Dodaj do ulubionych

!!Pomocy - Jak wrócić do pracy po wychowawczym !!

IP: *.* 03.11.02, 20:44
2 grudnia chciałabym/muszę koniecznie wrócić do pracy (wisi nade mną groźba zwolnienia). Jutro wybieram się do pracodawcy, żeby złożyć podanie o przerwanie urlopu. W związku z tym mam kilka pytań.Wiem, że powinnam złożyć podanie najpóźniej na 30 dni przed planowanym powrotem do pracy. Niestety od dnia złożenia podania tj. od 4 listopada do dnia planowanego powrotu do pracy tj. 2 grudnia ten 30 dniowy okres nie będzie zachowany. Czy pracodawca może mi odmówić powrotu do pracy, ponieważ podanie zostało złożone zbyt późno, czy też wyrazi zgodę na powrót do pracy - ale nie od dnia 2 grudnia tylko np. od dnia 4 grudnia, albo dopiero po 1 stycznia?Może ktoś z Was mogłby przesłać mi wzór takiego podania?Sprawa jest dosyć pilna, ponieważ podanie muszę złożyć jak najszybciej = jutro.Niestety grozi mi zwolnienie z pracy i mam nadzieję, że w ten sposób uprzedzę pracodawcę. Pozdrawiam, i serdecznie dziękujęJoanka
Obserwuj wątek
    • Gość: olaz Re: !!Pomocy - Jak wrócić do pracy po wychowawczym !! IP: *.* 03.11.02, 20:56
      Nie znam Twojej sytuacji ale :- co do terminu powrotu to pracodawca może ale nie musi przyjać Cię przed upływem tych 30 dni, po upływie juz musi przywrócić pracownicę do czasu i nie może sobie powiedzieć żebyś wróciła np. od stycznia. To tyle o terminach.- druga sprawa to to iż pracownicy przebywajacej na urlopie wychowawczym nie można zwolnić (chyba że z jej winy lub w przypadku likwidacji zakładu lub zwolnień grupowych) natomiast taką, która wróciła po urlopie wychowawczym można zwolnić bez wiekszych problemów.Życzę powodzenia Ola
      • Gość: olaz Re: !!Pomocy - Jak wrócić do pracy po wychowawczym !! IP: *.* 03.11.02, 20:57
        Ojej,oczywiście pracodawca ma przywrócić do pracy a nie do czasuOla
      • Gość: joanka Re: !!Pomocy - Jak wrócić do pracy po wychowawczym !! IP: *.* 03.11.02, 21:06
        Dziękuję Olu,niestety w moim przypadku chodzi właśnie o likwidację stanowiska pracy.Jeśli szybko nie wrócę, to na moje miejsce zostanie zatrudniona/przekwalifikowana inna osoba, a ja dostanę wypowiedzenie w ramach zwolnień grupowych, lub też w ramach likwidacji stanowiska pracy.Joanka
    • Gość: joanka Re: !!Pomocy - Podanie o przerwanie urlopu wychowawczego !! IP: *.* 03.11.02, 21:20
      W zasadzie już wszystko wiem (dziękuję Olu).Potrzebuję jeszcze wzór podania o przerwanie urlopu wychowawczego i powrót do pracy.Czy ktoś z Was wie, jak takie podanie powinno wyglądać? A może ktoś mógłby mi wzór takiego podania przesłać na priva.Z góry dziękuję.Pozdrawiam,Joanka
      • Gość: altro1 Re: !!Pomocy - Podanie o przerwanie urlopu wychowawczego !! IP: *.* 03.11.02, 22:28
        Zastanów się jeszcze nad powrotem do pracy, bo jak olaz napisała osoby na urlopie wychowawczym nie można zwolnić, chyba że w razie likwidacji lub upadłości zakładu pracy, całego zakładu, a nie tylko stanowiska pracy.aga
        • Gość: joanka Re: !!Pomocy - Podanie o przerwanie urlopu wychowawczego !! IP: *.* 03.11.02, 23:49
          Altro1,niestety w ten sposób straciło pracę już kilka z moich koleżanek przebywających na urlopach wychowawczych... W tej chwili samo przebywanie na urlopie wychowawczym nie jest już wystarczającą ochroną przed zwolnieniem dla pracownika.Likwidacja stanowiska pracy może być chyba podciągnięta pod zwolnienia grupowe, a to już nie jest żadną przeszkodą dla pracodawcy do zwolnienia....Chciałabym się łudzić...
          • Gość: altro1 Re: !!Pomocy - Podanie o przerwanie urlopu wychowawczego !! IP: *.* 04.11.02, 19:58
            Ja będę sie upierać przy twierdzeniu, że osoby na wychowawczym nie mozna zwolnić, nawet w ramach zwolnień grupowych czy w razie likwidacji stanowiska pracy. Jedynym wyjątkiem jest moim zdaniem likwidacja lub upadłość ZAKŁADU PRACY, a nie likwidacja stanowiska pracy. Ja na miejscu zwolnionych koleżanek poradziłabym sie najpierw PIP, a potem poszła do sądu pracy.aga
            • Gość: Patyk Re: !!Pomocy - Podanie o przerwanie... - do Altro IP: *.* 06.11.02, 13:34
              Altro, a ja doradzilabym Ci nie dezinformowac Joanki odnosnie mozliwosci wypowiedzenia umowy o prace na urlopie wychowawczym. Wystarczy przeczytac art. 10 ustawy o szczegolnych zasadach rozwiazywania z pracownikami stosonkow pracy z przyczyn dotyczacych zakladu pracy [...](ustawa o tzw. zwolnieniach grupowych) i niestety juz wiadomo, ze pracodawca moze wypowiedziec umowe o prace na urlopie wychowaczym rowniez, gdy wypowiedzenie to nie jest tzw. zwolnieniem grupowym, a indywidulanym.Oczywsicie mozna isc do PiP-u po porade lub od razu do sadu pracy, ale po co narazac sie strate czasu i pieniedzy :what:Pozdr,Patyk
              • Gość: altro1 Re: !!Pomocy - Podanie o przerwanie... - do Altro IP: *.* 06.11.02, 22:49
                Przepraszam, mój błąd, rzeczywiście ja głupia cały czas myslałam o urlopie macierzyńskim, a nie wychowawczym. Ale myślę sobie, że warto jednak walczyć jeśli powody zwolnienia podawne przez pracodawcę są fikcyjne, a tak naprawdę nie ma on uzasadnienia dla zwolnień z ustawy o grupowych, i chodzi mu tylko o pretekst do pozbycia się kobiety na wychowawczym. agaP.S. Takie są skutki przebywania na urlopie wychowawczym, człowiek sie cofa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka