Dodaj do ulubionych

renta rodzinna

19.05.07, 10:54
otrzymuje rente rodzinna bo caly czas sie ucze. czy rente dostaje do 25 roku.
urodzilam sie w 1984r czyli rente bede dostawac do 2009?????prosze o odpowiedz
Obserwuj wątek
    • greatwhite87 Re: renta rodzinna 27.05.07, 21:11
      witam postaram się choć troche odpowiedzieć na Twe pytanie, razem z moją
      dziewczyną mamy podobny problem ponieważ mieszkamy obecnie w Małopolsce ja
      studiuje w Krakowie a Ilona ukończyła teraz edukacje w liceum. Wspólnie
      planujemy wyjechać do Gdańska by tam zacząć studia tylko nie wiemy czy renta
      będzie jej przysługiwała jeśli będziemy mieszkać razem itd a co do Twego pytania:

Dzieci -własne, drugiego małżonka, przysposobione, które nie ukończyły 16 lat
      lub 25 lat w przypadku gdy się uczą. Renta rodzinna bez względu na wiek
      przysługuje dzieciom, które stały się całkowicie niezdolne do pracy przed
      ukończeniem 16 roku życia lub w trakcie nauki w szkole do ukończenia 25 roku
      życia. Jeżeli dziecko ukończy 25 lat na ostatnim roku studiów, prawo do renty
      przedłuża się do zakończenia tego roku studiów.

Prawo do renty rodzinnej dla dzieci po ukończeniu przez nie 16 roku życia zależy
      od tego czy dziecko się uczy. Prawo do renty mają dzieci, które uczą się w
      trybie: stacjonarnym, wieczorowym, zaocznym i korespondencyjnym w:
      - szkołach publicznych i niepublicznych o uprawnieniach szkół publicznych,
      szkołach wyższych państwowych i niepaństwowych działających na podstawie ustawy
      o szkolnictwie wyższym,
      - szkołach i seminariach prowadzonych przez kościół katolicki,
      - na kursach przysposobienia i doskonalenia zawodowego, prowadzonych w formach
      szkolnych lub pozaszkolnych trwających co najmniej 3 miesiące.
      Renta rodzinna przysługuje również dzieciom, które uczą się za granicą w
      szkołach podstawowych i wyższych oraz dzieciom, które za granicą uczą się języka
      obcego, na kursach trwających co najmniej 3 miesiące.

Proszesmilesmile jeśli będziesz coś wiedziała o zasadach przyznawania renty proszę o odp

• izaiwiktor Re: renta rodzinna 29.05.07, 14:24
        oczywiscie ze twojej dziewczynie bedzie renta wyplacana nadal. ja bylam mezatka
        i tez mi sie renta nalezala
      • izaiwiktor Re: renta rodzinna 29.05.07, 14:27
        nie martwcie sie bedzie ok. jezeli sie bedzie caly czas uczyc to nie widze
        przeszkod. dostawalam rente jak bylam mezatka i caly czas ja pobieram. jestem
        juz rozwodka. w czasi pobierania renty rowniez z kims mieszkalam i to nie ma
        nic do rzeczy. pozdrawiam. zamierzacie przeprowadzic sie do gdanska a ja akurat
        mieszkam w gdansku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka