Dodaj do ulubionych

nazwisko dziecka

IP: *.* 30.07.02, 14:30
Potrzebuję informacji na następujący temat: 1. Kiedy dziecko nosi nazwisko panieńskie matki /ojciec odszedł gdy była w ciąży. Jest ojcem w papierach/ i kiedy taka kobieta poślubi nowego partnera i przyjmnie Jego nazwisko, wtedy dziecko / bez procesu adopcyjnego / też będzie mogło nosić nowe nazwisko nowej rodziny. 2. Czy w sytuacji gdy dziecko nosi nazwisko panieńskie matki, w przyszłości będzie mogło zmienić je / jak zechce / na nazwisko ojca biologicznego?Czy ktoś się z czymś takim spotkał?
Obserwuj wątek
    • Gość: costa01 Re: nazwisko dziecka IP: *.* 31.07.02, 06:51
      ebeatko wejdz na www.e-prawnik.pltu znajdziesz duzo odpowiedzi na twoje pytania sama sie tam duzo dowiedzialam.jast barzdo dobre.powodzenia costa
    • Gość: ruda Re: nazwisko dziecka IP: *.* 31.07.02, 07:18
      art. 5 .1. Zmiana nazwiska obojga rodziców rozciąga się na małoletnie dzieci. 2. Jeżeli zmiana nazwiska dotyczy tylko jednego z rodziców, rozciągnięcie jej na małoletnie dziecko wymaga zgody drugiego z rodziców, chyba że nie ma on pełnej zdolności do czynności prawnych, nie żyje lub nie jest znany albo że jest pozbawiony władzy rodzicielskiej. Gdy dziecko ukończyło 14 lat, potrzebna jest również jego zgoda.3. W razie braku porozumienia między rodzicami każde z nich może zwrócić się o rozstrzygnięcie do władzy opiekuńczej. Decyzja co do zmiany nazwiska małoletniego dziecka zapada po uprawomocnieniu się postanowienia władzy opiekuńczej. 4. Przepisy ust. 2 i 3 stosuje się odpowiednio w przypadku, gdy zmiana nazwiska ma dotyczyć tylko małoletniego dziecka. Z wnioskiem o zmianę nazwiska małoletniego dziecka występuje przedstawiciel ustawowy; To z ustawy o zmianie imion i nazwisk, jak coś niejasne jeszcze, pytaj, decyzję wydaje starosta, w przypadku zwracania się do władzy opiekuńczej: czytaj do sądu rejonowego wydział rodzinny. Myślę, że się uda.kasia
      • Gość: eBeata Re: nazwisko dziecka IP: *.* 31.07.02, 10:00
        ruda, dzięki tylko, że podałaś przykład gdy dziecko i rodzice noszą to samo nazwisko. Mi chodzi o sytuację, gdy dziecko nosi nazwisko panieńskie matki, wtedy PODOBNO(?! - i o to podobno się rozchodzi) nie jest potrzebna zgoda ojca.Jak cos znajdziesz, to proszę odezwij sięBeata
      • Gość: ruda Re: nazwisko dziecka IP: *.* 31.07.02, 10:06
        Zrozumiałam, że kobieta ma dziecko panieńskie i dziecko nosi jej nazwisko, potem kobieta wychodzi za mąż i zmienia nazwisko, to tej sytuacji dotyczy ust. 2 powołanego art. 5 i jak w pysk zgoda jest wymagana, chyba że źle zrozumiałam stan faktycznykasia
        • Gość: eBeata Re: nazwisko dziecka IP: *.* 31.07.02, 10:51
          Dobrze Kasiu zrozumiałaś, to może ja nie jestem pewna. Zaczęłam oczywiście od stron prawnych, tam odpowiedzi nie znalazłam, myślałam, że może jakaś mama ma to za sobą. Sprawa nie jest pilna, więc na spokojnie się upewnię. Wielkie dziękiBeata
        • Gość: eBeata Re: nazwisko dziecka IP: *.* 31.07.02, 11:28
          Kasiu, czy jesteś prawnikiem? Jeżeli tak to przepraszam za swoje wątpliwości i nie będę szukała więcej.Beaciany Niedowiarek
          • Gość: ruda Re: nazwisko dziecka IP: *.* 31.07.02, 13:23
            Jestem, chociaż mnie głowa dziś boli ale rano byłam bardziej kumata
            • Gość: eBeata Re: nazwisko dziecka IP: *.* 31.07.02, 13:46
              No to jeszcze raz dzięki. Fachowcowi wierzę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka