stazjana 21.05.08, 10:35 Mam pytanko do wszystkich wtajemniczonych Jestem w 7tc. i nie mam ubezpieczenia na życie. Słyszałam, że są ubezpieczenia, które wypłacają pieniążki za urodzenie dziecka, ale przyznam szczerze, że TOTALNIE nie jestem w temacie Proszę o rady. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gku25 Re: Jakie ubezpieczenie? 21.05.08, 11:52 Są takie ubezpieczenia. Nie wiem jak to wygląda, jak prywatnie się ubezpieczasz, bo ja zawsze miałam ubezpieczenie grupowe. W każdym razie zazwyczaj jest okres karencji (u nas to było 9 miesięcy), kiedy płacisz składki i żadne pieniądze ci się nie należą z tytułu ubezpieczenia. Ja otrzymałam kasę za pobyt w szpitalu na patologii ciąży i za pobyt w szpitalu, oraz oddzielnie za urodzenie dziecka. Podkreślam-opisałam na jakich zasadach podpisywała umowę moja firma, być może inni mają inne zasady. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: Jakie ubezpieczenie? 21.05.08, 12:57 w mojej polisie grupowej generali w wypadku ciazy okres karencji to 6 miesiecy. w pzu tez. wszystko zalezy od tego co dana firma wynegocjuje. na pozostale choroby i wypadki karencji juz nie mam. Odpowiedz Link Zgłoś
stazjana Re: Jakie ubezpieczenie? 21.05.08, 13:55 Buuu, no własnie, moja firma ubezpiecza pracowników w PZU, ale okrs karencji wysoni 3m- ce w przypadku osób nowo zatrudnionych a 9 w przypadku osób z dłuższym stażem... i tu pojawia się problem, bo ja należe do tej drugiej grupy. Ale słyszałam, że w PZY, biorąc indywidualne ubezpiecz okres karencji wynosi faktycznie 6 m-cy. jak tylko sprawdzę, napiszę. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Jakie ubezpieczenie? 21.05.08, 12:01 Ubezpieczenia NNW tez wypłacaja pieniadze z tytułu urodzenia dziecka ale często jest karencja kilkumiesieczna. Oznacza to że nie zawsze ubezpieczyciel wypłaci pieniadze jesli nie zostanie zachowana karencja. Odpowiedz Link Zgłoś
frag-ila Re: Jakie ubezpieczenie? 21.05.08, 12:54 Czy urodzenie dziecka to jest Następstwo Nieszczęśliwego Wypadku (NNW)?? Wątpię żeby ubezpieczyciel z tytułu ubezpieczenia NNW wypłacił jakies pieniądze za urodzenie dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Jakie ubezpieczenie? 21.05.08, 13:01 Tez mnie smieszyło ale w mojej polisie NNW jest punkt o wypłacie z tytułu urodzenia dziecka. Sa tez punkty tragiczniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: Jakie ubezpieczenie? 21.05.08, 13:07 szkoda, ze maz nie ma w swojej polisie kasy za urodzenie sie dziecka za to wszelkie inne sprawy, lacznie z wycieciem polipa z nosa kase daja. polipa moglby wyhodowac, bo niezle platny a malo szkodliwy))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: Jakie ubezpieczenie? 21.05.08, 12:55 to sa rozne polisy, ja mam twz. grupowke w miejscu pracy. za urodzenie dziecka dostane 1600. Odpowiedz Link Zgłoś
gibea Re: Jakie ubezpieczenie? 21.05.08, 13:26 Ubezpieczenia o których piszecie zazwyczaj są wyłącznie grupowe. oznacza to ze pracodawca musi ubezpieczac Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: Jakie ubezpieczenie? 21.05.08, 13:35 gibea napisała: > Ubezpieczenia o których piszecie zazwyczaj są wyłącznie grupowe. > oznacza to ze pracodawca musi ubezpieczac nie musi. przystapienie do grupieczenia jest indywidualna sprawa kazdego pracownika. sa rozne polisy, kazdy moze wybrac, pieniazki placimy dobrowolnie, sami. pracodawca jedyne co "daje" to pozwolenie pracownikowi z dzialu plac na zajmowanie sie tym w godzinach pracy ( a ubezpieczyciel placi takiej pani dodatkowe pieniadze od kazdej polisy). kase za porod mozna miec rowniez z tytulu innych ubezpieczen, nie tylko grupowych. na rynku jest bardzo szeroka gama polis. Odpowiedz Link Zgłoś
tarja30 pytanie 21.05.08, 13:45 Nie pracuje,jestem zarejestrowana jako bezrobotna i tam tez ubezpieczona czy z tego ubezpieczenie naleza sie jakies pieniadze za urodzenie dziecka? Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: pytanie 21.05.08, 13:49 mowisz o zwyklym ubezpieczeniu zdrowotnym? czy tez obecnie panstwo funduje bezrobotnym polisy? jesli to pierwsze, to nalezy Ci sie jedynie becikowe. wysokosc tego giertychowskiego spadku zalezy od Twoich i meza/partnera dochodow. Odpowiedz Link Zgłoś
marta2202 Re: pytanie 21.05.08, 13:56 Szczerze to toważystwa ubezpieczeniowe niechętnie ubezpieczają kobietę w ciaży, a tu artykół www.ubezpieczeniaonline.pl/article.php?id=933 Odpowiedz Link Zgłoś
aniulekq Re: pytanie 21.05.08, 14:06 marta2202 napisała: > Szczerze to toważystwa ubezpieczeniowe niechętnie ubezpieczają > kobietę w ciaży zgadam się w 100% - sama obdzowniłam mnóstwo towarzystw zapytaniem o okres karencji w przypadku wypłaty za urodzenie dziecka. We wszystkich 9 miesięcy,w niektórych nawet 2 lata. Dodam, że byłam ubezpieczona w PZU grupowo - zrezygowałam chwilę przez pozytwynym testem ciązowym i kicha - nie dostanę już tego świadczenia bo nasza umowa też zakłada w przypadku ciąży 9 miesięcy karencji Odpowiedz Link Zgłoś
landri83 Re: pytanie 21.05.08, 13:56 Maretina, dlatego pozwolilam sobie na ironie, bo panstwo nie funduje polis bezrobotnym, to chyba oczywiste... Zreszta pracujace (jak np. ja), ale bez dodatkowej polisy tez guzik dostana. Oprocz tego nieszczesnego giertychowego tysiaka Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: pytanie 21.05.08, 14:05 to bedzie moje drugie dziecko, po pierwszym sporo klamotow mam, takze z giertychowej łaski kupilam pare rzeczy ( fotelik, ubranka, bo tym razem corka, wiec jakies kiecki trzeba bylo kupic i pare rozowych fatalaszkow)i ten tysiak wlasnie na to starczylDD Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Jakie ubezpieczenie? 21.05.08, 14:02 Ja sama opłacam polise, pracodawca wynegocjował nizsze stawki i wiekszy zakres dla swoich pracowników. Odpowiedz Link Zgłoś
mgm25 Re: Jakie ubezpieczenie? 22.05.08, 20:29 Na 100% PZU Zycie SA proponuje ubezpieczenie grupowe dla osob indywidualnych w tzw stowarzyszeniu Poludnie, jest to typowa grupowka z opcja na urodzenie dziecka, swiadczenia zalatwia sie tez w PZU Zycie SA. Karencja od momentu przystąpienia to 6 mc. Odpowiedz Link Zgłoś
stazjana Re: Jakie ubezpieczenie? 23.05.08, 16:18 bardzo dziękuję, na pewno sprawdzę Odpowiedz Link Zgłoś
stazjana Re: Jakie ubezpieczenie? 23.05.08, 16:25 Czy jakiś nr tel do agenta posiadasz? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Jakie ubezpieczenie? 23.05.08, 17:29 Ale czy ubezp czasem nie pyta o fakt bycia w ciazy? Tak jak przy ubezp na zycie o stan zdrowia? Odpowiedz Link Zgłoś