Dodaj do ulubionych

Marysia nie Maria

03.08.07, 09:16
Orientujecie się czy można dziecko zarejestrować jako Marysię - nie Marię?
Obserwuj wątek
    • maniusza Re: Marysia nie Maria 03.08.07, 09:33
      wydaje mi się że nie..

a tak z ciekawości - sama mam na imię Maria - po co?

jako Maria sama będzie mogła decydowac czy chce żeby ją nazywać Marią czy
      Marysią. Ja miałam różne okresy - np na studiach zabiłabym każdego kto mnie
      nazwał Marysią. Mąż mnie poznał jako MARIĘ i tak też się do mnei teściowie
      zwracają.
      Teraz lubię być Marysią - mąż też się nauczył mnie tak nazywac smile
      • mamazulki Re: Marysia nie Maria 03.08.07, 09:41
        mi się bardzo podoba i Marysia i Maria ale problem nie tkwi we mnie tylko w
        moim mężu winksmilesmile on wolałby Marysię i tak z ciekawości zapytałam, ale
        generalnie masz rację - to dziecko w przyszłości powinno samo wybrać
        • beniusia79 Re: Marysia nie Maria 03.08.07, 09:43
          bez przesady. przeciez i tak wszyscy beda mala tytulowac marysia...
          • annakate Re: Marysia nie Maria 03.08.07, 09:46
            nie mozna rejestrować imion w formie zdrobniałej. Są imiona takie np. jak Magda,
            ktore sa samodzielnym imieniem i jednoczesnie zdrobnieniem, ale marysia do nich
            nie nalezy. A poza tym wyobraź sobie, że twoja córka za 40 lat bedzie profesorem
            i co- bedzie sie przedstawiać jako Marysia?
            • mamazulki Re: Marysia nie Maria 03.08.07, 10:01
              przyznaję Ci 100 % rację!
      • marysienka110 Re: Marysia nie Maria 03.08.07, 12:04
        tez mam kompleks Marysi.
        Akurat do Maria sa ladniejsze zdrobnienia.
        Na szczescie mieszkajac nie w polsce nie mam juz z tym takich zlych skojarzen.
    • melka_x Re: Marysia nie Maria 03.08.07, 09:56
      W teorii, czyli w świetle polskiego prawa nie. W praktyce zależy od urzędu,
      dziwniejsze imiona czy zdrobnienia rejestrowano.
      • dorcia1234 Re: Marysia nie Maria 03.08.07, 10:17
        moja mama we wszystkich dokumaetach miała wpisane imie Danusia -wynikało to z tłumaczenia tego imienia z języka niemieckiego bo urodziła sie na terenie Niemiec, babcia była tam na robotach. I poza całym urokiem tego imienia sprawiło nam ono wiele kłopotów, choćby z wyrabianiem przez nas, jej dzieci dowodów osobistych. Nadgorliwi urzędnicy poprawiali wpis na Danuta i musiałam dowód wyrabiać jeszcze raz, bo później byłby kłopot z jakimikolwiek sprawami urzędowymi. Tak więc takie zdrobniałe imię jest miłe ale niestety kłopotliwe
    • beniusia79 Re: Marysia nie Maria 03.08.07, 10:18
      a propos zdrobnien. podoba mi sie imie celina. wczoraj dowiedzialam sie, ze
      imie to jest zdrobnieniem od marceliny.... wczesniej nie wpadlabym na to smile
      • chipsi Re: Marysia nie Maria 03.08.07, 10:22
        Celina jest samodzielnym imieniem i posiada swoje zdrobnienia, np Cela smile
        • beniusia79 Re: Marysia nie Maria 03.08.07, 10:33
          tak, zostalo przyjete jako samodzielne imie. pochodzi jednak od imienia
          marcelina.
    • mamazulki Re: Marysia nie Maria 03.08.07, 10:27
      dzięki za pomoc. Mąż odpuścił winksmilesmilesmile.
      Miałam na studiach koleżanke Marysię i strasznie podobało mi się jej imię.
      Maria też jest piękne. Z imieniem dla chłopca nie mamy problemu jednogłośnie
      będzie to Mikołaj smile
    • kubona Re: Marysia nie Maria 03.08.07, 13:32
      nie wiem czy mozna w przypadku MArii - Marysi
      ale nasz syn w akcie urodzenia ma wpisane imie KUBA. zapytaliśmyc zy tak można
      na dowód podałam przykąłd 15 letniego chłopca który w tym samym urzedzie był
      rejestrowany z tym samym imieniem. panie sie zgodziły. jak do tej pory, przez
      dwa lata poprawiłam tylko dwie osoby które wpisały Jakub zamiast Kuba. i nie
      były to wazne i znaczące dokumenty
    • sta.ania Re: Marysia nie Maria 03.08.07, 14:34
      Maria i Marysia są super, też mam Marysię, już wieku szkolnym i czasami jestem
      naprawdę grubo zdumiona różnymi odmianami tego imienia przez szkolne koleżanki,
      np obecnie jest Mara - fajnie , a przeszliśmy już przez różne zdrobnienia, mnie
      się osobiście podoba nawet Mania, piszę nawet - gdyż wiele osób jakoś żle to
      kojarzy. Kiedyś miałam koleżnkę Marysię - nazywaliśmy ją Masza - dlaczego? już
      nie pamietam - ale stworzyc można wiele...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka