monika8118 19.06.08, 17:27 Witam Dziewczyny czy ubezpieczałycie się gdzieś dodatkowo, dostaniecie tzw. "odszkodowanie za urodzenie dziecka"? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tu_mama Re: Ubezpieczenie 19.06.08, 17:35 ODSZKODOWANIE?! brzmi strasznie ja jestem ubezpieczona w pracy w ramach tzw. ubezpieczenia grupowego. Z tytułu urodzenia dziecka otrzymam świadczenie 800,00zł. Mój mąż otrzyma u siebie w pracy 1300,00zł. Odpowiedz Link Zgłoś
tu_mama Re: Ubezpieczenie 19.06.08, 18:39 a tak się zastanawiam, czy TYLKO ja dostane świadczenie czy mąż u siebie w pracy też? cz to jest: - z tytułu URODZENIA dziecka - z tytułu URODZENIA SIĘ dziecka? Odpowiedz Link Zgłoś
nazile Re: Ubezpieczenie 20.06.08, 10:45 ja jestem ubezpieczona, grupowe ubezpieczenie pracownicze. Świadczenie za urodzenie dziecka to 1000zł, ale wiem że na to jest jakaś karencja. Nie możesz być w ciąży gdy przystępujesz do ubezpieczenia. Ta opcja zaczyna działać dopiero po upływie 1/2 roku. Np. przystępujesz do ubezpieczenia w styczniu, ale żeby należały się pieniążki z tytułu urodzenia dziecka nie możesz zajść w ciąże przed lipcem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
monika8118 Re: Ubezpieczenie 20.06.08, 12:13 no ta nazwa ODSZODOWANIE wybrana została bardzo niefortunnie. Ubezpieczenie dostajesz i Ty i mąż bo to jest za urodzenie SIĘ dziecka. Ja mam też grupowe w pracy, jestem już ubezpieczona od ponad roku, ale mimo to - mamy akurat taką umowę ubezpieczeenia, że obowiązuje bez okresu karencji (to jest akurat fajne). Dostanę 1950 zł a mąż 1300. Ale pytam, bo wiem, że są dziewczyny, które znalazły firmy ubezpieczeniowe, w których to "odszkodowanie" jest wypłacane już po kilku miesiącach płacenia składek. Odpowiedz Link Zgłoś
tu_mama Re: Ubezpieczenie 20.06.08, 13:02 karencja 1/2 roku nie oznacza że nie możesz zajść w ciąże przez te pół roku oznacza że jeśli urodzisz w ciągu tego 1/2 roku od zapisania się - to nic nie dostaniesz. więc jeśli zapiszesz się od razu jak się dowiesz, np w 2 miesiącu ciąży, to karencja skończy się przed twoim porodem - i dostaniesz świadczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
aneczka0106 Re: Ubezpieczenie mozna bez karencji:-) 04.08.08, 13:01 odświeżam watek...akurat się natknęłam-otóż mozna bez karencji dostać pieniażki z tytułu urodzenia dziecka. Wszystko zalezy bowiem od tego w jakich okolicznościach przystępuje się do ubezpieczenia grupowego...w PZU nie ma karencji na urodzenie dziecka na pewno w 2 przypadkach: 1. Gdy w firmie dopiero jest tworzona grupa ubezpieczonych (bo na przykład wcześniej nie było tylu chętnych, ilu potrzeba do jej utworzenia-najczęściej min 3 osoby) 2. Gdy nowy pracownik przystepuje do grupowej polisy (ma na to 3 miesiące-po tym okresie przystepuje z karencją na urodzenie dziecka)....u nas, ciężarnych raczej sie to nie zdarza, ale u naszych mężów owszem))) Mało tego: nie wiem jak w innych firmach, ale w PZU mozna do swojej grupówki (np. tej nowoutworzonej) doubezpieczyc tez męża oraz niepełnoletnie dzieci. Akurat u mnie w pracy wyniknęła sytuacja, że w sumie tuż tuż przed moim porodem agent PZU sie przypomniał i tym razem grupa się stworzyła Dzieki temu do świeżej grupówki przystapiłam z mężem i oboje dostaniemy po 700zł juz po miesiącu płacenia składki W takiej polisie karencja obejmuje tylko pobyty w szpitalu i ciezkie zachorowania do 90 dni. Pamietajcie, że wcale nie trzeba mieć jednej polisy-to nasza sprawa ile ich mamy-tak samo, jak za każdą płacimy-z każdej otrzymamy świadczenie Oczywiście firmy ubezpieczeniowe niechętnie mówią jak uniknąć karencji, za to mili agenci są nieco bardziej rozmowni Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
alicja0000 Re: Ubezpieczenie 04.08.08, 13:28 tak, moje ubezpieczenie grupowe w pracy gwarantuje wypłatę takiego jednorazowego świadczenia. Dodatkowo mąż dostanie za urodzenie dziecka kaskę. Odpowiedz Link Zgłoś
kaamilka Re: Ubezpieczenie 04.08.08, 13:42 jestem agentem pzu i ostanio zwrócił się do mnie klient, że on by chciał odszkodowanie za nieszczęśliwy wypadek. pytam jaki to wypadek, a on na to: urodzenie dziecka! Odpowiedz Link Zgłoś