie tylko IP: *.* 22.07.02, 13:12
              Dziewczyny.Mnie sie wydaje ze przepisy przepisami ale czasem mozna je roznie interpretowac.Rozpoczelam ten watek poniewaz identyczna sytuacja przytrafila sie mojej kolezance. Byla na zwolnieniu i ucieli jej 2 tyg. urlopu. Kiedy dzwonie do ZUS pani informuje mnie ( ale tak miedzy nami), zebym wziela zwolnienie. Pozniej zdarzaja sie takie kwiatki jak w przypadku mojej kolezanki.Byc moze kolezanka ma prawne podstawy do odwolania sie od decyzji, ale walka z ZUS nie nalezy do latwych i malo kogo stac na uzeranie sie z urzedami.Roznie to bywa...Dino
          • Gość: cobraverde Re: do Bromba i nie tylko IP: *.* 22.07.02, 15:03
            Witajcie, tak jak obiecalam, zadzwonilam do mojego personalnego z pytaniem o naliczanie urlopu macierzynskiego. Lekko zbaranial. Urlopu macierzynskiego udziela sie na wniosek kobiety i jej lekarza (przed porodem), lub od dnia porodu. Nic nie wie o tym, zeby ZUS naliczal cokolwiek samowolnie babkom w ciazy na zwolnieniu. Poza tym zwrocil moja uwage, ze rodzaj choroby nie ma zadnego znaczenia, bo kod choroby jest tajemnica lekarska i sie NIE ODBIJA kopiach, ktore ida do zakladu pracy i ZUS. Wiec nie moze miec znaczenia powod przebywania na zwolnieniu. I co wy na to? Gdy stwierdzilam, ze moze to ZUS to robi bezprawnie, powiedzial, ze nie wie, byc moze maja jakies "wewnetrzne zarzadzenia" - ale powiedzial to raczej niepewnie. Ale jesli tak, to powinny one byc ogolnie dostepne, a on o czyms takim nie slyszal. Uwazam, ze warto zaapelowacsmile do redakcji "Dziecka", by opisala problem, przepytala jakiegos kompetentnego prawnika, lekarza i oficjalnie ZUS, co jest z tym naliczaniem urlopu i na jakiej podstawie. Bo jesli nawet lekarze nie wiedza co z tym zrobic i wprowadzaja kobiety w blad, to warto byloby to raz na zawsze problem wyjasnic. Co wy na to?Zuza
            • Gość: Bromba Re: do Bromba i nie tylko IP: *.* 22.07.02, 16:27
              A ja na to, że twój kadrowiec powiedział słowo w słowo to co ja już tu wypociłam - w pierwszym poście tego wątku odsyłałam do dyskusji pt. "zwolnienie" rozpoczętej 20 czerwca a zakończonej 5 lipca 2002, dotyczącej dokładnie tego samego :)(http://forum.edziecko.pl/view.php?site=edziecko&bn=edziecko_ciaza&key=1025862388http://forum.edziecko.pl/view.php?site=edziecko&bn=edziecko_ciaza&key=1026484142http://forum.edziecko.pl/view.php?site=edziecko&bn=edziecko_ciaza&key=1025862174)Myślę, że ten temat można zamknąć raz na zawsze, bo chyba zostało to wreszcie wyjaśnione :) Bromba Brzuchatka :hello:PS1 cobraverde, pozdrowienia dla pana z kadr :)PS2 przestańmy się tu wreszcie straszyć jakimiś plotkami, bo kobietom w ciąży stres wybitnie nie służy :lol:
              • Gość: cobraverde Re: do Bromba i nie tylko IP: *.* 23.07.02, 14:29
                Nie goraczkuj sie tak Bromba, bo ci cisnienie skoczy :-) Ja rozumiem, ze mamy racje. Ale nie wydaje mi sie zeby to byly tylko plotki, no bo skads sie to pytanie wzielo, prawda? I to jak sama pokazalas odsylajac na forum, nie pierwszy raz. Zwroc uwage ile bylo roznych wersji odpowiedzi na to pytanie. A to znaczy, ze generalnie babki nie wiedza jak to jest z tym zwolnieniem w ciazy. A do tego lekarze tez nie wiedza. Nie wydaje mi sie tez, zeby lekarze sobie sami takie rzeczy wymyslali. Kto w takim razie wprowadza w blad. ZUS? Bo chce zeby kobiety byly krocej na macierzynskim? Po prostu wydaje mi sie, ze jest to temat do opisania i wcale nie jest zamkniety. Sama chetnie bym przeczytala w "Dziecku", czy gdzie indziej, co oficjalnie ma na ten temat do powiedzenia ZUS. Chyba do nich napisze takie pytanko. Zeby w razie jakiejs sciemy ze strony ZUS (jestem na zwolnieniu i 6 tygodni do terminu porodu) miec sie na co powolac (poza Kodeksem Pracy).PozdrawiamZuzaPS1 Pozdrowienia panu Jurkowi z kadr przekazalam :-)PS2 Ja nikogo nie strasze, po prostu jestem ciekawa
    • Gość: Cornelia Re: Zwolnienie przed Porodem- krótszy urlop macierzyński? IP: *.* 06.08.02, 11:05
      Witam Mamusie!Postanowiłam przyłączyć się do dyskusji i poruszyc wątek, o którym dotychczas nie było mowy.Otóż istnieje prawdopodobiństwo, że niektóre przyszłe mamy muszą rozpocząć urlop macierzyński przed porodem.. Powodem tego stanu jest fakt przebywania na zwolnieniu lekarskim dłużej niż 270 dni. Od 271 dnia zwolnienia nalezy automatycznie przejść na urlop macierzyński, oczywiście jeżeli taka Mamusia jeszcze nie urodziła... w przeciwnym wypadku grożą z tego tytułu rózne sankcje (info z ZUSu). W innej sytauacji (przed upływem 270 dnia zwolnienia lekarskiego) urlop macierzyński rozpoczyna się od dnia porodu.Pozdrawiam!Cornelia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka