Dodaj do ulubionych

Tata na urlopie macierzyńskim

15.01.08, 18:03
Czy ojciec dziecka może skorzystać z urlopu macierzyńskiego (albo z
jego części), jeżeli prawo do niego nie przysługuje matce (bo nigdy
nie pracowała)?
Obserwuj wątek
    • klara_0204 Re: Tata na urlopie macierzyńskim 15.01.08, 19:15
      Ojciec może wykorzystać częśc urlopu macierzyńskiego. Niewykorzystaną częśc urlopu możesz przekazać ojcu dziecka dopiero po wykorzystaniu przez Ciebie 14 tyg. urlopu po porodzie.
      Innymi słowy matka wykorzystuje 14 tyg. urlopu po porodzie, a pozostały do wykorzystania urlop przekazuje ojcu dziecka.

      Art 180 KP (wycinek)
      § 5. Pracownica, po wykorzystaniu po porodzie co najmniej 14 tygodni urlopu macierzyńskiego, ma
      prawo zrezygnować z pozostałej części tego urlopu; w takim przypadku niewykorzystanej części urlopu
      macierzyńskiego udziela się pracownikowi-ojcu wychowującemu dziecko, na jego pisemny wniosek.
      § 6. Pracownica zgłasza pracodawcy pisemny wniosek w sprawie rezygnacji z części urlopu
      macierzyńskiego, najpóźniej na 7 dni przed przystąpieniem do pracy; do wniosku dołącza się
      zaświadczenie pracodawcy zatrudniającego pracownika-ojca wychowującego dziecko, potwierdzające
      termin rozpoczęcia urlopu macierzyńskiego przez pracownika, wskazany w jego wniosku o udzielenie
      urlopu, przypadający bezpośrednio po terminie rezygnacji z części urlopu macierzyńskiego przez
      pracownicę.
      Pozdrawiam,
      Ewa
      • madtea Re: Tata na urlopie macierzyńskim 15.01.08, 19:51
        czyli autorce postu należy odpisać: nie, nie może skorzystać, bo i ty nie masz
        prawa do urlopu macierzyńskiego, którego wykorzystanie choć w części jest
        warunkiem "tacierzyńskiego" wink
        • klara_0204 słusznie :) 15.01.08, 22:01

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się


Nakarm Pajacyka