Dodaj do ulubionych

Orzeczenie ZUS o świadczeniu rehabil.

06.07.07, 21:03
Witam. Proszę o pomoc. Właśnie dostałam orzeczenie lekarza ZUS o przyznaniu
świadczenia rehabilitacyjnego. Chciałam zapytać się co dalej? Tzn. wiem że
muszę czekać na decyzję. Mój zakład zatrudnia więcej niż 20 pracowników czy
mimo to mam powiadomić księgową o takiej decyzji? Co dalej ze zwolnieniem?
Termin zasiłku chorobowego minął 3.07, termin porodu mam na 14.08 zwolnienie
aktualne do 24.07 natomiast świadczenie przyznane na 2 m-ce. Mój lekarz
prowadzący nie jest za bardzo zorientowany w tych przepisach i gdyby nie
zakład pracy nawet nie wiedziałabym co i kiedy złożyć do ZUS-u. Za wszystkie
porady z góry dziękuje.Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • babajagaa Re: Orzeczenie ZUS o świadczeniu rehabil. 06.07.07, 21:10
      Po pierwsze to lekarz nie powinien ci wystawic wiecej niz 182 dni zwolnienia i
      o tym tez zostaniesz powiadomiona przez ZUS,a swiadczenie chyba wyplacac
      powinien ci zaklad pracy skoro zatrudnia wiecej niz 20 osob i zus powinien
      zawiadomi zaklad pracy ze masz przyznany zasilek zehabilitacyjny.
    • joaska_29 Re: Orzeczenie ZUS o świadczeniu rehabil. 06.07.07, 21:17
      Sprawy mają się następująco:
      orzeczenie na pewno ZUS prześle do pracodawcy, ale trochę później niż
      zawiadomił Ciebie. Mnie też 182 dni upłynęły 3 lipca i do tego czasu miałam
      zwolnienie. Najpierw ZUS przesłał mi orzeczenie, wysłałam to faksem dla
      pracodawcy, a po dwóch tygodniach dopiero zostałam powiadomiona z ZUSU, że Oni
      orzeczenie wysłali do pracodawcy z datą 2 lipca. Więc dla spokoju wyślij to
      orzeczenie do firmy. Decyzji do dziś nie dostałam, ale to już formalność skoro
      w orzeczeniu jest przyznany zasiłek rehabilitacyjny. Zwolnienie automatycznie
      od 4 lipca w Twoim przypadku zmienia się w zasiłek rehabilitacyjny.
      Pozdrawiam smile
    • mmmona1 Re: Orzeczenie ZUS o świadczeniu rehabil. 06.07.07, 21:35
      Dziękuje. Tak myślałam że pewnie coś z tym zwolnieniem będzie nie tak i że to
      lekarz winien dopilnować tego. Ja też za późno zaczęłam tym się interesować bo
      też powinnam dopilnować swoich spraw w porę. Wyślę te orzeczenie dla swojego
      spokoju. Pozdrawiam.
      • mmmona1 Re: Orzeczenie ZUS o świadczeniu rehabil. 10.07.07, 10:22
        Witam Dzięki za komentarze. Mnie również wydaje się że Kajasz1 ma rację z tym
        zwolnieniem. Jest to rozsądne wyjaśnienie i ma swój cel (ZWOLNIENIE). Uspokoiłam
        się, nigdy dotąd nie miałam do czynienia z ZUS-em i nie byłam w takiej sytuacji.
        W ogóle ta druga ciąża to koszmar - jedyne pocieszenie że skończy się w sierpniu
        i wielkim i oczekiwanym szczęściem. Pozdrawiam.
    • gdynianka_11 Re: Orzeczenie ZUS o świadczeniu rehabil. 06.07.07, 21:41
      Zus na pewno wysłał w tym samym czasie orzeczenie do pracodawcy i do Ciebie,
      podobnie będzie z decyzją o przyznaniu zasiłku rehabilitacyjnego. Pracodawca
      nie powinien wypłacić Ci zasiłku rehabilitacyjnego dopóki nie otrzyma decyzji,
      a to niestety trwa. U mnie była taka sytuacja, że orzeczenie dostałam na
      początku czerwaca, natomiast decyzję o przyznaniu zasiłku dopiero na początku
      lipca, 182 dni minęło mi w połowie maja i za ten okres nie dostałam wypłaty -
      dopiero w tym miesiącu będę miała wyrównanie.
      Jeżeli chodzi o zwolnienia, to moim zdaniem lekarz powinien wypisywać druki
      zwolnienia także po 182 dniu, w końcu jest to zaświadczenie o Twojej
      niezdolności do pracy.
      Pozdrawiam
      • yola13 Re: Orzeczenie ZUS o świadczeniu rehabil. 06.07.07, 21:53
        gdynianka_11 napisała:

> Jeżeli chodzi o zwolnienia, to moim zdaniem lekarz powinien wypisywać druki
        > zwolnienia także po 182 dniu, w końcu jest to zaświadczenie o Twojej
        > niezdolności do pracy.

niestety moja droga ale nie masz racji, lekarz moze wystawiac L4 tylko do 182
        dnia zasiłku chorobowego, w momencie kiedy przychodzi orzeczenie lekarza
        orzecznika ZUS w sprawie ustalenia niezdolności do pracy i przyznania
        świadczenia wypisywanie L4 mija się z celem, bo zasiłku chorobowego i tak się
        nie dostaje(po to jest wypisywane L4) pozatym nie jest konieczne potwierdzanie
        przez lekarza prowadzącego niezdolności do pracy przy pomocy druku L4 bo tą
        niezdolnośc do pracy ustalił juz lekarz orzecznik przyznajac na 2 miesiace
        świadczenie rehabilitacyjne
        • silje78 Re: L4 po 182 dniach 03.08.07, 16:40
          moja lekarka powiedziała, że zwolnienie wypisuje do końca ciąży pomimo tego, że
          od 28 lipca mam przyznane świadczenie rechabilitacyjne.
    • joaska_29 Re: Orzeczenie ZUS o świadczeniu rehabil. 06.07.07, 21:49
      Mmmona1 : Jeżeli pracujesz w firmie zatrudniającej powyżej 20 osób to się nie
      martw - pensję/zasiłek reh. wypłacą Ci w terminie pensji, a potem rozliczą się
      z ZUSem. A zwolnienie lekarsie po 182 dniach automatem zamienia się w zasiłek i
      własciwie lekarz nie powinien wystawić Ci zwolnienia dalj jak do 3 lipca.
      Tak więc nie martw się, na pewno kasę wypłaca Ci w terminie!
      • kajasz1 Re: Orzeczenie ZUS o świadczeniu rehabil. 06.07.07, 23:15
        Ja wlasnie złożyłam dokumenty do ZUS-u o przyznanie zasiłku rehailitacyjnego i
        z tego co się dowiedziałam od osoby odpowiedzialnej za tą działkę, lekarz musi
        wystawić po 182 dniach zwolnienie gdyż dokument ten usprawiedliwia nieobecność
        w pracy .Samo przyznanie zasiłku rehabilitacyjnego daje nam pewność,że
        dostaniemy pieniążki za okres czasu od 182 dnia zwolnienia do porodu, a tak
        czy tak musimy w jakis sposób potwierdzić że nasze nie przyjście do pracy nie
        jest spowodowane leniem tym bardziej że zdarza się że przyznanie zasiłku
        opóźnia się lub dokumenty dochodzą długo po upłynięciu 182 dni naszego
        zwolnienia.Tak więc zwolnienie trzeba mieć zaś sam fakt przyznania zasiłku jest
        konieczny do "działań" finansowo-rozliczeniowych pomiędzy zus-firma-
        pracownik.Pozdrawiam
        • yola13 Re: Orzeczenie ZUS o świadczeniu rehabil. 06.07.07, 23:42
          czyli tym sposobem moja kadrowa i pani w Zusie oraz lekarz wszyscy sa
          nienormalni bo twierdza ze po 182 dniach zasiłku chorobowego nie wystawia się
          juz L4, natomiast dokument o przyznaniu świadczenia rehabilitacyjnego oprócz
          osoby zainteresowanej dostaje równiez pracodawca, to tak na marginesie, wiec
          pracodawca nie moze powiedziec ze nie zna powodu nie pojawienia sie w pracy
          swojego pracownika, nie wiem z kim rozmawiałas w ZUSIE ale napewno nie z osoba
          kompetentną
          • kajasz1 Re: Orzeczenie ZUS o świadczeniu rehabil. 07.07.07, 00:01
            Nie wiem czy są normalni czy nie ale nie dalej jak wczoraj byłam w ZUS-sie i
            składałam dokumeny w okienku opatrzonym napisem zasiłki
            chorobowe ,rehabilitacyjne, rentowe. Osoba która je przyjmowała miała
            przyczepioną plakietkę z napisem iż jest to pracownik od właśnie takich spraw
            czyli nie była to sprzątaczka.Jestem osobą bardzo skrupulatną i konkretną a
            nie jakimś tam oszołomem więc wiem o co pytałam i co mi ta osoba
            odpowiedziała.Przyznanie zasiłku rehabilitacyjnego nie jest pewnikiem lub tez
            to że dokument o przyznaniu go dotrze na czas czyli do końca trwania
            chorobowego czyli 182 dni do zakładu pracy.Jeśli nie dotrze to co ,masz zamiar
            wybrać się do pracy na ten czas czy telefonicznie uświadamiać panią w kadrach
            że na pewno go dostaniasz ,a może mąż Ci wypisze zwonienie?To ,że dostaniesz
            zasiłek świadczy o tym ,że ZUS ma zamiar nadal finansować twoją nieobecność w
            pracy jeśli nie to nie dostaniesz kasy za ten okres i tyle.A jeśli po 182
            dniach wystąpią jakieś komplikacje a zus nie przyzna ci zasiłku to co pójdziesz
            do pracy czy może zwolnisz się bo 182 dni są przekroczone i nie można wytawiać
            zwolnienia?
            • gdynianka_11 Re: Orzeczenie ZUS o świadczeniu rehabil. 07.07.07, 10:24
              Jest dokładnie tak jak piszesz Kajasz. I to, że lekarz nadal wystawia
              zwolnienie wcale nie jest bez sensu - przeciez podczas wypłacania zasiłku
              rehabilitacyjnego stan faktyczny może się zmienić, a druga sprawa to, o czym
              piszesz - tzn. usprawiedliwienie nieobecności w pracy.
              • binkaa Re: Orzeczenie ZUS o świadczeniu rehabil. 10.07.07, 11:32
                z tym ze czesc lekarzy wlasnie nie wystawia L4 po upływie 182 dni
                kieruja sie wytycznymi zusu
            • binkaa Re: Orzeczenie ZUS o świadczeniu rehabil. 10.07.07, 11:30
              tez teraz skladalam wniosek
              i zostalam poinformowana ze po otrzymaniu decyzji i skonczeniu 182 dni L4
              mam nie brac juz L4 od lekarza bo i tak wg zusu bedzie odmowne
              a pracodawca na podstawie decyzji wyplaci mi zasiłek rehab. i te nieobecnosci
              sa usprawiedliwione
            • binkaa Re: Orzeczenie ZUS o świadczeniu rehabil. 10.07.07, 11:34
              zwolnienie nalezy brac do momentu az zaklad pracy nie dostanie decyzji zus
              natomiast opóźnienia wynikaja z tego ze za poźno skalda sie wniosek do zusu
              jesli zlozy sie w terminie nie ma opóźnień
        • margo8282 Re: Orzeczenie ZUS o świadczeniu rehabil. 02.08.07, 16:01
          witam serdecznie, widzę że masz pojęcie o temacie, dlatego chciałam prosić o
          pomoc. także jestem na zwolnieniu i mimo, że do 182 dni jeszcze mi brakuje,
          chciałabym się dowiedzieć co mam zrobić tzn- czy to zus mi coś przyśle, czy mam
          wcześniej sama do niego iść, (o dalsze l4 już nie pytam), jak wygląda
          orzeczenie lekarskie- na podstaie czego jest przyznawane- stawiasz się sama czy
          przedstawiasz dokumentację, czy można go nie dostać?
          generalnie jak to się załatwia, bo szukam na forum i jakoś znaleźć nie mogę,
          więc będę wdzięczna za pomoc. pozdrawiam
          • aurinko Re: Orzeczenie ZUS o świadczeniu rehabil. 02.08.07, 17:40
            margo8282 napisała:

> witam serdecznie, widzę że masz pojęcie o temacie, dlatego chciałam prosić o
            > pomoc. także jestem na zwolnieniu i mimo, że do 182 dni jeszcze mi brakuje,
            > chciałabym się dowiedzieć co mam zrobić tzn- czy to zus mi coś przyśle, czy
            mam
            >
            > wcześniej sama do niego iść, (o dalsze l4 już nie pytam), jak wygląda
            > orzeczenie lekarskie- na podstaie czego jest przyznawane- stawiasz się sama
            czy
            >
            > przedstawiasz dokumentację, czy można go nie dostać?
            > generalnie jak to się załatwia, bo szukam na forum i jakoś znaleźć nie mogę,
            > więc będę wdzięczna za pomoc. pozdrawiam

Na 6 tygodni przed upływem 182 dni zwolnienia pobierasz druki z ZUSu (albo
            pobiera je Twój pracodawca), wypełniasz Ty swoją część, jeden druk dajesz
            lekarzowi do wypełnienia, jeden też wypisuje pracodawca. Komplet tych
            dokumentów oddaje się do ZUSu i czeka na decyzję. Jeśli jesteś w ciąży, to
            najprawdopodobniej decyzja zapadnie zaocznie. Najpierw dostaniesz pismo
            informujące, że za L4 już nie będziesz miała płacone (od 183 dnia zwolnienia)
            ale dopóki nie będzie decyzji, bierz nadal zwolnienie bo będzie ono Twoim
            usprawiedliwieniem nieobecności w pracy. Zasiłek rehabilitacyjny dostaniesz na
            miesiąc, dwa lub trzy, i zostanie on przerwany w dniu porodu (wtedy
            przechodzisz na macierzyński). Jeśli nie jesteś w ciąży, to sorry smile Wtedy może
            to ciut inaczej wyglądać.
            • margo8282 Re: Orzeczenie ZUS o świadczeniu rehabil. 03.08.07, 13:35
              serdeczne dzięki aurinko. pozdrawiam!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka