graf19741 17.01.07, 20:19 Pracuję w drukarni jako grafik komputerowy i jestem w ciąży...czy są jakieś porzepisy mówiące o szkodliwości pracy na płód. Jestem w 2 miesiącu ciązy.Co sądzicie o tym, czy taka praca jest szkodliwa czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eyes69 Re: CIĄŻĄ a praca w drukarni? 17.01.07, 21:24 Ale grafik nie siedzi przy maszynie drukujacej, prawda??? Odpowiedz Link Zgłoś
graf19741 Re: CIĄŻĄ a praca w drukarni? 19.01.07, 17:28 OWSZEM NIE PRZY MASZYNIE DRUKUJĄCEJ ALE W CAŁEJ DRUKARNI ŚMIERDZI FARBAMI...POZA TYM W SALI KOMPUTEROWEJ JEST WIELE KOMPUTERÓW - SILNE PROMIENIOWANIE- CO JEST PODOBNO SZKODLIWE NA CIĄZĘ Odpowiedz Link Zgłoś
eyes69 Re: CIĄŻĄ a praca w drukarni? 19.01.07, 19:00 Kobiety wciazy moga pracowac przy komputerze. Przepisy reguluja nawet to - 4h. Nie wiem z jakimi farbami masz doczynienia i nie wiem jak reagujesz na nie. Ja nie widze przeciwskazan, bo smrodem sie nie zatrujesz, co najwyzej w glowie Ci sie zakreci. Ale o dokladne info spytaj sie lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
graf19741 Re: CIĄŻĄ a praca w drukarni? 30.01.07, 15:21 Dziękuję uprzejmie wszystkim za wypowiedzi...poszłam do lekarza i powiedziałam gdzie pracuję w jakich warunkach i odrazu natychmiast stwierdził: URLOP NA CAŁĄ CIĄŻĘ! OD ZARAZ! - w przeciwnym wypadku coś złego może zdażyć się z dzieckiem. Dodałam lekarzowi, że mój pacodawca chciał najpierw porozmawiać z BHP-owcem w sprawie skrócenia mi godzin pracy na 4(zgodziłby się gdyby BHPOWIEC w tym go utwierdził) a na kolejne wysyłać mnie np. na produkcję lub delegację, to Pani ginekolog załamała się i powiedziała mi ; ŻADEN BHP-OWIEC NIE MA PRAWA DO TAKICH OPINI...TO LEKARZ GINEKOLOG DECYDUJE O TYM! TAK WIĘC PRAWIE OD POCZĄTKU CIĄŻY JESTEM NA URLOPIE CO MIESIĄC DOSTAJĘ PO WIZYCIE KONTROLNEJ U LEKARZA GINEKOLOGA L4. Odpowiedz Link Zgłoś
sous_sol Re: CIĄŻĄ a praca w drukarni? 19.01.07, 18:10 Zdecydowanie odradzam. Promieniowanie komputera jest bardzo szkodliwe, dopuszcza się 5 h dziennie. A opary drukarskie - chyba sam wiesz, że to sama chemia, bardzo szkodliw związki. Mój chłopak też grafik dziwi się, że Ci nikt nie powiedział w miejscu pracy... Uciekaj póki czas Odpowiedz Link Zgłoś
azille Re: CIĄŻĄ a praca w drukarni? 19.01.07, 19:08 Gdybyś pracowała przy maszynach drukujących nie powinnaś wdychać oparów z farb będąc w ciąży. To samo z jakimikolwiek emaliami (pracownia malarska). Natomiast jako grafik komputerowy nie sądze abyś znalazła ustawę która to reguluje bo teoretycznie nie masz styczności z farbami a z komputerem... Teoretycznie bo jak widać macie strasznie lichą klimatyzację, ja na Twoim miejscu zglłosiłabym się z problemem do lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
azille Re: CIĄŻĄ a praca w drukarni? 19.01.07, 19:11 Aha co do komputera, ponoć są firmy które w momencie kiedy zachodzisz w ciąże dają Ci monitor LCD zamaist CRT ale nie wiem czy jest to regulowane prawnie..? Nie chciałabym Cie obrazić ale nie przesadzajmy z tą pracą, nie sądzę aby promieniowanie było aż tak wielkie. Znam wiele dziwczyn siedzących w ciąży w pomieszczeniach z wieloma komputerami. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka-23 Re: CIĄŻĄ a praca w drukarni? 19.01.07, 20:22 Witam, radzę Ci porozmawiać z lekarzem o problemie farb. Jestem chemikiem i wiem, że opary też mogą być szkodliwe. Nie sądzę jednak, żeby farby drukarskie były bardzo szkodliwe, ale to jednak związki chemiczne. Pozdrawiam stokrotka-23 Odpowiedz Link Zgłoś
mysz56 Re: CIĄŻĄ a praca w drukarni? 19.01.07, 22:31 tak najlepiej porozmawiać z lekarzem nawet dlatego aby nie żyć w stresie i niepokoju -może czy nie zaszkodzi?ja np jestem bardzo wyczulona na ostre zapachy-miałam w schowku puszki z farbami i wrażenie że smród się z nich ulatnia przez nieszczelne zamknięcie,wyrzuciłam wszystko aby się nie stresować Odpowiedz Link Zgłoś
inna213 Re: CIĄŻĄ a praca w drukarni? 22.01.07, 16:48 Do tej pory współpracowałam z drukarniami i znam dobrze to środowisko. Wiem również, że jest na prawdę nie wiele drukarń gdzie na terenie zakładu nie czuć chemii. Moim zdaniem nie jest to przyjazne miejsce dla kobiety w ciąży. Przecież nie jesteś przez cały czas w swoim pokoju, poruszasz się po zakładzie, wychodzisz do toalety, na pewno też zdarza się, że konsultujesz prace przy maszynie a wszędzie niestety śmierdzi, (farba, rozpuszczalniki...) No chyba że to duży zakład z oddzielnym budynkiem biurowym - to zupełnie inna sprawa. Jeśli masz wątpliwości to nie ryzykuj . Z tego tez (między innymi) powodu jestem na zwolnieniu. Moja rada - porozmawiaj z lekarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
graf19741 CIĄŻĄ a praca w drukarni? 30.01.07, 15:24 Dziękuję uprzejmie wszystkim za wypowiedzi...poszłam do lekarza i powiedziałam gdzie pracuję w jakich warunkach i odrazu natychmiast stwierdził: URLOP NA CAŁĄ CIĄŻĘ! OD ZARAZ! - w przeciwnym wypadku coś złego może zdażyć się z dzieckiem. Dodałam lekarzowi, że mój pacodawca chciał najpierw porozmawiać z BHP-owcem w sprawie skrócenia mi godzin pracy na 4(zgodziłby się gdyby BHPOWIEC w tym go utwierdził) a na kolejne wysyłać mnie np. na produkcję lub delegację, to Pani ginekolog załamała się i powiedziała mi ; ŻADEN BHP-OWIEC NIE MA PRAWA DO TAKICH OPINI...TO LEKARZ GINEKOLOG DECYDUJE O TYM! TAK WIĘC PRAWIE OD POCZĄTKU CIĄŻY JESTEM NA URLOPIE CO MIESIĄC DOSTAJĘ PO WIZYCIE KONTROLNEJ U LEKARZA GINEKOLOGA L4. Odpowiedz Link Zgłoś