Dodaj do ulubionych

L-4 na dziecko

14.05.03, 12:37
Czy biorąc zwolnienie lekarskie w związku z chorobą dziecka dostanę
wynagrodzenie na takich samych zasadach jak w przypadku mojej choroby. Jestem
zatrudniona na czas określony do końca br.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kamyczek_edziecko Re: L-4 na dziecko 14.05.03, 14:11
      tak, dostaniesz. jest to zasiłek opiekuńczy i przysługuje w wysokości 80%
      podstawy wymiaru
      pozdr. kamyczek
      • olkamaz Re: L-4 na dziecko 07.08.03, 00:47
        oj a czy przypadkiem nie 100 %,?
        • zyna Re: L-4 na dziecko 07.08.03, 08:50
          Niestety tylko 80%, kiedyś było 100% ale się zmieniłosad(
    • cornelia75 Re: L-4 na dziecko 19.09.03, 06:05
      A ja wzięłam L-4 na dziecko,jak mały był w szpitalu - żeby być z nim przez całą
      dobę.A teraz mam problem z odzyskaniem pieniędzy,gdyż pani w ZUS-ie jest
      zdania,że skoro dziecko było w szpitalu to miało opiekę, więc po co brałam
      zwolnienie?Musiałam pisać wniosek z uzasadnieniem,że w czasie choroby dziecka
      NAPRAWDĘ NIE MIAŁ KTO SIĘ DZIECKIEM OPIEKOWAĆ!To jest według mnie CHORE!Mały
      był w naprawdę ciężkim stanie, zresztą nawet gdyby to była mniej poważna
      choroba połączona z pobytem w szpitalu i tak nie wyobrażam sobie zostawić go
      tam samego.Czekam już miesiąc na decyzję z ZUS-u i nadal nie wiem czy dostanę
      pieniądze za te 2 tygodnie.
      • cornelia75 Re: L-4 na dziecko 19.09.03, 06:11
        Dodam jeszcze,że kolejnym absurdem jest dla mnie fakt,że według prawa obecnie
        nam panującego rodzic dziecka do 2 roku życia dostaje L-4 ze szpitala.Jeśli
        natomiast dziecko hospitalizowane ukończyło 2 latka jest - według przepisów -
        na tyle dorosłe,by być w szpitalu SAME!A to,że mama czy tata jest tam z nim
        jest to wyłącznie ich dobra wola.Szpital nie wystawia w tym przypadku L-4 i
        wtedy pozostaje jedynie - nie wiem:zwolnić się z pracy całkowicie, brać urlop
        bezpłatny albo załatwiać zwolnienie "na lewo".
    • marta_i3 Re: L-4 na dziecko 25.09.03, 15:12
      Jest jedna różnica pomiędzy zasiłkiem chorobowym (czyli na siebie) a zasiłkiem
      opikuńczym (czyli na chore dziecko). W przypadku zasiłku chorobowego krótszego
      niż 7 dni za pierwszy dzień nie jest on wypłacany nawet w tej wysokości 80%.
      W przypadku opieki na dziecko każdy dzień jest płatny o ile oczywiście mieści
      się on w tych normach 60 dni i wieku dziecka.
      Marta
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka