zumer 04.01.07, 11:47 czy prowadzac wlasna firme dostane od zusu jakies pieniadze idac na zwolnienie lekarskie?a za porod? a jak z maciezynskim? musze zaznaczyc, ze place preferencyjne zusy-czyli ok 250 zl prosze o pomoc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malgosiek2 Re: zasiłek chorobowy a własna firma 04.01.07, 11:59 Dostaniesz i zasiłek rehabilitacyjny i za L-4 też. Normlanie też otrzymasz macierzyński i pieniądze za niego. Tylko musisz opdrowadzać wszystkie składki. A co to zanczy preferencyjnie? Pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
f_anka Re: zasiłek chorobowy a własna firma 04.01.07, 14:54 no dostane maciezynski ...okolo 150 zl...zlodzieje...jak zyc w tym kraju... otworzylam firme zainwestowalam w nia 30 patykow-idzie mi do0brze i nie narzekam i zaszlam w ciaze z czego sie bardzo ciesze ale jesli chodzi o nasze panstwo to masakra...pozwolili mi polacic preferencyjne zusy ale za to jak ide na maciezynski to dostaje cale g.... to jest polityka prorodzinna!!! dlaczego nie dostane jakiegos procenta od swoich dochodow w firmie???jak pracowalam na panstwowej posadzie to zarabialam na reke ponad dwa patyki teraz zarabiam duzo wiecej i co???jak pojde na maciezynski dostane 150 zl...z czego bede zyla(jesli np jetsem samotna matka...)przeciez pracowac nie moge bedac na mciezynski... o matko....to wola o pomste do nieba! czy ktos moglby mi wyliczyc cyz jesli np zwieksze sobie zusy-bede placic np od 3000 to czy mi sie to oplaci-ile potem dostane maciezynskiego? czy nie zwiekszac bo i tak mi tyle jakby "nie oddadza"? prosze o pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
zumer Re: zasiłek chorobowy a własna firma 04.01.07, 12:25 preferencyjne tzn okolo 250 zl ja prowadze biuro architektoniczne jak zakladalam-formalnie od 1 listopada to mozna bylo na pierwsza dzialalnosc placic mniejsze zusy przez dwa lata- i taka deklaracje zlozylam-oczywiscie nie musze-moge placic normalne zusy-tylko musze to policzyc czy mi sie oplaca-bo to zalezy ile mam dostac pieniedzy za l4 a potem za maicezynski a pojecia nie mam jak to policzyc i co mi sie oplaca.. czy moj dochod ma wplywa na te zasilki czy to tylko zusy jakie place maja wplyw malgosiek jak masz pojecie to ratu-ozloce cie kobieto to drugie dziecko-wczenisje pracowalam na caly etat w urzedzie i mialam normalnie wszystkie prawa itd ale teraz mam dzialalnosc i bladego pojecia... Odpowiedz Link Zgłoś
zumer Re: zasiłek chorobowy a własna firma 04.01.07, 12:31 ten odnosnik ktory podalas juz wczesniej patrzylam ale tam wszystko jest o pracy u kogos a ja mam swoja firme i to jest inaczej... Odpowiedz Link Zgłoś
joanna796 Re: zasiłek chorobowy a własna firma 04.01.07, 17:14 Ja mam identyczny problem i nie moge sie nigdzie dowiedziec czy pobierając zasilek moge dalej rahunki wystawiac....nawet w zusie nie wiedza. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: zasiłek chorobowy a własna firma 04.01.07, 21:42 www.rodzic-pracownik.pl/pl/article/60/JAKIE_ZASILKI_PRZYSLUGUJA_OSOBOM_PROWADZACYM_DZIALALN OSC_GOSPODARCZA/ Odpowiedz Link Zgłoś
