Dodaj do ulubionych

CIĄŻĄ a praca w drukarni?

17.01.07, 20:19
Pracuję w drukarni jako grafik komputerowy i jestem w ciąży...czy są jakieś
porzepisy mówiące o szkodliwości pracy na płód. Jestem w 2 miesiącu ciązy.Co
sądzicie o tym, czy taka praca jest szkodliwa czy nie?
Obserwuj wątek
    • eyes69 Re: CIĄŻĄ a praca w drukarni? 17.01.07, 21:24
      Ale grafik nie siedzi przy maszynie drukujacej, prawda???
      • graf19741 Re: CIĄŻĄ a praca w drukarni? 19.01.07, 17:28
        OWSZEM NIE PRZY MASZYNIE DRUKUJĄCEJ ALE W CAŁEJ DRUKARNI ŚMIERDZI
        FARBAMI...POZA TYM W SALI KOMPUTEROWEJ JEST WIELE KOMPUTERÓW - SILNE
        PROMIENIOWANIE- CO JEST PODOBNO SZKODLIWE NA CIĄZĘ
        • eyes69 Re: CIĄŻĄ a praca w drukarni? 19.01.07, 19:00
          Kobiety wciazy moga pracowac przy komputerze.
          Przepisy reguluja nawet to - 4h.

Nie wiem z jakimi farbami masz doczynienia i nie wiem jak reagujesz na nie.
          Ja nie widze przeciwskazan, bo smrodem sie nie zatrujesz, co najwyzej w glowie
          Ci sie zakreci.
          Ale o dokladne info spytaj sie lekarza.
        • graf19741 Re: CIĄŻĄ a praca w drukarni? 30.01.07, 15:21
          Dziękuję uprzejmie wszystkim za wypowiedzi...poszłam do lekarza i powiedziałam
          gdzie pracuję w jakich warunkach i odrazu natychmiast stwierdził: URLOP NA
          CAŁĄ CIĄŻĘ! OD ZARAZ! - w przeciwnym wypadku coś złego może zdażyć się z
          dzieckiem. Dodałam lekarzowi, że mój pacodawca chciał najpierw porozmawiać z
          BHP-owcem w sprawie skrócenia mi godzin pracy na 4(zgodziłby się gdyby BHPOWIEC
          w tym go utwierdził) a na kolejne wysyłać mnie np. na produkcję lub delegację,
          to Pani ginekolog załamała się i powiedziała mi ; ŻADEN BHP-OWIEC NIE MA PRAWA
          DO TAKICH OPINI...TO LEKARZ GINEKOLOG DECYDUJE O TYM! TAK WIĘC PRAWIE OD
          POCZĄTKU CIĄŻY JESTEM NA URLOPIE CO MIESIĄC DOSTAJĘ PO WIZYCIE KONTROLNEJ U
          LEKARZA GINEKOLOGA L4.
    • sous_sol Re: CIĄŻĄ a praca w drukarni? 19.01.07, 18:10
      Zdecydowanie odradzam. Promieniowanie komputera jest bardzo szkodliwe,
      dopuszcza się 5 h dziennie. A opary drukarskie - chyba sam wiesz, że to sama
      chemia, bardzo szkodliw związki. Mój chłopak też grafik dziwi się, że Ci nikt
      nie powiedział w miejscu pracy...

Uciekaj póki czassmile
    • azille Re: CIĄŻĄ a praca w drukarni? 19.01.07, 19:08
      Gdybyś pracowała przy maszynach drukujących nie powinnaś wdychać oparów z farb
      będąc w ciąży. To samo z jakimikolwiek emaliami (pracownia malarska).
      Natomiast jako grafik komputerowy nie sądze abyś znalazła ustawę która
      to reguluje bo teoretycznie nie masz styczności z farbami a z komputerem...
      Teoretycznie bo jak widać macie strasznie lichą klimatyzację, ja na Twoim
      miejscu zglłosiłabym się z problemem do lekarza.
      • azille Re: CIĄŻĄ a praca w drukarni? 19.01.07, 19:11
        Aha co do komputera, ponoć są firmy które w momencie kiedy zachodzisz w ciąże
        dają Ci monitor LCD zamaist CRT ale nie wiem czy jest to regulowane prawnie..?
        Nie chciałabym Cie obrazić ale nie przesadzajmy z tą pracą, nie sądzę aby
        promieniowanie było aż tak wielkie. Znam wiele dziwczyn siedzących w ciąży w
        pomieszczeniach z wieloma komputerami.
        • stokrotka-23 Re: CIĄŻĄ a praca w drukarni? 19.01.07, 20:22
          Witam,
          radzę Ci porozmawiać z lekarzem o problemie farb. Jestem chemikiem i wiem, że
          opary też mogą być szkodliwe. Nie sądzę jednak, żeby farby drukarskie były
          bardzo szkodliwe, ale to jednak związki chemiczne.
          Pozdrawiam
          stokrotka-23
          • mysz56 Re: CIĄŻĄ a praca w drukarni? 19.01.07, 22:31
            tak najlepiej porozmawiać z lekarzem nawet dlatego aby nie żyć w stresie i
            niepokoju -może czy nie zaszkodzi?ja np jestem bardzo wyczulona na ostre
            zapachy-miałam w schowku puszki z farbami i wrażenie że smród się z nich
            ulatnia przez nieszczelne zamknięcie,wyrzuciłam wszystko aby się nie stresować
    • inna213 Re: CIĄŻĄ a praca w drukarni? 22.01.07, 16:48
      Do tej pory współpracowałam z drukarniami i znam dobrze to środowisko. Wiem
      również, że jest na prawdę nie wiele drukarń gdzie na terenie zakładu nie czuć
      chemii. Moim zdaniem nie jest to przyjazne miejsce dla kobiety w ciąży. Przecież
      nie jesteś przez cały czas w swoim pokoju, poruszasz się po zakładzie,
      wychodzisz do toalety, na pewno też zdarza się, że konsultujesz prace przy
      maszynie a wszędzie niestety śmierdzi, (farba, rozpuszczalniki...)
      No chyba że to duży zakład z oddzielnym budynkiem biurowym - to zupełnie inna
      sprawa.
      Jeśli masz wątpliwości to nie ryzykuj . Z tego tez (między innymi) powodu jestem
      na zwolnieniu.
      Moja rada - porozmawiaj z lekarzem.
      • graf19741 CIĄŻĄ a praca w drukarni? 30.01.07, 15:24
        Dziękuję uprzejmie wszystkim za wypowiedzi...poszłam do lekarza i powiedziałam
        gdzie pracuję w jakich warunkach i odrazu natychmiast stwierdził: URLOP NA
        CAŁĄ CIĄŻĘ! OD ZARAZ! - w przeciwnym wypadku coś złego może zdażyć się z
        dzieckiem. Dodałam lekarzowi, że mój pacodawca chciał najpierw porozmawiać z
        BHP-owcem w sprawie skrócenia mi godzin pracy na 4(zgodziłby się gdyby BHPOWIEC
        w tym go utwierdził) a na kolejne wysyłać mnie np. na produkcję lub delegację,
        to Pani ginekolog załamała się i powiedziała mi ; ŻADEN BHP-OWIEC NIE MA PRAWA
        DO TAKICH OPINI...TO LEKARZ GINEKOLOG DECYDUJE O TYM! TAK WIĘC PRAWIE OD
        POCZĄTKU CIĄŻY JESTEM NA URLOPIE CO MIESIĄC DOSTAJĘ PO WIZYCIE KONTROLNEJ U
        LEKARZA GINEKOLOGA L4.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka