ana-76 22.05.07, 19:27 chciałam wystąpić pierwszy raz o zasiłek rodzinny, dochodz którego roku jest brany w tej chwili pod uwagę i jak się wylicza W tej chwili jest nas pięcioro w domu, czy dochód dzieli się przez 4 czy 5 w tym przypadku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kajap1 Re: zasiłek rodzinny ??? 23.05.07, 20:46 Przy składaniu wniosku o zasiłek rodzinny brany jest pod uwagę dochód za 2005 rok i dzieli się go przez 5 jeśli jest was pięcioro. Nowy okres zasiłkowy zacznie się od września i wtedy będzie brany pod uwagę dochód za 2006r. Odpowiedz Link Zgłoś
iberka a jaki dochód? 21.06.07, 18:10 mam na myśli ten wyższy czy ten po odliczeniu podatku czyli tyle ile dostawałam na rękę? iza Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: a jaki dochód? 21.06.07, 18:19 Dochód taki, jaki wystawi Ci na zaświadczeniu Urząd Skarbowy. Musisz z US wziąć zaświadczenie o dochodach za właściwy rok i podzielić sobie przez 12mcy, następnie przez liczbę członków rodziny w gospodarstwie domowym - na osobę nie może przekroczyć 504zł na osobę. Liczona jest rodzina w sensie mąż (jak jest mąż to liczą się też jego dochody), żona, dzieci. Nie wlicza się dochodów rodziców czy teściów, rodzeństwa i nie bierze się ich do podziału dochodów. Odpowiedz Link Zgłoś
wegatka Aurinko, nie wprowadzaj Iberki w błąd 23.06.07, 22:58 Poprawka. Od dochodu wystawionego przez urząd skarbowy należy odliczyć wszystkie składki i podatek, zostaje wtedy kwota netto, którą należy podzielić przez 12 mies. i liczbę członków rodziny - jeśli wyliczona kwota nie przekroczy 504 zł, możesz śmiało składać wniosek, natomiast jeśli wyjdzie niewielkie przekroczenie, radzę udać się do MOPSU i poprosić o przeliczenie, ponieważ do zasiłku rodzinnego w inny sposób przeliczane są składki zdrowotne - jest to wyższa kwota, niż ta wykazana na zaświadczeniu z US, czyli na korzyść klienta. Tak się oblicza miesięczny dochód rodziny tylko wtedy, gdy po roku bazowym nie nastąpiły żadne zmiany w sytuacji dochodowej rodziny, tzn. nikt nie stracił pracy, ani nie podjął nowej. Jeśli zmiany nastąpiły, należy oprzeć się o aktualną sytuację, czyli uwzględnić dochód z nowego źródła, lub utracić go, jeśli nastąpiła utrata pracy, lub przejście na urlop wychowawczy. Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko nie wprowadzam w błąd 24.06.07, 19:31 Zaświadczenie z US które otrzymałam przedstawia kwotę netto więc nie muszę niczego odejmować. A co do podziału na 12 mcy i liczbę członków rodziny i kwoty 504zł to dokładnie tak napisałam. W ciągu ostatniego roku nastąpiła u mnie poważna zmiana jeśli chodzi o wysokość dochodów i niestety MOPS nie wziął tego pod uwagę, bo podpierają się obowiązującymi przepisami i nie ma znaczenia, że w chwili starania się o rodzinne miałam dochód nie przekraczający 504zł na osobę miesięcznie, bo zgodnie z zaświadczeniem z US za poprzedni rok zarobki miałam wyższe. W związku z tym rodzinne mi nie przysługuje. Niestety więc nie jest to prawdą, że jeśli nastąpiły zmiany to należy oprzeć się o aktualną sytuację, może my jako starający możemy się oprzeć o takie zmiany, ale i tak bez skutku, bo MOPS się o takie zmiany nie opiera. Odpowiedz Link Zgłoś
wegatka Re: nie wprowadzam w błąd 25.06.07, 17:33 aurinko napisała: > Zaświadczenie z US które otrzymałam przedstawia kwotę netto więc nie muszę > niczego odejmować. Wszystkie zaświadczenia z US jakie dotąd miałam w ręku przedstawiały dochód brutto, jeśli Twoje jest inne to zwracam honor > W ciągu ostatniego roku nastąpiła u mnie poważna zmiana jeśli chodzi o >wysokość > dochodów i niestety MOPS nie wziął tego pod uwagę, bo podpierają się > obowiązującymi przepisami i nie ma znaczenia, że w chwili starania się o > rodzinne miałam dochód nie przekraczający 504zł na osobę miesięcznie, Wszystko zależy od tego, jakiego rodzaju zmiana nastąpiła. Jeśli Twój obecny dochód jest mniejszy, bo zostały obniżone zarobki, a zatrudnienie od 2005 r (lub wcześniej) jest wciąż to samo, to faktycznie zasiłek rodzinny nadal Ci nie przysługuje, natomiast jeśli nastąpiła utrata źródła dochodu, czyli zwolnienie z pracy, lub zmiana pracy na inną, gorzej płatną, to MOPS ma obowiązek wziąć pod uwagę obecną sytuację dochodową. www.wrotamalopolski.pl/NR/rdonlyres/462ED533-3977-4024-93EC-B95C289B6389/233421/utratauzyskdochod.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
binkaa Re: nie wprowadzam w błąd 28.06.07, 11:25 ja z zasiadczeniami z US mam stały kontakt że tak powiem wszystkie uwzględniaja kwote netto moz ejak skladalas wniosek pisalas ze chcesz brutto? Odpowiedz Link Zgłoś
wegatka Re: nie wprowadzam w błąd 05.07.07, 22:37 A ja pracuję w sekcji świadczeń rodzinnych i przyjmuję wnioski Odpowiedz Link Zgłoś
binkaa Re: nie wprowadzam w błąd 28.06.07, 11:29 bo te zmiany dotycza w zasadzie tylko utraty pracy lub uzyskania pracy zmiana wyskosci zarobków nie ma nic do rzeczy Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: Aurinko, nie wprowadzaj Iberki w błąd 25.06.07, 14:25 Bardzo dziękuję , moje dochody to było zaledwie 9605 PLN, od tego podatki etc to 1800 pln ale miałam alimenty przez kilka mcy i stypendium. jeżeli będzie to kwota netto to mam szansę, jeśli owe 9605 to już szans nie mam. Natomiast straciłam pracę w sierpniu 2006 ale nie wiem czy będzie to brane pod uwagę w obecnej chwili gdy staram się o zasiłek jeszcze na obecny okres zasiłkowy. Tak czy inaczej serdecznie dziękuję za odpowiedź Iza Odpowiedz Link Zgłoś
binkaa Re: Aurinko, nie wprowadzaj Iberki w błąd 28.06.07, 17:27 oczywiscie skoro stracilas prace to jest utrata i twoje dochody z tego tytułu sa zerowe Odpowiedz Link Zgłoś
binkaa Re: Aurinko, nie wprowadzaj Iberki w błąd 28.06.07, 11:23 w zasw. z US jest juz kwota netto taka w sam raz do podzielenia Odpowiedz Link Zgłoś
iberka dostałam 28.06.07, 14:35 i chyba jednak nie jest to kwota netto, bo ja miałam 9605 +2400+ 600/12/2 i dostałam zasiłek i dodatek.....chyba nawet ten wyższy, bo 600PLN za 2 mce. Bardzo mnie to miło zaskoczyło. Sądzę ,że patrzą też na obecną sytuację, bo ja od sierpnia 2006 nie pracuję i nie mam dochodów, alimentów etc iza Odpowiedz Link Zgłoś
binkaa Re: dostałam 28.06.07, 17:12 oczywsicie skoro nie pracujesz to mas zutrate logiczne i wtedy mogłas miec nawet 100 tys a utrata to utrata Odpowiedz Link Zgłoś
binkaa Re: dostałam 28.06.07, 17:22 skoro nastapiła utrata dochodu to logiczne że mogłas zarobic i 100 tys a utrata to utrata i jest zero!! natomisat co do alimentow: Zasiłek nie przysługuje również jeśli osobie samotnie wychowującej dziecko nie zostało zasądzone świadczenie alimentacyjne na rzecz dziecka od jego rodzica, chyba że: - rodzice lub jedno z rodziców dziecka nie żyje, - ojciec dziecka jest nieznany, - powództwo o ustalenie świadczenia alimentacyjnego od drugiego z rodziców zostało oddalone, - sąd zobowiązał jednego z rodziców do ponoszenia całkowitych kosztów utrzymania dziecka i nie zobowiązał drugiego z rodziców do świadczenia alimentacyjnego na rzecz tego dziecka (chodzi m.in. o sytuację, kiedy rodzice rozstając się dzielą się wychowaniem dzieci np. jedno dziecko wychowuje matka, a drugie ojciec). Odpowiedz Link Zgłoś
binkaa Re: dostałam 28.06.07, 17:23 Wysokość zasiłku rodzinnego w okresie od 1 września 2006 r. do 31 sierpnia 2007 r.: - 48 zł na dziecko w wieku do ukończenia 5 roku życia, - 64 zł na dziecko w wieku powyżej 5 roku życia do ukończenia 18 roku życia, - 68 zł na dziecko w wieku powyżej 18 roku życia do ukończenia 24 roku życia. dodatek do zasiłku rodzinnego dla osoby prtzebywajacej na url.wychowawczym to 400 zł Odpowiedz Link Zgłoś
elaazm3 Re: zasiłek rodzinny ??? 21.06.07, 21:51 podobno jest taki kruczek prawny że zasiłek wychowawczy załatwia się jak już jest się na wychowawczym i wtedy dochód liczony jest z jednego rodzica bo osoba będąca na wychowawczym ma utracone zarobki pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: zasiłek rodzinny ??? 22.06.07, 01:24 elaazm3 napisała: > podobno jest taki kruczek prawny że zasiłek wychowawczy załatwia się jak już > jest się na wychowawczym Masło maślane, wychowawczy na wychowawczym... Odpowiedz Link Zgłoś
wegatka Re: zasiłek rodzinny ??? 23.06.07, 23:33 Nie taki znowu kruczek prawny Całkowicie zgodnie z przepisami osoba, która przechodzi na urlop wychowawczy może wnioskować o utratę dochodu i wtedy prawo do zasiłku rodzinnego i dodatków ustala się na podstawie dochodu drugiego rodzica. Dlatego osoby mające dochód większy niż 504 zł miesięcznie na osobę, nie posiadające prawa do pobierania zasiłku rodzinnego, wraz z przejściem na urlop wychowawczy mogą starać się o przyznanie zasiłku i dodatków. Odpowiedz Link Zgłoś