Dodaj do ulubionych

Wychowawczy a likwidacja firmy

17.06.03, 21:15
Moj zakład pracy upadnie lecz nie wiadomo dokładnie kiedy (pół roku, rok).
Jestem na macierzynskim. Objeły mnie zbiorowe zwolnienia, więć po powrocie do
pracy czeka mnie zwolnienie. Zastanawiam się czy idąc od razu na wychowawczy
należy mi sie odprawa gdy firma zostanie likwidowana. Jak to dokładnie sie
odbywa. Czy ja mam po prostu tuż przed upadłoscią wrócić dostać wypowiedzenie
i odprawę? A jak nie wyczuję momentu. Doradzcie proszę. Może lepiej z pokorą
przyjąć wypowiedzenie i iśc na roczny zasiłek z urzedu pracy?
Obserwuj wątek
    • paulinapaulinapaulina Re: Wychowawczy a likwidacja firmy 18.06.03, 09:44
      nulusia napisała:

> Moj zakład pracy upadnie lecz nie wiadomo dokładnie kiedy (pół roku, rok).
      > Jestem na macierzynskim. Objeły mnie zbiorowe zwolnienia, więć po powrocie do
      > pracy czeka mnie zwolnienie. Zastanawiam się czy idąc od razu na wychowawczy
      > należy mi sie odprawa gdy firma zostanie likwidowana. Jak to dokładnie sie
      > odbywa. Czy ja mam po prostu tuż przed upadłoscią wrócić dostać wypowiedzenie
      > i odprawę? A jak nie wyczuję momentu. Doradzcie proszę. Może lepiej z pokorą
      > przyjąć wypowiedzenie i iśc na roczny zasiłek z urzedu pracy?

Wkradło się trochę chaosu w Twoją wypowiedź. Chyba jednak nie objęły Cię
      zwolnienia grupowe, skoro oczekujesz ... zwolnienia z pracy. wink Skoro jesteś
      aktualnie na urlopie macierzyńskim, a potem zamierzasz korzystać z
      wychowawczego, proponuję na razie realizować to, co sobie postanowiłaś. To, czy
      Twoje plany doczekają się realizacji, dziś trudno powiedzieć. Tak naprawdę nie
      masz wpływu na ewentualną upadłość czy likwidację zakładu pracy. Dopiero jeżeli
      dostaniesz wypowiedzenie lub inny dokument od pracodawcy, którego treść będzie
      dla Ciebie niezrozumiała, rzuć nowy post.
      Pozdrawiam.
      Paulina
    • mama_anka Re: Wychowawczy a likwidacja firmy 18.06.03, 15:05
      nulusia napisała:

> Moj zakład pracy upadnie lecz nie wiadomo dokładnie kiedy (pół roku, rok).
      > Jestem na macierzynskim. Objeły mnie zbiorowe zwolnienia, więć po powrocie do
      > pracy czeka mnie zwolnienie. Zastanawiam się czy idąc od razu na wychowawczy
      > należy mi sie odprawa gdy firma zostanie likwidowana. Jak to dokładnie sie
      > odbywa. Czy ja mam po prostu tuż przed upadłoscią wrócić dostać wypowiedzenie
      > i odprawę? A jak nie wyczuję momentu. Doradzcie proszę. Może lepiej z pokorą
      > przyjąć wypowiedzenie i iśc na roczny zasiłek z urzedu pracy?

Zgadzam sie z pauliną że troche niejasności w Twojej wypowiedzi. Przede
      wszystkim nie można wypowiedzieć - nawet na zasadzie zwolnień grupowych -
      umowyo prace kobiecie w ciaży albo na urlopie macierzyńskim. Można co najwyżej
      wypowiedziec jej dotychczasowe waruki pracy i płacy, ale nawet wtedy jeżeli
      powoduje to obniżenie wynagrodzenia, pracownikowi przysługuje dodatek
      wyrównawczy do końca okresu, w którym kobieta jest objęta szczególną ochroną
      stosunku pracy (obliczony według zasad ustalonych przepisami wydanymi na
      podstawie art. 297 kodeksu pracy).
      Co innego jesli zakład upadnie albo zostanie zlikwidowany (to jednak wymaga
      czasu i nie dzieje sie z dnia na dzień) - wówczas ta szczególna ochrona kobiet
      w ciąży i na urlopie macierzyńskim jest o tyle ograniczona, że rozwiązanie um.
      o prace może nastapić, ale pracodawca albo jest zobowiązany do innego
      zatrudnienia kobiety, albo przysługują jej określone świadczenia.
      Żadna ochrona nie przysługuje w sytuacji przebywania na urlopie wychowawczym,
      mało tego - urlop taki przysługuje tylko "pracownicy" - a momencie likwidacji
      firmy pracownica traci taki status (a zatem kończy sie urlop wychowawczy z
      chwilą likwidacji/upałosci firmy).
      Jesli jednak jeszcze nie dostałaś żadnego wypowiedzenia - ani pracy, ani
      warunków pracy i płacy - i spodziewasz sie że go dostaniesz po powrocie z
      urlopu macierzyńskiego, to przejście na urlop wychowawczy niczego tu nie
      zmieni. Będzie Ci tak czy owak przysługiwać odprawa, która na dzień dzisiejszy
      wynosi 1) jednomiesięcznego wynagrodzenie, jeżeli pracownik przepracował
      łącznie mniej niż 10 lat, 2) dwumiesięczne wynagrodzenia, jeżeli pracownik
      przepracował łącznie 10 lat, lecz mniej niż 20 lat, 3) trzymiesięczne
      wynagrodzenia, jeżeli pracownik przepracował łącznie 20 lat i więcej. Uwaga! te
      zasady zmieniają sie po 1 lipca br. a zatem jesli zwolnienie nastapi wg zasad
      zwolnień grupowych po 1 lipca, to będzie to wyglądało tak: 1) jednomiesięczne
      wynagrodzenia, jeżeli pracownik przepracował u danego pracodawcy mniej niż 2
      lata, 2) dwumiesięczne wynagrodzenia, jeżeli pracownik przepracował u danego
      pracodawcy 2 i więcej lat, jednak nie więcej niż 8 lat,
      3) trzymiesięczne wynagrodzenia, jeżeli pracownik przepracował u danego
      pracodawcy ponad 8 lat.

I tyle, w razie czego - pytaj dalej
      Pozdrawiam i życze spokojnego wychowywania dzieciątka
      mama_anka

• nulusia Re: Wychowawczy a likwidacja firmy 27.06.03, 20:17
        Dziękuję za wskazówki. Chciałam wyjaśnić, ze bedąc w ciąży byłam na liscie
        zwolnien grupowych jak i kilka moich koleżanek również spodziewających sie
        dziecka. Wszystkie byłyśmy na zwolnieniach lekarskich i od tamtej pory nie
        byłysmy w pracy. Kazdego dziwiło to. Dlatego po macierzynskim spodziewam sie
        zwolnienia z pracy. Zastanawiam sie na czym lepiej wyjdę. Czy iśc na zasiłek
        dla bezrobotnych czy na wychowawczy urlop. Dodaję ze firma upadnie lecz nie
        wiadomo kiedy. Czy będąc na wychowawczym należy mi sie wówczas(gdy będziemy
        upadać)odprawa i czy dostanę jeszcze kasę za okres wypowiedzenia z pracy. Czy
        wtedy w ogóle jest szansa wyrwać jeszcze pieniądze z upadającej firmy?
        >

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka