Dodaj do ulubionych

zwolnienie a macierzynski

IP: *.* 20.08.02, 09:14
Mam pytanko a propos zwolnienia lekarskiego - czy prawdajest, ze lakarz prowadzacy moze je wystawiac tylko do 38 tygodnia, a potem trzeba juz isc na macierzynski?Wcale nie usmiecha mi sie tracic tych cennych tygodni, ktore moglabym potem spedzic z dzieckiem. Czy wiecie o jakis sposobach, zeby to ominac?Jągo
Obserwuj wątek
    • Gość: sabcia Re: zwolnienie a macierzynski IP: *.* 20.08.02, 10:54
      To kobieta decyduje, czy określoną część urlopu macierzyńskiego chce wykorzystać przed porodem. Na pewno nie lekarz. Natomiast w kwestii zwolnienia lekarskiego - postaram się dowiedzieć czegoś więcej. Wydaje mi się, że ma to zwiazek z faktem, ze część lekarzy kieruje pacjentki po 38 tygodniu do szpitala, żeby tam czekały te dwa tygodnie (albo mniej oczywiście). Być moze z lekarskiego punktu widzenia ciąża po 38 tygodniu to stan chorobowy...
      • Gość: teq Re: zwolnienie a macierzynski IP: *.* 20.08.02, 19:45
        własnie wróciłam od lekarza. nie jest prawdą, że lekarz wystawia zwolnienie do 38 tygodnia ciąży, a potem musisz wziąć macierzyński.obecnie mam zwolnienie (obejmujące 4 tygodnie) do 39 tygodnia włącznie, a potem będę dostawała krótsze - tygodniowe.jeśli lekarz dba o pacjentkę, zawsze coś wymyśli ;-)ostatecznie zwolnienie nie musi pochodzić od ginekologa - tyle chorób czai się wokół, potrzeba tylko trochę wyobraźnipozdrawiamteq

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka