Dodaj do ulubionych

Ile dać w kopercie

06.07.07, 08:33
Wiem,że był już wątek podobny ale mi chodzi o konkrety.3lata temu dostaliśmy
od siostry męża na ślub około 900 zł na polskie (siostra mieszka w Anglii)we
wrześniu ona wychodzi za mąż a mój mąż chce jej dać taką samą kwotę aby się
nie obraziła, nasz dochód miesięczny wacha sie między 2 a 3 tys. mamy jedno
dziecko-dla mnie to dość spora kwota. Sama nie wiem, pomóżcie,ile byście
dały?.
Obserwuj wątek
    • sir.vimes Siostrze męża 06.07.07, 08:35
      raczej kupiłabym prezent - to na tyle bliska osoba , że pewnie znacie jej gust.
      A jeżeli to nie wchodzi w grę - dajcie na ile was stać, nie przejmując się
      konwenansami. Nie sądzę by się obraziła.
      • oklaska Re: Siostrze męża 06.07.07, 08:42
        Właśnie to taki typ,że może się obrazić sad
        • sir.vimes To słabo 06.07.07, 08:45
          W takim razie musisz zdecydować czy w ogóle obchodzi cię to, ze się obrazi.
          Jak jej nie lubisz - nie przejmuj się. Jeżeli do tego ona cię nie lubi - to i
          tak cie nie polubi, nawet jak jej dasz nie wiadomo jak dużo...
          Jesli będzie chciała skrytykować/obgadać - to i tak to zrobi wink

Zatem nadal radzę dać tyle ile możecie i nie wysilać się ponad stan.

• denea Re: To słabo 06.07.07, 08:50
            Zgadzam się z Sir.Vimes. Dajcie ile możecie. Ona mogła 900 zł i OK, ale chyba
            zdaje sobie sprawę z różnicy zarobków w Wlk. Bryt. a w Polsce ? I z różnicy w
            stopniu zamożności Waszym a jej ?
        • mamulinka2 Re: Siostrze męża 06.07.07, 08:47
          twoja wola co zrobisz, moja szwagierka to identyczny typ, my "oddalismy" to co
          dała żeby sie nie obraziła, a i tak jest obrazona, myślę więc że nie ma sensu
          się przejmować
    • koralik12 Re: Ile dać w kopercie 06.07.07, 08:47
      Nie patrzyłabym na to czy się obrazi tylko na to na ile mnie stać. Na pewno nie
      traktuje tych danych wam pieniędzy jako pożyczki ani inwestycji, więc uważam że
      nie powinniście się czuć zobowiązani do oddania takiej samej albo większej kwoty.
      Ja w waszej sytuacji dałabym 500zł + prezent (np lniany obrus, ostatnio taki
      kupowałam w prezencie ślubnym)
    • oklaska Re: Ile dać w kopercie 06.07.07, 08:51
      Dzięki kobitki smile
    • oklaska Re: Ile dać w kopercie 06.07.07, 09:45
      No dalej czekam na wasze sugestie smile
      • arienne07 Re: Ile dać w kopercie 06.07.07, 12:42
        Skoro to TAKI typ, to są dwie możliwości:
        -jak dasz 500, obgada was że jesteście dziady
        - jak dasz 900-1000, obgada tylko twoją sukienkę że dziadowskasmile)
        Zależy co cię bardziej "ubodzie". Ja może i przesadzam, ale dałabym 900 czy
        1000do równego rachunku. Przecież o ślubie zazwyczaj wiadomo kilka miesięcy
        wcześniej, to można jakoś odłożyć. A jak dasz mniej to cały czas się będziesz
        zastanawiać czy dobrze zrobiłaś. Parę stówek więcej za spokojne sumienie,
        że "oddałaś" i masz ją gdzieś.
    • zuzia412 Re: Ile dać w kopercie 06.07.07, 12:51
      Ja bym jednak dała prezent, skoro 1000 to dużo na waszą kieszeń (ja też uważam
      że to dużo). Zresztą w przeliczeniu z funtów na PLN to siostra wcale nie dała
      Wam tak dużo, bo raptem jakieś 150 funtów smile, no chyba że mało tam zarabiają.
      Uważam że za 500 zł można już kupić ładny prezent, np ekspres do kawy
      wysokociśnieniowy (są bardzo dobre w tej cenie), a do tego jakaś ekstra kawka.

• anika305 Re: Ile dać w kopercie 07.07.07, 14:02
      Daj na ile Cie stać i popieram,że lepiej w prezencie niż w gotówce. W Polsce
      wiecej chyba kupicie za 400-500 zł niż w UK. No bo jak dasz 900 zł, na co Cie
      nie stać, to co potem zęby w ścianę czy pożyczka? A może sie okazać, że
      dziewczynie i tak nie dopasujeszsmileBędzie Ci przykro i będziesz miała kredyt do
      spłacenia. a jak dasz mniej to może będzie Ci przykro jak sie jej nie spodoba
      ale przynajmniej kredytu nie będziesz spłacałasmile
      • aga1506 Re: Ile dać w kopercie 07.07.07, 14:43
        a Ja bym zrobiła tak kupiła jakąś ala srebrne pudełeczko ewentualnie cos w tym stylu na spód dała max.500zł a na to wysypała 1000 lub 100 jednogroszówek..... wystarczy w zupełności. Jeśli jesteś z okolic Katowic to moge jednogroszówek troszke zamienić wink mam całe pudełko.
        • alena30 Re: Ile dać w kopercie 07.07.07, 15:10
          Niektórzy to mają pomysły... cha cha. Ciekawe, co obdarowana by miała zrobić z
          tymi jednogroszówkami?? Ja uważam, żeby dać tyle, na ile Was stać. Przecież to
          nie o to chodzi, żeby liczyć kto co ile daje. Liczy się pamięć i gest. A jeżeli
          ktoś się ma o coś obrażać, to już problem tego, kto się obraża. Zupełnie nie
          rozumiem problemu.
          • aga1506 Re: Ile dać w kopercie 07.07.07, 15:51
            Pomysł oryginalny a ile ubawy!!!My tak zrobiliśmy na ślubie kuzyna..... byli bardzo zadowoleni a jednogroszówki można zachować albo po troszku wydawac My tak robimy smile
            • aniulekq Re: Ile dać w kopercie 09.07.07, 23:01
              Tych jednogroszówek się nie wydaje - to na szczęście żeby Wam pienążków nie
              zabrakło. Jak trzymam moje w takiej tubie z życzeniami.
              Co do tej kwoty o której piszesz, że dostaliście 900PLN czyli oni dali tak na
              dobrą sprawę ok 150 funtów. Pewnie wiesz, że w UK jest przelicznik 6zł=1funt
              więc możesz spokojnie dac 150zł bo oni tyle daliwink) A tak na serio to kupiłabym
              prezent - np. komplet sztucców
              • alena30 Re: Ile dać w kopercie 10.07.07, 07:52
                "Pewnie wiesz, że w UK jest przelicznik 6zł=1funt
                więc możesz spokojnie dac 150zł bo oni tyle dali "

Bzdura totalna!!
                • aniulekq Re: Ile dać w kopercie 10.07.07, 08:29
                  Jaka bzdura??? Może źle sformułowała ale tak jest - u nich 1 funt to jak u nas
                  1 zł, z tym, że 1funt=6zł. I na przykład my zarabiamy 1000zł a w UK 1000 funtów
                  czyli ok 6000zł na nasze polskie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka