Dodaj do ulubionych

Ksiega wieczysta

15.07.07, 07:37
Witam, posiadam mieszkanie splodzielcze wlasnosciowe i kupujac je w 2003 roku
nie malo ksiegi wieczystej, a ja jej nie zakladalam, a slyszalam cos ze kazde
mieszkanie powinno je posiadac. Czy ktos moze mi to wyjasnic o co chodzi z
tymi ksiegami wieczystymi. Dzieki
Obserwuj wątek
    • iziula1 Re: Ksiega wieczysta 15.07.07, 14:08
      Przy spółdzielczym własnościowym prawie do lokalu mieszkalnego nie masz
      obowiązku założenia księgi wieczystej.
      Możesz teraz ustanowić prawo odrębnej własności lokalu, w tym celu idz do
      spółdzielni i dowiedz się jak to zrobic i wtedy zakładasz obowiazkowo księge
      wieczystą i ustanawiasz, o ile chcesz hipoteke.
      Prawo odrębnej własności do lokalu mieszkalnego powstaje nie z mocy prawa a
      jedynie na wniosek osoby zainteresowanej.
      Pozdrawiam

• silje78 Re: Ksiega wieczysta 15.07.07, 16:28
        znajomość prawa chyba wyniosłaś z bajek dla dzieci... (do iziuli)
        załozenie ksiegi wieczystej nie jest niczyim obowiązkiem. jest
        jednak "elementem" zabezpieczajacym właściciela nieruchomości. w tej chwili
        załozenie księgi kosztuje ok 260zł więc warto to zrobić. jeżeli masz założoną
        ksiegę wieczystą na nabytą nieruchomość nikt nie jest w stanie podważyć twojego
        prawa do posiadanego lokalu. poza tym gdybyś chciała mieszkanie sprzedać to
        lepiej mieć k.w. nie wiem czemu koleżanka iziula miesza w to hipotekę, skoro
        jest to obciażenie lokalu długiem finansowym, a o tym nie było mowy w twoim
        pytaniu. faktem jest tylko to, że gdybyś chciała wziaść kredyt pod hipotekę
        tego mieszkania to k.w. musi być. jeśli chodzi o wyodrębnienie lokalu z części
        wspólnej odbywa sie ono w momencie zakupu a nie zakładania ksiegi wieczystej. w
        umowie kupna-sprzedaży jest przecież wyszczególnione którego lokalu ona dotyczy.
        do poczytania:
        www.money.pl/banki/poradniki/artykul/warto;zaczekac;czyli;co;dalej;z;ksiega;wieczysta;i;hipoteka,115,0,131187.html
        • iziula1 Re: Ksiega wieczysta 15.07.07, 17:26
          Silie, ja rozumiem ze sie nudziszsmile))

Piszesz w swoim pierwszym poście o własnosciowym prawie do lokalu mieszkalnego
          które jest ograniczonym prawem rzeczowym-prawo spółdzielcze art.223par1

Co do księgi wieczystej odsyłam do ustawy Dz.U.82 NR 19 POZ 147.
          Własnościowe prawo do lokalu mieszkalnego staje sie prawem rzeczowym w momencie
          jego powstania,niezaleznie od wpisu do ksiegi wieczystej. Prawo to jako prawo
          rzeczowe (ograniczone - przypominam) może być wpisane do księgi wieczystej ale
          też nie ma takiego obowiazku. Wpis taki jednakże może chronić nabywce w
          sytuacji gdy zbywca nie był osoba uprawniona lub wyłącznie uprawniona.

Pozdrawiam i życze więcej spokoju bo do terminu porodu masz jeszcze dalekosmile

Iza

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka