chrabina111 14.04.08, 10:02 Co oznacza symbol " A" na zwolneniu lekarski, bo "B" to ciąża. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olakid Re: symbol "A"na zwolnieniu 14.04.08, 11:28 A - zwykła choroba B - ciąża C - pijackie Odpowiedz Link Zgłoś
chrabina111 Re: symbol "A"na zwolnieniu 14.04.08, 11:31 Czyli wystepujący na zwolnieniu symbol AB oznacza zwykłą chorobe w ciązy ? Odpowiedz Link Zgłoś
kinia.21 Re: symbol "A"na zwolnieniu 15.04.08, 11:46 Symbol A na zowlnieniu lekarskim oznacza nic więcej jak tą samą chorobę, która zaczęła się poprzednio, czyli jezeli masz przerwę między zwolnieniami, to na drugim zwolnieniu wpisują kod A, jeżeli choroba jest spowodowana tą samą chorobą co poprzednia, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: symbol "A"na zwolnieniu 14.04.08, 11:43 Naprawde istnieje kategoria dla pijakow?! Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: symbol "A"na zwolnieniu 15.04.08, 15:53 Nie, to nie jest "kategoria dla pijaków"- to oznaczenie, że osoba była nietrzeźwa i doszło np. do wypadku w pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
ewuncia.a Re: symbol "A"na zwolnieniu 14.04.08, 11:38 Nie spotkałam się z takim połączeniem tych symboli - od kiedy jestem w ciąży i zdarzało mi się iść na L-4 to lekarz zawsze wpisywał B. Odpowiedz Link Zgłoś
chrabina111 Re: symbol "A"na zwolnieniu 14.04.08, 12:19 no tak ale sama ciąza przeciez nie jest choroba i wystarczającym powodem do zwolnienia stad wydaje mi sie ze oprocz symbolu A powinien pojawic sie taki ktory de facto świadczy o chorobie Odpowiedz Link Zgłoś
ewuncia.a Re: symbol "A"na zwolnieniu 14.04.08, 12:28 Zdarzało mi się w ciąży bywać na L-4 . Lekarz zawsze wpisywał kod "B". Co do choroby - ona ma swoje oznaczenie statystyczne, które wpisuje się w osobnych krateczkach. Odpowiedz Link Zgłoś
aniatab Re: symbol "A"na zwolnieniu 14.04.08, 15:59 Dokładnie tak, a co więcej, Twój pracodawca widzi tylko symbol "B", nie widzi jaki jest kod Twojej choroby - to jest sprawa zusu a nie zakładu pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: symbol "A"na zwolnieniu 15.04.08, 15:55 Natomiast dla ZUS'u ważne jest, czy jesteś na ponownym zwolnieniu z powodu innej choroby, czy tej samej, co wcześniej. Mozna być na zwolnieniu- z powodu jednej choroby max. 182 dni, jeśli są to rózne choroby- dla każdej z nich liczy się te dni od nowa. Literka A oznacza, że zwolnienie jest z tego samego powodu, co wcześniej, brak literki- że to coś zupełnie nowego. Odpowiedz Link Zgłoś