Dodaj do ulubionych

zwolnienie po terminie porodu

23.04.08, 14:32
jak to jest?
podobno wtedy już się liczy macierzyński, ale czy oby na pewno?
Obserwuj wątek
    • 2grabka Re: zwolnienie po terminie porodu 23.04.08, 15:11
      no wlaśnie! ja tez dziś mam ostatni dzień zwolnienia, termin miałam na 20.04 ale
      poród się opóźnia..... dadzą mi jeszcze zwolnienie? A jeśli nie... trzeba kogos
      powiadomić? czy automatycznie zacznie się urlop?
      • siasiunia1 Re: zwolnienie po terminie porodu 23.04.08, 17:59
        jezeli jestes po terminie to zgłoś sie do lekarza internisty po zwolnienie. Wtedy nie będzie miała pierepałek z zusem który może stwierdzić ze wlasnie wzięłaś urlop macierzyński.
        • beatkaa32 Re: zwolnienie po terminie porodu 23.04.08, 18:04
          cześć, ja nigdzie się nie zgłaszałam i żadnych problemów z ZUS=em nie miałam; L4
          miałam do terminu, a potem ZUS zaczął "odliczać" macierzyński
          • siasiunia1 Re: zwolnienie po terminie porodu 23.04.08, 18:09
            do terminu porodu czy do porodu?
    • nikitka78 Re: zwolnienie po terminie porodu 23.04.08, 18:09
      nie. zgłoś się do swojego ginekologa lub internisty powinien
      przedłużyć Ci zwolnienie. Moja lekarka w "terminie" przedłużyła mi o
      tydzień i zaznaczyła, że jeśli nie urodzę w tym czasie to przedłuży
      o następny (wcześniejsze zwolnienie było na miesiąc).
    • scarlett.o-hara Re: zwolnienie po terminie porodu 23.04.08, 18:11
      Nie dajcie się wrobić. Nikt nie ma prawa was wysłać na macierzyński po terminie
      porodu bez waszej zgody. Nie ma takiego przepisu. Lekarz powinien wystawić dalej
      L4. Nawet jeśli będzie ono na parę dni, a wy w tym czasie urodzicie, to dopiero
      dzień porodu jest pierwszym dniem macierzyńskiego. Po prostu ZUS chce
      zaoszczędzić. Jeśli ginekolog nie chce wystawić, poproście swojego rodzinnego.
      Ja mam zwolnienie do 04.05., termin porodu mam na 10.05. i jeśli po tym dniu nie
      urodzę na pewno nie dam sie wrobić w macierzyński. Moja kadrowa nawet o tym mi
      przypomniała. Pozdrawiam.
    • dudek1980 odpowiedź + uwaga do do admina 24.04.08, 08:42
      Wklejam niżej to co wcześniej wpisał mój mąż, a co z kolei admin
      wspaniałomyślnie przeniósł na forum o którego istnieniu nie mam pojęcia ani ja
      ani pewnie inne dziewczyny pytające średnio o tę kwestię co dwa tygodnie!!! Może
      szanowny admin/ka wkleiłaby link do tego forum tj. Prawo i pieniądze choć np:w
      główce strony Ciąża i poród(albo wyciągnął ten watek - L4 i macierzyńskim na
      zewnątrz tj . na początek forum??), a nie usuwała wszystko co zahacza o
      cokolwiek innego niż nudności i parcie? WW. kwestia jest bardzo WAżNA punktu
      widzenia ciężarnych które są robione... wszyscy wiedzą w co przez nieznajomość
      przepisów i pozbawione tak cennych dni z dzieckiem na macierzyńskim

Otóż moje drogie:
      Kompletna bzdura! Jedyne przesłanki, jakie musisz spełnić, aby ubiegać się o
      zasiłek chorobowy lub (jeżeli zwolnienie jest krótkie) wynagrodzenie za czas
      choroby płacone przez pracodawcę określone są przepisami art. 4 i następnych
      ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i
      macierzyństwa (tj. Dz. U. z 2005 r., nr 31, poz. 267 ze zmianami).

Zasiłek chorobowy przysługuje ubezpieczonemu, który stał się niezdolny do pracy
      z powodu choroby w czasie trwania ubezpieczenia chorobowego.

Okres zasiłkowy nie może przekroczyć łącznie okresu niezdolności, wynoszącego
      między innymi w przypadku ciąży, 182 dni.

Jeżeli bowiem okres ten będzie większy niż 182 dni nieprzerwanego okresu
      zasiłkowego (mówiąc inaczej tzw. ciągiem lub z dopuszczalnymi przerwami), to po
      tym terminie tj. 182 dni zasiłek chorobowy nie przysługuje. Po spełnieniu
      określonych warunków, z których
      najważniejszym jest dalsza niezdolność do pracy, ubezpieczonej przysługuje za to
      świadczenie rehabilitacyjne.

Tak więc, jeżeli istnieje niezdolność do pracy(problemy ciążowe)nawet w 39 tyg
      czy 40 tyg., to psim obowiązkiem lekarza jest do czasu upływu 182 dni
      wystawienie ZUS ZLA (dawniej - L4), chyba że nastąpił już FAKTYCZNY poród, to
      sytuacja uprawnia do wystąpienia do pracodawcy z wnioskiem o urlop macierzyński,
      do którego po spełnieniu określonych warunków przysługuje zasiłek
      macierzyński.Jeśli np: 39 tyg to już powyżej 182 dni to trzeba wtedy starać się
      o rehabilitacyjne - ale jeśli nie to nic prostszego- kolejne zwolnienie Zresztą
      nie wiem czy wiecie ale jest nawet specjalny kod choroby nazywanej "przenoszoną
      ciążą" który można na takie zwolnienie wpisać smile)))Kod wg Międynarodowa
      klasyfikacja chorób i problemów zdrowotnych ICD-10 (stosowana właśnie dla
      opisywania naszych chorób!!!)to 048 - Ciąża przenoszona.
      LEKARZ NIE MOżE WAM TEGO ODMóWIć!poza tym - wcześniejszy macierzyński jak każdy
      urlop jest udzielany tylko na wasz wniosek!
      Z komentarza do kodeksu pracy:
      Rozkład urlopu(!!! - nie zwolnienia!!!) i data jego rozpoczęcia uzależnione są
      od dwóch okoliczności: wniosku pracownicy i przewidywanej daty porodu
      (określonej w zaświadczeniu lekarskim).
      Kobieta nie jest obowiązana do korzystania z urlopu macierzyńskiego przed
      porodem ( 180 § 3 kodeksu pracy). Na jej wniosek urlop macierzyński może być
      podzielony na dwie części, przedzielone porodem.
      Koniec cytatu
      Jakim prawem ktoś za Was decyduje że ma być macierzyński? To jest nasze prawo
      decydować czy go wykorzystamy czy nie!

Pozdrawiam,

Arek (mąż Kasi - 23tc wink))
      Tu pozdrawia sama Kasia i mam prośbę - jesli lekarz Wam odmówi zwolnienia
      poproście go o konkretną podstwę prawną (musi znać skoro odmawia) jego odmowy
      (oczywiście wcześniej cytując jak wyżej)Myślę, że jest to do sprawdzenia i
      udowodnienia mu, że to jego głupie widzimisię
      Dziewczyny nie dajmy się - dwa tygodnie to dla dzieciaczka (i Waszych kieszeni
      bo wychowawczy jest bez $$$) to naprawdę DUżO!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka