tea_time_5pm 07.12.06, 08:49 Hej, mam pytanie w imieniu koleżanki, którą właśnie zwolniono z pracy. Czy możliwe jest zwolnienie kobiety w ciąży i na urlopie wychowawczym w ramach tzw. zwolnień grupowych? Herbatka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tea_time_5pm Re: do mam - prawników 07.12.06, 13:56 Podnoszę wątek, może ktoś się wypowie...? Odpowiedz Link Zgłoś
martiks Re: do mam - prawników 07.12.06, 14:02 a jaki jest powod zwolnień grupowych? upadłość/likwidacja czy inne, np.restrukturyzacja? Odpowiedz Link Zgłoś
tea_time_5pm Re: do mam - prawników 07.12.06, 14:13 "Przyczyną wypowiedzenia jest likwidacja zajmowanego stanowiska, co wynika z planu redukcji zatrudnienia w Departamencie... na rok 2006" Podstawa prawna: art. 36 par. 1 Kodeksu pracy w związku z art.1 ust. 1 ustawy z 13 marca 2003. Łaa, chyba dobrze przytoczyłam Herbatka Odpowiedz Link Zgłoś
tea_time_5pm Re: do mam - prawników 07.12.06, 14:34 Ha! No to dziewczyna jest bez pracy A myślała, że będzie miała do czego wracać i jeszcze kilku prezesów "przeżyje" na wychowawczym... A tu się okazuje, że na wszystko jest sposób Lekko wkurzające jest to, że wywalają ludzi, którzy nawet nie generują firmie kosztów (a moze się mylę?). Cóż, trudno. Nie mam dla niej dobrych wieści. A tu przecież święta za pasem.... Herbatka Odpowiedz Link Zgłoś
martiks Re: do mam - prawników 07.12.06, 14:44 No zasadniczo kobieta w ciązy/na macierzynskim dalej jest chroniona w tym sensie, ze mozna jej wypowiedziec jedynie warunki pracy i placy (art. 5 ust. 5 powolanej wyżej ustawy). Wypowiedzenie definitywne możliwe jest w razie upadłosci/likwidacji pracodawcy. Odpowiedz Link Zgłoś