bobka4 Re: zasiłek chorobowy a własna firma 04.01.07, 21:55 Prowadziłam własną firmę i byłam na zwolnieniu w ciąży i później macierzyńskim, nie załapałam się na żadne preferencje, płaciłam około 750 zł wszystkiego. Zasiłek na zwolnieniu i urlopie dostałam ponieważ przez minimum 180 dni płaciłam nieobowiązkowe ubezpieczenie chorobowe, dla mnie to było około 30 pln/mies. Zasiłek macierzyński wyliczany był z podstawy do ub. społecznego- podana na str ZUS, powiedzmy 1300 zł z tego pobierany był podatek 19% i zaliczka na ub społeczne w wysokości około 18,5% kasy było niewiele jakieś 900 pln, nie mam pojęcia ile dokładnie bo nigdy nie dostałam go za pełny miesiąc. Podczas macierzyńskiego płaciłam jeszcze z tego pełną składkę zdrowotną ponieważ działalność była dalej prowadzona przez pełnomocnika - czyli możesz zarabiać. Odpowiedz Link Zgłoś
zumer Re: zasiłek chorobowy a własna firma 08.01.07, 11:42 bobka a czy pelnomocnikiem moze byc moj maz?ktory ma doslownie taka sama firme jak ja? i co? wtedy on wystawia faktury itd jako pelnomocnik?a czy jest mozliwosc zebys mi na adres gazetowy przyslala takie pelnomocnictwo z wymazanymi waszymi danymi...wiem troche duzo wymagam...ale gdybys mogla... i jeszcze jedno-jesli teoretycznie w maju pojde za zwolnienie to beda mi liczyli do zasilku chorobowego a potem do macierzynskiego srednia z 12 miesiecy tak? ale jesli ja mam firme od listopada 2006 a wczesniej mialam 4 miesiace bezskladkowe bo z koncem czerwca zwolnilam sie za porozumienie stron z pracy a te 4 miesiace czekalam na takie dofinasowanie z urzedu pracy a dokladnie z unii na rozpoczecie dzialalnosci-stad ten okres bezskladkowy. to jak beda mi to liczyc? chyba tylko ten okres od 1 listopada? bo zapewne z wczesniejszej pracy (gdzie zusy placono za mnie od kwoty 2500) juz nie dolicza do sredniej? kurcze dzis musze podjac decyzje czy zwiekszam swoje zusy czy nie...pomocy... Odpowiedz Link Zgłoś
zumer Re: zasiłek chorobowy a własna firma 08.01.07, 11:51 ok wlasnie sie dowiedzialam, ze dostane ok 900 zl za ew chorobowe a potem na macierzynskim to samo Odpowiedz Link Zgłoś
escribir Re: zasiłek chorobowy a własna firma 08.01.07, 19:30 zumer napisał: > ok wlasnie sie dowiedzialam, ze dostane ok 900 zl za ew chorobowe a potem na > macierzynskim to samo > niemozliwe- płacąc preferencyjny zus tyle nie dostaniesz, ponieważ: "Podstawę wymiaru zasiłku przysługującego ubezpieczonemu niebędącemu pracownikiem stanowi przeciętny miesięczny przychód, od którego opłacana jest składka na ubezpieczenie chorobowe, po odliczeniu kwoty odpowiadającej 18,71% podstawy wymiaru składek na to ubezpieczenie, z okresu 12 miesięcy kalendarzowych poprzedzających powstanie prawa do zasiłku." cytat ze strony ZUS www.zus.pl/swiadcze/zas003.htm Odpowiedz Link Zgłoś
zumer Re: zasiłek chorobowy a własna firma 09.01.07, 09:12 mozliwe podwyzszylam zusy oczywiscie po macierzynskim wrocic do preferencyjnych nie mozna ale...i tak mi sie to oplaca z roznych wzgledow Odpowiedz Link Zgłoś
escribir Re: zasiłek chorobowy a własna firma 09.01.07, 09:24 zumer napisał: > mozliwe > > podwyzszylam zusy > > oczywiscie po macierzynskim wrocic do preferencyjnych nie mozna ale...i tak mi > sie to oplaca z roznych wzgledow pamietaj ze do podstawy liczy sie średnia z 12 m-cy- tak więc podwyższenie skałdek np. na miesiac czy dwa przez zwolnieniem nie wiele daje. Odpowiedz Link Zgłoś
zumer Re: zasiłek chorobowy a własna firma 09.01.07, 09:59 dzieki za info wiem wiem...wszystko wyliczylam...ewentualne zwolenienie u mnie i tak wchodzi w gre od maja. ja mam firme od listopad-wiec musze pol roku ja prowadzic zeby dostawac zasilek chorobowy ech.. byle ciaza zdrowo przebiegla.. Odpowiedz Link Zgłoś